POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaří se kávová lžička kmínu a cibule se slupkou. Zasmaží se hnědou jíškou, cibule vybere, polévka osolí, přidá několik kapek polévkového koření a podává s osmaženou houskou nebo chlebem pokrájené na kostičky. ..
INGREDIENCE: 15 vajec, 75 g tuku, 100 g cibule, 100 g kečupu, sůl, zelená petrželová nať. Drobně krájenou cibulku do růžova osmažíme na celé dávce tuku, pak zalijeme rozšlehanými vejci se solí a pomalu mícháme až se začnou srážet. Hotová vejce vyklopíme na talíř, ve středu utvoříme důlek, do něhož vlijeme horký kečup. Každou porci posypeme drobně sekanou zelenou petrželkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Podélný špalík dobrého masa se naklepe, trochu opepří a nechá se uležet zatížený v kamenné nebo porcelánové nádobě 3 dny. Poté se na másle osmaží hodně krájené cibule, celer, mrkev, petržel, všechno koření, maso v tom obalí, osolí a peče do měkka. Pak se šťáva procedí, sebere se zbytečný tuk, zelenina dobře promačká a pečeně nakrájená na míse se šťávou poleje. Může se obložit brambůrky nebo rýží a podávat s kyselou okurkou. Nebo se šťáva zaleje kyselou smetanou, v ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 750 g polohrubé mouky, 2 žloutků, soli, 20 g zkynutých kvasnic a mléka dle potřeby udělá se netužší těsto, dobře vypracuje a dá kynout. Poté se lžící vyhazují na vál kousky, plní slazenými tuhými povidly, tvoří knedlíky a dají opět na pomoučněný vál kynout. Vykynuté knedlíky házejí se do kastrolu s vařící vodou jen v jedné vrstvě, a aby nebyli těsně u sebe, neboť ještě nabudou, vaří se pod poklicí asi 3 minuty, pak obrátí a další 3 minuty vaří. Vyndá se jeden, roztr ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Aspoň 2-3 dny odleželá slepice se uvaří do poloměkka ve slané vodě se zeleninou. Poté se rozpůlí, jedna polovina se protáhne slaninou a peče zvolna na omastku s cibulkou za podlévání polévkou do měkka. Druhá polovina se rozkrájí ještě na dílky a dusí do měkka na omastku s cibulkou a paprikou. Když je měkká, zaleje se šťáva kyselou smetanou se lžící mouky, přileje ještě polévky a nechá povařit. Ve zbylé polévce dovaří se játra, srdce a žaludek, polévka se zavaří nudlemi ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnečku vody se dá vařit kousek cibule, mrkve, celeru, petržele, bobkový list, několik zrnek pepře a nového koření. Asi lžíce růžové jíšky zaleje se přecezeným zeleninovým odvarem tak, aby nebyla nepříliš hustá omáčka, do ní se dají brambory ve slupce uvařené, oloupané a pokrájené na silnější kolečka, nechá se to povařit, přidá octa, kmínu, pepře a dle potřeby přisolí. Též se mohou v omáčce uvařit brambory škrábané za syrova, je-li to druh, který se nerozvaří. ..
Přidáme k nim lžíci horké vody a dobře rozšleháme. Těsto bude měkčí a křehčí. ..
PAŽITKOVÁ OMÁČKA I. INGREDIENCE: 60 g másla, l cibule, 40 g hladké mouky, 1/2 l vývaru z kostí, několik kuliček pepře, 1/8 l smetany, sůl, 2 lžíce jemně nakrájené pažitky. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve dvou třetinách másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a postupně zředíme chladným vývarem. Přidáme pepř a dobře povaříme. Potom přidáme smetanu, krátce povaříme, omáčku přisolíme, přidáme jemně nakrájenou pažitku a ještě necháme přejít varem. Nakonec omáčku zjemníme zbylým ..
INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1,2 kg vařených brambor, 400 g brynzy, 250ml mléka, 2 větší cibule, 4 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Zapékací misku nebo pekáč vymažeme slaninou a klademe střídavě vrstvu na kolečka nakrájených oloupaných brambor, zalijeme brynzou rozmíchanou v mléce, vrstvu drobné krájené cibule, zpěněné na slanině nakrájené na kostičky a pokračujeme až do spotřebování surovin mimo brynzy s mlékem. Ve zbylé brynze rozšleháme vejce, osolíme, brambory zalijeme a zapečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 400 g zmrazených fazolek, 40 g oleje, 20 g rostlinného tuku, půl cibule, 2 vejce, 2 bílky, 60 g tvrdého sýra, strouhanka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazené fazolky vložíme asi na 5 minut do vroucí osolené vody, potom je scedíme a necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme fazolky, sůl, pepř a opražíme. Ohnivzdornou misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme směsí. V troubě necháme několik minut prohřát, potom zalijeme rozšlehanými vejci, z b ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA