INGREDIENCE: 750 g kůže se sádlem ze stažené husy, 20 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Staženou kůži ze sádelné husy nakrájíme na čtverce velikosti asi 5 x 5 cm. Tyto kousky dáme do vhodné nádoby, podlijeme dostatečně vodou a dusíme pod pokličkou. Škvarky již částečně doměkka podušené vyjmeme, narovnáme na plech, na povrchu.osolíme a pečeme v troubě do zlatočervena. Dochřupava upečené škvarky klademe na kopeček šťouchaných brambor a mastíme husím sádlem. Jako přílohu podáváme kyselé nakládané zelí. ..
INGREDIENCE: 2 šálky sekaných natí (pažitky, mladé kopřivy, libeček, petrželka, řeřicha, šťovík), 4 vejce, l dl oleje, l lžička hořčice, worcester, l lžička cukru, pepř, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce uvaříme, žloutky vyjmeme a rozmačkáme s olejem, který postupně přikapáváme. Pak přidáme drobně sekaný vaječný bílek a oprané natě. Směs ochutíme hořčicí, osolíme, opepříme, přisladíme a pokapeme worcesterem. Dobře promícháme a necháme rozležet v chladničce. Podáváme k minutkám. ..
INGREDIENCE: 1 4/4 l w varu, 2 bílky, 2 lžíce tuku z vývaru nebo sádla, 3 lžíce hrubé mouky, česnek, majoránka, tekuté polévkové koření, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do rozehřátého tuku vsypeme mouku, zpěníme ji, sejmeme z plotýnky, přilijeme bílky, vše dobře rozmícháme, postavíme zpět na plotýnku a mícháme, až se bílky v mouce srazí v malé vločky. Zalijeme je vývarem a za občasného zamíchání vaříme 5-7 minut. Polévku okořeníme, přidáme utřený česnek a při podávání posypeme jemně nasekanou pa ..
INGREDIENCE: 4 větší vepřové kotlety nebo řízky z vepřové kýty, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 4 plátky sýra, 4 plátky uzeného bučku nebo anglické slaniny, 2 cibule, 1 lžičky ostré papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety nebo řízky naklepeme paličkou, osolíme a opepříme. Větší čtverce alobalu potřeme máslem (nebo jiným tukem), vložíme připravené maso, obložíme ho plátkem sýra a plátkem uzeného bůčku, tenkými kolečky cibule, na povrch dáme po kousku másla a špetku ostré papriky Alobal dobře uzavřeme a ut ..
INGREDIENCE: 500 g vepřové plece vykostěné, 100g brambor, 100 g zelené papriky, 200 g rajčat, 150 g mrkve, 1 malá hlávka zelí, 2 cibule, 1 petržel, 2 dl bílého vína, hřebíček, bobkový list, sladká paprika, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso a zeleninu pokrájíme na kostičky a spolu s kořením dáme do hrnce. Podlijeme vínem a trochou vody a dusíme asi 50 minut. Ke konci dochutíme solí a podáváme s chlebem. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 100 g anglické slaniny nakrájené a kostky, 2 svazky jarních cibulek, 100 g žampionů, stává z l citrónu, 2 rajčata, 0,5 dl bíleno vína, sůl, pepř, špetka muškátu, 100 g zakysané smetany, 100 g máslového sýra, l lžíce nasekané bazalky. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme a slaninu na něm vyškvaříme. Jarní cibulky pokrájíme na malé kousky a přidáme ke slanině. Žampiony nakrájíme na plátky, přidáme k jarním cibulkám a pokapeme citrónovou š´távou. Rajčata spaříme, oloupe ..
INGREDIENCE: 500 g zmrazeného nebo sterilovaného hrášku, 50 g slaniny, 50 v šunky (nebo salámu), l cibule, sůl, pepř, l lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, zasypeme moukou, pokud slanina pustila málo tuku, přidáme trochu oleje a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji sklenicí vody, přidáme sůl, pepř a na nudličky nakrájenou šunku. Do vařící omáčky vsypeme připravený hrášek a vše společně podusíme, ..
INGREDIENCE: l kg rajčat, 3 cibule, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, l lžička cukru, tymián, bazalka, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Dužinu nakrájíme nadrobno. Pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme rajčata, osolíme. Dusíme 10 minut pod pokličkou, pak odkryté. Nakonec přidáme cukr, prolisovaný česnek a koření a chvíli povaříme. ..
INGREDIENCE: 700g hovězího masa, 1 1 l vývaru, 1 kapustu 1 celer, lžíce pokrájené celerové nati, 1 mrkev, 1 petržel, 1 lžíce oleje, 50g másla a 50g hladké mouky, šálek kyselé smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné hovězí maso nakrájíme na kostky, které prudce podusíme na oleji, podlijeme šálkem vývaru a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu nakrájenou nadrobno a dusíme dál. Pak do polévky dolijeme zbytek varu, zahustíme jíškou z másla a hladké ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 100 g mraženého hrášku, 100 g žampionů, l sýr Hermelín, 150 g tvrdého sýra, kečup, sůl, oregano, tymián, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem a kečupem. Plátky hermelínu si plochu pizzy rozdělíme na díly, a ty pak střídavě vyplňujeme hráškem a plátky žampionů. Posypeme oreganem, tymiánem a strouhaným sýrem a dáme péci. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA