HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Utře se 30 g másla se 2 žloutky, přidá se 1 ve vodě máčená a vymačkaná houska, z 2 bílků sníh a dle potřeby strouhané housky. Nechá se to asi ½ hodiny odpočinout, poté se vykrajují malou lžičkou nebo tvoří rukou, v chladné vodě smočenou, knedlíčky a zavaří se do polévky. 2. Utře se 50 g másla se solí a 1 žloutkem. Poté se přidají 4 lžíce mléka střídavě s potřebným množstvím strouhané housky, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto. Vmíchá se též sekaná zelená ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí kližka se nakrájí na větší kousky a každý se protáhne asi 3 nudličkami slaniny, dá se na rozpálený omastek se zapěněnou cibulkou a dusí do měkka. Poté se šťáva zapráší moukou, zaleje, přidá se trochu karamelu, octa nebo citronové šťávy, dobře povaří a maso se podává s makarony, rýží nebo knedlíkem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ l čočky se přebere a večer namočí. Druhý den se na omastku zpění pokrájená cibule a kořenová zelenina, poté se přidá čočka a chvilku smaží. Vše se zaleje potřebným množstvím studené vody, přidá kost nebo kůže ze slaniny a 2 lžíce rajského protlaku. Vaří se, až je čočka měkká, poté se osolí, kost nebo kůže z ní vyjme a polévka se zahustí trochou mléka s rozmíchanou lžící mouky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý chléb se nakrájí na kousky a dá na mísu. K tomu se přidá dle chuti česneku se solí utřeného a lžíci husího nebo vepřového sádla. Poleje se to vařící vodou, zamíchá a nese na stůl. Též se může použít vody, vníž se vařily párky, získá se tak chutná a zdravá polévka k zimní večeři. V tom případě se dá méně nebo žádné sádlo, dle toho, jak je voda mastná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Slabá hovězí polévka se zasmaží světlou jíškou, přidá se dle chuti kyselé smetany, osolí a vše dobře povaří. Do hladce uvařené omáčky přidá se jemně usekaný kopr a nechá již jen přejít varem. Může se použít kyselé mléko nebo jogurt a vtom případě se hotové omáčky vleje žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka, a přidá kousek čerstvého másla. I omáčce ze smetany přidá žloutek výživnost a jemné chuti. ..
MOUČNÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se kousek másla (asi 20 g), přidá 1 nebo 2 žloutky, trochu soli a 4 lžíce mléka střídavě s moukou, až je nepříliš tuhé, vláčné těsto. Dobře se vypracuje, nechá odpočinout a před zavařením se lehce vmíchá z 1 - 2 bílků sníh. Kávovou lžičkou se těsto ukrajuje a zavářejí noky do silně vařící hovězí nebo zasmažené polévky. KRUPICOVÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Kousek omastku asi jako holubí vejce se utře se solí, přidá se 1 vejce, trochu mléka a 5 lžic krupičky. Těsto ..
INGREDIENCE: 4 dl piva 12°, 300 g černého chleba, 400 g hovězího masa, 300 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel ), 1 cibule, 2 vejce, 1/4 litru sladké smetany, kmín, mletý pepř a sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem očištěné hovězí maso a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozměknout. Polévku přecedíme, do čistého vývaru přilijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit. Okmínujeme a zalijeme rozšlehanými vejci. Podle chut ..
NUDLE POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Půl cibule se slupkou nechá se vařit asi ½ hodiny, poté se vyndá, do vody se dá na kostečky krájená zelenina (petržel, celer, mrkev, kapusta), sušené houby, osolí se to a opět asi ¼ hodiny vaří. Poté se přidají na větší kostky nakrájené brambory, a když jsou téměř měkké, zasmaží se polévka řídkou, ne tmavou jíškou, nejlépe ze sádla, dobře povaří. Přidá se utřený česnek se solí a majoránka. V létě i zelená petrželka. Jsou-li čerstvé hříbky, udusí se zvlášť na másle míst ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA