INGREDIENCE: 70g sádla, 20 g anglické slaniny, 1 velké cibule, mletá sladká paprika, 1,20 kg zelných paprik,500g rajčat (nebo 1 kg sterilovaného leča), sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu pokrájenou na hranolky rozškvaříme na rozehřátém sádle, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji a zaprášíme paprikou. Z paprik odstraníme semena a palčivé části, popřípadě je spaříme vařící vodou, a nakrájíme na nudličky, rajčata odloupáme, pokrájíme na plátky a společně s paprikami vložíme do sádla se slaninou. ..
INGREDIENCE: 800g kapusty, 600g brambor, 40g sádla, 50g hladké mouky, 1 cibule, mleté sladké paprika, mletý pepř, česnek, majoránka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu zbavíme vadných listů, opláchneme, rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Vsypeme ji do vařící osolené vody, několik minut povaříme a necháme okapat. Kapustu podlijeme trochou vody, okořeníme a dusíme. Když téměř změkla, doplníme ji bramborami pokrájenými na kostky a vše dusíme pod pokličkou. Drobné pok ..
INGREDIENCE: 1 větší, ve slané vodě uvařený květák, 50 g másla, 1 větší cibule, 300 g očištěných čerstvých hub, kmín, mletý pepř, sůl a 4 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařený květák rozebereme na malé růžičky nebo nadrobno pokrájíme a košťál nakrájíme na kostičky. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní dáme na plátky nakrájené houby, osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Po vysmahnutí šťávy přimícháme uvařený připravený květák, přilijeme rozkvedlaná vejce a směs m ..
INGREDIENCE: 1 menší květák, asi 250 g vařených brambor, 2 žemle, 1/4 l mléka, 120 g čerstvých na kostičky nakrájených a na másle podušených hub (houby hřibovité, klouzky, holubinky i jiné houby, zvláště ve směsi), 2 vejce, jemné rozsekaná petrželka, pepř, na drobné kostičky nakrájený salám nebo uzené vařené maso, sůl, mletý pepř a strouhanka podle potřeby. Mouka, vejce a strouhanka na obalení a olej na vysmažení. POSTUP PŘPRAVY: Uvařený květák, oloupané vařené brambory, rozkrojené, v mléce nam ..
INGREDIENCE: 800g černého kořene, ocet, sůl, citrónová šťáva, a žampiónová omáčka.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytý černý kořen oškrábeme nebo oloupeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Pak jej v osolené vodě uvaříme doměkka. (Doba varu potřebná k změknutí černého kořene závisí na jeho tloušťce a trvá 25 až 40 minut.) Uvařený černý kořen nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 cm, vložíme je do připravené žampiónové omáčky, zakapeme citrónovou šťávou a krátce povaříme. ..
INGREDIENCE: 600g kedlubnů, 200g mrkve, 100g kořenové petržele, 500g brambor, 20g másla nebo tuku, 50g cibule, pepř, jeden a půl litru masového vývaru, sůl, 250g lámaných fazolí, fazolové lusky, kerblík, 4 párky, 1 svazek petržele.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a brambory oloupeme, opereme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a podusíme v rozpáleném tuku. Přidáme brambory a zeleninu, 5 minut podusíme. Doplníme masovým vývarem a pod pokličkou necháme 10 minut povařit. Přidáme očiš ..
INGREDIENCE: 4 velké kedlubny, 2 polévkové lžíce mouky, pepř, sůl, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 25g ztuženého tuku(másla).POSTUP PŘÍPRAVY: Kedlubny očistíme, oloupeme, a celé je v malém množství slané vody 20 minut povaříme. Necháme okapat a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Smícháme mouku s pepřem a solí, rozkvedláme vejce. Kedlubnové plátky obalíme v mouce, pak ve vejci, nakonec ve strouhance a lehce naklepeme. Rozpálíme tuk a steaky do zlatova osmažíme. ..
INGREDIENCE: 1000g růžičkové kapust, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 250g točeného salámu, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3/8 vývaru z masoxu, 1 lžíce solamylu, 1 lžička sladké papriky, špetka pálivé papriky, 1/8 l kysané smetany, sůl, malá špetka cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté kapustičky křížem nakrojíme v místě košťálu, aby se stejnoměrně provařily. Cibuli a česnek jemně nakrájíme. Salám nakrájíme na kolečka. Tuk rozpustíme v kastrolu, cibuli, česnek a salám v něm podusíme. Pak př ..
INGREDIENCE: 330g cuket, 3 vejce, 4lžíce hl. mouky, 2 lžičky mletého kmínu, 3 lžičky soli, 6 stroužků česneku, tuk na smažení, máslo na omaštění brambor.POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a osolíme, zamícháme a necháme asi 1 hodinu odležet: potom vodu z cuket vylijeme a cukety řádně vymačkáme. Do této hmoty přidáme vejce, kmín, a špetku soli. Přidáme mouku a umícháme těsto, které bude mnohem hustší než je na bramborák. Z těsta na tuku smažíme placky z obou stran do zlatova A ..
INGREDIENCE: 2 kedlubny, 80g rýže, sůl, 3 rajčata, 2 snítky kopru, 1 svazek kerblíku, 2 lžíce tvarohu, 1/2 lžičky provensálského koření, mletý pepř, 1 cibule, 1/4 l rajčatové šťávy, sladká paprika, cukr.POSTU PŘÍPRAVY: rýži uvaříme v osolené vodě. Oloupané kedlubny dusíme asi 10 minut v malém množství vařící osolené vody. Pak je vyjmeme, necháme zchladnout a odřízneme vršky. Lžičkou vydlabeme dřeň. Jedno rajče nakrájíme na kostičky, dvě na špalíky. Opereme byliny. Pár si jich odložíme, zbytek us ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA