INGREDIENCE: 40dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 15 dkg cukru, 20dkg tuku, 4 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: utvoříme těsto a necháme v ledničce odpočinout. Mezitím si připravíme jablečnou náplň ze strouhaných jablek s rozinkami, ořechy, trochu skořicového cukru. Ze 4 bílků ušleháme sníh přidáme 10dkg cukru. Těsto po vyndání z lednice rozdělíme,asi 1/3 necháme stranou, zbytek vyválíme na plech, nebo koláčové formy, navršíme na něj nádivku,nastrouhané jablka, přidáme ušlehané bílky a na něj postr ..
INGREDIENCE: 3 bílky, 10dkg medu, 12dkg ořechů, 18dkg pískového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Med rozehřejeme ve vodní lázni do hodně tekutého stavu, nesmí se vařit. Ve vodní lázni šleháme rovněž bílky s cukrem až do zhoustnuti. Pak k nim tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme med. Nakonec přidáme sekané ořechy. Hmotu necháme chladnout. Asi v centimetrové vrstvy rozetřeme na dortovou oplatku na ní přiložíme další a zatížíme prkénkem. Necháme odpočinout 24 hodin a pak krájíme na proužky. Místo do ..
INGREDIENCE: 10dkg hladké mouky, 8dkg ovesných vloček, 8dkg mletého cukru, 8dkg nasekaných vlašských ořechů, 8dkg tuku Rama, trochu vanilkového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Zpracujeme těsto, vyválíme plát asi 1/2cm silný a vykrajujeme malé placičky. Uprostřed vytlačíme důlek a naplníme ořechy,mandlemi nebo marmeládou. Pečeme na suchém plechu. ..
INGREDIENCE: 300g reveně, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru, špetka skořice, tuk na vymazání formy, šťáva z půlky citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Reveň očistíme, oloupeme a nakrájíme asi na 2 cm velké kousky. Pro přípravu drobenky rozpustíme na mírném ohni máslo nebo tuk, sejmeme z ohně a necháme trochu vychladnout. Do misky dáme 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru a špetku skořice. Promícháme a po troškách přidáváme vychladlé rozpuštěné máslo, které špičkami prstů lehce ..
TĚSTO: 60dkg polohr. Mouky, 30dkg moučkového cukru 10dkg másla, 10dkg medu, 3 vejce, prášek do perníku, kakao. Zadělat na těsto, rozdělit na tři díly a upéct tři pláty.NÁDIVKA: 20dkg cukru, 0,5 l mléka, 2 smetanové pudinky, 3 žloutky, 20dkg másla, vanilkový cukr, trochu rumu. Uvaříme pudink a mícháme ho do vychlazení aby se neudělal škraloup, dále vše spojíme a namažeme na pláty.POLEVA : 0,5 l sklenice vody, 15dkg cukru, 15dkg margarínu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Vodu svaříme na nit s cukrem, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme tuhý sníh ze 3 bílků, za stálého šlehání přidáme po troškách 60g cukru a lehce vmícháme žloutky a 50g hladké mouky. Na pánev dáme povařit 1/4 1 mléka, těsto do něho vlijeme a škrabkou je rozetřeme ve stejně vysokou vrstvu. Na 10 minut vložíme pánev do horké trouby. Hned po vyjmutí z trouby vykrajujeme polévkovou lžící noky. (Těsto má být na spodní straně vlhké.) Podáváme s vanilkovou omáčkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 3 žloutky s 50g cukru a trochou nastrouhané citrónové kůry, přidáme po lžících 1/8 l mléka a 160g krupičky a pak do toho vmícháme ze zbylých bílků sníh. Těsto na vymazaném pekáči dáme péci do trouby. Zchladlý svítek nakrájíme na čtverečky, zalijeme 1 litrem teplého mléka, v němž jeme rozmíchali 80g cukru a vanilku, postavíme na okraj plotny a zahříváme tak dlouho, až se všechno mléko vsákne do svitku. Je to vysoce výživný pokrm a můžeme jeho chuť zjemnit a zdokonalit krém ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme 80g tuku se 140g cukru, přidáme 3 žloutky a vše utřeme do pěny. K tomu přidáme 30g jemné krupice a nakonec vmícháme sníh z bílků a 360g strouhaného tvarohu. Dobře vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou nákypovou formu naplníme tímto těstem a dáme péci do trouby asi na 3/4 hodiny. Polijeme ovocnou šťávou nebo podáváme s kompotem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 60g tuku, 120g cukru a 2 vejce, přichutíme vanilkou a nastrouhanou hořkou mandlí nebo jádrem meruňky či broskve. Pak přimícháme 150g krupice a nakonec 120g hrubé mouky s 3 lžičkami prášku do pečiva. Mouku přidáváme střídavě se lžícemi mléka, kterého dáme celkem 1/4 l. Do těsta zamícháme asi 500g tmavých třešní a naplníme jím vymaštěnou hlubší formu. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. . ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 bílky ušleháme v tuhý sníh, do něho zlehka vmícháme oba žloutky a 1 kávovou lžičku mouky. Na malou pánev dáme rozehřát 30g másla, vlijeme na těsto a dáme na 5 minut do trouby. Omeletu neobracíme, ale potřeme navrchu zavařeninou, přeložíme vpůli a posypeme vanilkovým cukrem. Je to rychlý a velmi chutný moučník. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA