INGREDIENCE: 150 g másla nebo Hery, 150 g pískového cukru, 100 g čokolády na vaření, 6 vajec, 150 g poloh. mouky, 1 lžička prášku do pečiva, kompotované broskve. Krém: ¼ l mléka, 5 lžic cukru, 3 lžíce poloh. mouky, 1/8 másla, 50 g spařených oloupaných a nastrouhaných mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklý tuk šleháme s cukrem, postupně přidáváme rozehřátou čokoládu a žloutky. Do hustého krému vmícháme mouku s práškem do pečiva a hustý sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme do vymaštěné a strouhank ..
INGREDIENCE: Kapustové listy, plátky šunky, plátky tvrdého sýra, hl. mouka, vajíčko, strouhanka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustové listy opereme a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Poté je vyjmeme a necháme okapat. Na každý list položíme plátek šunky a plátek sýra. Přes náplň přeložíme list a spíchneme párátky. Obalíme v troj obalu a smažíme jako řízek. Příloha: brambory nebo bramborová kaše. ..
INGREDIENCE: Těsto – 200 g nahrubo nastrouhané cukety, 200g najemno nastrouhané cukety, ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku hrubé mouky, ½ hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 6 stroužků prolisovaného česneku, 1 cibule nakrájená nadrobno, 200 g měkkého salámu nastrouhaného nahrubo, sůl, kmín, majoránka. Náplň: Rajčata, papriky, žampiony, koření na pizzu, 150 g tvrdého sýra nastrouhaného nahrubo. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a dám ho na plech vysypaný strouhankou. Na něj rozprostřeme ná ..
INGREDIENCE: 1 hlávka kapusty, 300 g jemně mletého vepřového masa, 3 lžíce rýže, 2 cibule, sůl, pepř, paprika, 2 vejce, 100 g slaniny, 1 lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu rozebereme a velké listy vložíme do vařící vody, aby změkly Na oleji (nebo na sádle) necháme zpěnit jemně nakrájenou cibuli, přidáme maso, sůl a koření, propláchnutou a spařenou rýži a vše společně osmahneme. Zbylé listy kapusty spaříme, jemně nasekáme a vmícháme do masové směsi. Spařené velké listy kapusty naklepe ..
INGREDIENCE: 250 g patizonu, 3 bílky, 1/2 žloutku, 1/2 lžičky soli, zelená petrželka, pažitka, kopr, muškátový květ, 20 g másla, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na horkou teflonovou pánev vložíme na nudličky nakrájený, oloupaný a semínek zbavený patizon. Přikryjeme pokličkou a necháme velmi pomalu podusit. Když je poloměkký, zalijeme jej těstíčkem z mouky a vajec, posypeme sekanou zeleninou, muškátovým květem, posolíme a necháme péci na mírném plameni dorůžova. Obrátíme d ..
INGREDIENCE: 250 g 100% ztuženého tuku, 250 g šlehačky, 500 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, Strouhanka, 400 g jablek, 100 g rozinek, 100 g sušených švestek, 50 g lískových oříšků, 50 g vlašských ořechů, mletá skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk nastrouháme najemno, přidáme šlehačku a hladkou mouku. Uhněteme hladké těsto, které rozdělíme na části a vyválíme. Na těsto nasypeme strouhanku, oloupaná nastrouhaná jablka, která sypeme skořicí, rozinkami, sušenými švestkami, oříšky a vanilkovým cukrem. Vš ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa z kýty, 50 g slaniny, pepř, sůl, olej, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, l cibule, po 5 kuličkách pepře a nového koření, lžička tymiánu, 1 bobkový list, 1 citrón, lžička octa, lžička cukru, 2 lžíce hl. mouky, 2 lžíce másla na jíšku, 1 l smetany nebo kelímek zakysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světlehněda. Maso vyjmeme a dáme na talíř. Na zbytku oleje osmahneme nadrobno na ..
INGREDIENCE: 500 g květáku, 125 dkg másla, špetka kari koření, 1 cibule, 3 vrchovaté lžíce hl. mouky, 3 dl mléka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Vyjmeme jej z vody, necháme okapat a rozebereme na rýžičky. Na polovině másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, mouku a kari. Zalijeme mlékem, rozšleháme, přidáme trochu vývaru z květáku a uvaříme na hustou omáčku. Když mírně vychladne, vmícháme do ní vejce a polovinu ..
INGREDIENCE: Cibule, sádlo, 500g kysaného zelí, klobásy, uzený bůček, vepřové koleno, bobkový list, 5 stroužků česneku, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: V papiňáku osmažíme na sádle cibuli, přidáme 500g kysaného zelí, orestujeme a pak zalijeme vodou, tak aby plavalo. Dovnitř papiňáku přidáme nejrůznější druhy uzeniny: klobásy, bůček koleno apod. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením a nakrájeným česnekem. Vaříme asi 25 min. a podáváme s chlebem, zapíjíme pivem ..
INGREDIENCE: 35 zelených ořechů, 1,5 litru lihu, 500g cukru, kůra z 1 pomeranče, kousek skořice, kousek vanilky, 6 hřebíčků, 0,5 litru destilátu (líh, vodka, rum). POSTUP PŘÍPRAVY: Ořechy dáme do studené vody na 24 hodin. Pak je nakrájíme na čtvrtky a necháme 6 týdnů louhovat v lihu. Potom svaříme cukr, kůru, skořici a vanilku v 1 litru vody. Přecedíme a smícháme s destilátem. Scedíme vylouhované ořechy a všechno smícháme. Plníme do láhví, hotového likéru bude asi 3 litry. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA