INGREDIENCE: 500 g brambor, 70 g krupice, 50 g polohrubé mouky, l vejce, 6 lžic oleje, pepř, sladká paprika, muškátový oříšek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Oloupeme je a prolisujeme. Po vychladnutí přidáme mouku, krupici, koření, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Tvarujeme mezi dlaněmi na koncích ztenčené válečky šulánků. Vaříme v osolené vodě 8 minut. Uvařené šulánků necháme okapat a na oleji osmažíme dorůžova. Podáváme se zelím a osmaženou cibulko ..
INGREDIENCE: 350 g mletého hovězího masa, 350 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 2 vejce 100 strouhanky, majoránka 1 natvrdo vařené vejce, 100 g párku. POSTUP PŘÍPRAVY: Mletá masa, rozdrcený česnek, čerstvá vejce, strouhanku s trochou vody, pepř, majoránku a sůl dobře promícháme. Z hmoty vytvoříme placku, do které zabalíme párky a natvrdo vařené vejce nakrájené na čtvrtky. Utvoříme šišku, kterou vložíme do sádlem vymazaného pekáče, podlijeme trochou vody Při pečení přelév ..
INGREDIENCE: 750 g srnčí, jelení, daňčí nebo kančí zvěřiny (maso z plece), 100 g slaniny, 200 g cibule, sůl, 10 g mleté sladké papriky, trochu kmínu, pepř, majoránka, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, lžíce octa, voda na podlévání, 20 g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky nebo z kostky masoxu, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce bílého vína, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso opláchneme ve vlažné vodě, nakrájíme na větší kousky a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, v kastrole i rozškvaříme, osm ..
INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, mletý pepř, 60 g másla, l cibule, 100 g žampionů, 50 g hladké mouky, 2 dl smetany, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Slepici rozdělíme na porce, osolíme, opepříme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme maso, mírně zalijeme vodou a pod poklicí dusíme. Během dušení přidáme na plátky nakrájené žampiony. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a dobře povaříme. Nakonec přidáme citrónovou šťávu. Podáváme s krupicovými noky nebo dušenou rýží. ..
INGREDIENCE: Brambory, jablka, mouka, mouč. cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a přidáme zbytek syrových. Rozmačkáme, nastrouháme nebo rozemeleme na masovém strojku. Zaprášíme trochou mouky, aby se to spojilo. Přidáme na kousky nakrájená a oloupaná jablka )zhruba jedno větší jablko na jednu normální porci brambor). Vymastíme plech a nalijeme na něj vzniklou hmotu. Pečeme v troubě, dokud nejsou kraje a nerovnosti na povrchu hnědé, jakmile je hotovo, posypeme mou ..
INGREDIENCE: Špalek vepřové plece (asi 700g), sůl, hořčice, 4 plátky ang. slaniny, olej, 4 žampióny, citr. šťáva, 2 vejce, kousek červené a zelené papriky, kousek bujónové kostky, 2 lžíce hl. mouky, 1 lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Plecko rozkrojíme v plát, rozklepeme do šířky, osolíme, potřeme hořčicí a poklademe slaninou, z niž jsme odkrojili kůži. Žampióny nakrájíme na plátky, pokapeme citr. šťávou, krátce osmáhneme na oleji, zalijeme vejci rozšlehanými se solí a umícháme řidší nádivku. Potř ..
INGREDIENCE: 150 g Nivy, 2 lžíce pomazánkového másla, trochu mléka, 1 jablko, 100 g drůbežího salámu, 2 lžíce hrubě mletých ořechů nebo mandlí, 1 lístkové těsto, 1 vejce, sezamové semínko. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň. Nivu nastrouháme, zředíme ji mlékem a vmícháme pomazánkové máslo. Přidáme oloupané a nastrouhané jablko a na nudličky nakrájený salám. Směs dobře promícháme a přidáme nastrouhané nebo nasekané ořechy či mandle. Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozkráj ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1/4 1 mírné osoleného mléka dáme 50g másla, přistrouháme do něho muškátový oříšek a postavíme na sporák. Když začíná kypět, odstavíme je, vmícháme do něho rychle 1/8 kg hrubé mouky, dáme opět na sporák a na mírném ohni trpělivě mícháme tak dlouho, až nám v hrnci vznikne tuhá kaše, která se nelepí.. Pak opět odstavíme, v misce ušleháme 3 vejce se 120g nastrouhaného sýra a po troškách přidáme, za stálého míchání, do těsta v hrnci. Dobře propracujeme a dáme mezitím vařit slanou ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 2 menší celery, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, 100 g žampionů, několik zrnek celého pepře, mletý zázvor, zelená petrželka, domácí nudle. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou slepici rozdělíme na menší kousky a ve vodě krátce povaříme. Vodu slijeme, maso propláchneme studenou vodou, dáme opět do hrnce, zalijeme novou vodou znovu pomalu vaříme. Během vaření sbíráme tvořící se pěnu na povrchu. Když je slepice napůl uvařená, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, p ..
INGREDIENCE: 1/2 litru mléka, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků,250g moučkového cukru,1/8 litru smetany ke šlehání,1/4 litru rumu. POSTUP PŘÍPRVY: Mléko s vanilkovým cukrem svaříme a dáme vychladnout. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, smetanu ušleháme do polotuha.Po troškách přiléváme mléko za stálého míchání, nakonec přidáme alkohol. Vaječný koňak nalijeme do láhve se šroubovacím uzávěrem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA