POSTUP PŘÍPRAVY: Odměříme tentokrát mouku půllitrem - tedy 1/2 l mouky, 210g másla,3 žloutky a 3lžíce kyselé smetany rychle zpracujeme, rozdělíme na 3 díly a ty rozválíme na pruhy asi 12 cm široké. Polovinu každého pruhu po délce pomažeme tvarohem nebo poklademe jablky, přeložíme, pomažeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a upečeme v troubě: ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 600g mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody, lžíce octa a kousku rozehřátého másla velikosti vlašského ořechu se uhněte těsto a zpracovává tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vál a na ruce. Přikryté teplým kastrolem se nechá 15 minut odpočinout. Potom se povrch potře rozpuštěným máslem a vytahuje se na placku tenkou jako hedvábný papír. Silnější okraje se odříznou nožem. Vytažené to se pokropí máslem a plní podle volby buď nakrájenými jablky, nebo tvarohem, mletými ořechy, viš ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hrušky oloupeme a rozpůlíme, zbavíme jádřinců a udusíme ve vodě s trochou cukru a citrónové šťávy. Když změknou, dáme je na síto odkapat. Mezitím vypracujeme těsto z 80g másla, 80g cukru, 150g mouky, 1 žloutku, 1 lžíce rumu a špetky soli. Propracované těsto rozválíme na placku a dáme na koláčovou formu mírně vymazanou. Pečeme ve vyhřáté troubě, na hotový koláč navrstvíme dušené hrušky a na ně dáme sníh ušlehaný z 2 bílků a 100g cukru. Vložíme ještě na chvíli do trouby, aby sníh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozdrobíme 140g tuku do 140g hladké mouky a spojíme v těsto 1 žloutkem a kalíškem vody. Těsto neladíme ani nesolíme. Vyválíme z něho dvě obdélníkové placky, z nichž jednu poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme, pokropíme máslem a poházíme rozinkami a sekanými ořechy. Přikryjeme druhou placku propícháme a dáme péci. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odvážíme 4 vejce a tolik, kolik dohromady váží, dáme jak mouky, tak cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a citrónovou kůru. Žloutky utřeme s. cukrem a vmícháme do nich mouku a tuhý sníh ze 4 bílků. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a vanilku, těsto rozdělíme na 2 díly a jeden obalíme lžící kakaa. Tento kakaový díl vlijeme do vymaštěné dortové formy nebo do pekáčku, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky, p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále smísíme 70g hrubé mouky se 70g hladké, nasekáme do ní 100g másla, přidáme 140g strouhaných oříšků, 60g cukru, trochu nastrouhané citrónové kůry, vanilku, 1 vejce a vše zpracujeme v těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladnu odpočinout. Pak to yválíme, vykrajujeme koláčky,dáme je na pomazaný plech, potřeme je bílkem a navrchu posypeme usekanými oříšky. Pečeme v mírně vytopené troubě. ..
INGREDIENCE: Těsto: 300g hladké mouky, špetka soli, špetka cukru. ( vejce (B), trochu oleje, 100 ml vody, mouka na vál, tuk na vymazání plechu. Náplň: 600 g jader vlašských ořechů, 100 g piškotů, 50 g rozinek, 20 g medu, 60 g cukru, 1/4 l mléka, kůra z dobře omytého, chemicky neošetřeného citrónu, 1 lžička mleté skořice, 150g másla nebo rostlinného tuku, 30g moučkového cukru na posypáni.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vložíme mouku, sůl, cukr a vejce a po částech přidáváme asi 1 dl vody. Zpracujeme těs ..
INGREDIENCE: Jako odměrku použijeme kelímek od jogurtu (asi 200 ml): Těsto: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 kelímek cukru, krupice, 1 balíček vanilinového cukru, 4 vejce, 2 kelímky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, citrónová kůra z jedné poloviny dobře omytého, chemicky neošetřeného citrónu, tuk a mouka na plech.Poleva: 125 g másla 1 kelímek cukru krupice, 1 sáček vanilinového cukru, 4 lžíce mléka, 200g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Smetanu nalijeme do hlubší ..
INGREDIENCE: 250g mrkve, 300g vyloupaných jader vlašských ořechů nebo lískových oříšků (výborná je směs 150g mandlí a 150 g oříšků), 5 vajec, 300 g cukru, kůra z chemicky neošetřeného, důkladně omytého citrónu, 80g polohrubé mouky (tj. asi 8 rovných lžic), 1 rovná lžička prášku do pečiva, 1 lžička másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce strouhanky.Poleva: 200 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 2 lžtce citrónové šfávyPOSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev důkladně omyjeme, očistíme a jemně nastrouháme. Oříšky ..
INGREDIENCE: 2-3 banány, 250g měkkého tvarohu, 30g změklého másla, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, 50g pískového cukru, 1 citrón, 1 bílek, 1/8 l šlehané smetauy, 100 g hořké čokolády, 1/4 1 mléka, 1 žloutek, 10g maizeny nebo solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh třeme s máslem, mlékem, žloutkem a cukrem do hladkého krému. Banány rozmělníme vidličkou, hned pokapeme šťávou z citrónu a přidáme je do tvarohového krému. Nakonec lehce vmísíme tuhý sníh ušlehaný z bílku. Krém rozdělíme do misek, zalijeme vychladl ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA