INGREDIENCE: 4 velká rajčata, sůl, lžička sušené bazalky 8 lžic strouhanky, 8 lžic oleje, 2 lžíce strouhaného parmezánu. POSTUP PŘÍPRAVY: Strouhanku nasypeme do misky a smícháme s bazalkou a olejem. Takto připravenou směs naneseme na omytá a na půlku rozkrojená rajčata. Potom rajčata vložíme do pekáčku, osolíme a posypeme parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 10-15 minut. ..
INGREDIENCE: 8 rajčat (na porci podáváme dvě plněná rajčata). Náplň: 200 g strouhaného sýra, 1 čerstvého celeru (podle velikosti), 1 cibule, citrónová šťáva, 1 mrkev, špetka cukru, sůl, pepř, 3 lžíce tatarské omáčky (nebo majonézy smíchané s jogurtem), na ozdobu 4 lžičky tatarské omáčky a 4 snítky petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata po seříznutí vršků vydlabeme lžičkou a naplníme směsí sýra, jemně nastrouhaného čerstvého celeru, který hned pokapeme citrónovou šťávou, strouhané čerstvé nebo nas ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 40 g krupice, 140 g hrubé mouky, l vejce, sůl, 300 g párků, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené vychlazené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, krupici, sůl, vejce a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vale vyválíme placku a rozkrájíme na obdélníky podle počtu nožiček párků. Do každého obdélníku zabalíme l nožičku párku a opečeme v rozpáleném oleji. Podáváme s kysaným zelím. ..
INGREDIENCE: 1 listové těsto, 200 g plesnivého sýra (např. niva ale vhodnější je francouzský), 200 g loupaných mandlí, 1 vejce, 200 ml mléka, 1/4 másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj asi šest kousků, ze kterých budeme připravovat rohlíky. Náplň do rohlíků: Sýr nakrájíme na drobné kostičky, které nasypeme na vykrojené těsto. Zabalíme do rohlíků. Vejce, mléko, máslo (zahřáté) smícháme a touto směsí potíráme zabalené rohlíky. Mandle nasekáme nadrobno a rohlíky jimi po ..
INGREDIENCE: 750 g vysokého bůčku bez kosti, špetka soli, 1 lžíce česnekové pasty, špetka kmínu, 4 housky, 1 dl mléka, 1 vejce, špetka muškátového květu, dvě polévkové lžíce hladké mouky, 2 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček opláchneme, osušíme, osolíme a potřeme česnekovou pastou. Středem vyřízneme do bůčku kapsu, naplníme nádivkou, zašijeme nebo sepneme párátkem a pokmínujeme. Náplň: Housky roztrháme na kousky, zalijeme mlékem, necháme nasáknout. Vejce rozdělíme, z bílku vyšleháme sníh, ..
INGREDIENCE: 12 zelených paprik, 6 stroužků česneku, sůl, olej, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky opečeme v troubě nebo na pánvi po všech stranách dohněda. Opečené dáváme do hrnce s pokličkou zapařit. Po chvíli je postupně vybíráme, od stopky oloupeme slupku a celé dáváme na vyhřátou mísu. Utřeme česnek se solí, smícháme s olejem a octem a papriky zalijeme. Podáváme k pečenému masu. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové kýty (libové neprorostlé), 200 g nivy, 150 g šunky (nakrájené), hladká mouka, 400 ml vepřové šťávy, 1 černé pivo, 1 sáček vypeckovaných oliv, 1 konzerva žampiónů, 1 smetana, škrobová moučka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 porci si připravíme tři plátky vepřové kýty, naklepeme – velmi důkladně (měly by být skoro průsvitné), na každý plátek dáme plátek šunky, kousek nivy – zabalíme. Pečlivě obalíme v hladké mouce. V rozpáleném oleji osmažíme závitky dozlatova. Z ..
INGREDIENCE: 1/2 kg hrubé mouky, 30 g droždí, 1/2 l mléka, 1/2 kostky másla, 1/2 kostky ztuženého tuku, cukr, sůl, sůl krystalová, kmín, 2 vejce, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a necháme vykynout. Z těsta uděláme kuličky a pokládáme na pečicí fólii v pekáči. Obrácenou stranou příborového nože každou kuličku promáčkneme uprostřed (tzv. prdelky). Poté je posolíme (nejlépe krystalovou solí) a pokmínujeme. Potřeme žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, kterou po několi ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, 50 g šunky, 100 g špenátových listů, 1 vejce, 10 g másla, 2 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené, oloupané, prochladlé brambory nakrájíme na plátky. Omyté špenátové listy uvaříme v osolené vodě a scedíme. Šunku nakrájíme na drobné kostičky. Do vymazané ohnivzdorné misky dáme vrstvu brambor, osolíme, vrstvu špenátových listů, posypeme je šunkou, poklademe kousky másla a pokryjeme vrstvou brambor. Brambory při pečení poléváme vejcem rozmíchaným v mléce. ..
INGREDIENCE: 200 g nudlí, 1 květák, 4 natvrdo vařená vejce, 4 rajčata, na zálivku: 50 g tuku, 50 g hl. mouky, sůl, muškátový oříšek, na pánev: 30 g másla; na posypání: 30 g strouhanky, 50 g sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Z tuku a z mouky připravíme jíšku, zalijeme vodou z květáku. našleháme, osolíme, okořeníme a povaříme. Vymazanou ohnivzdornou misku vysypeme strouhankou, na dno dáme vrstvu nudlí. Do středu položíme květák, který u košťálu seřízneme. Oko ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA