INGREDIENCE: 175 g červené čočky, 1/2 l zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 1 velká cibule, 2 celery, 1 červená paprika, 1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 225 g strouhanky, 2 lžíce sekané petržele, 175 g strouhaného sýra, sůl, pepř, vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme ve vývaru s bobkovým listem 15-20 minut než úplně změkne. Mezitím nakrájíme celer, cibuli, papriku a česnek a orestujeme na pánvi. Oheň zmírníme a po chvíli přidáme čočku, ze které jsme odebrali bobkový list. Přidáme strouhank ..
INGREDIENCE: 500 g vepřové plece nebo libového bůčku, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce rajského protlaku (nebo několik spařených, oloupaných, pokrájených a rozdušených rajčat), sůl, špetka pepře, špetka drceného kmínu, špetka ostré papriky nebo chilli, palička česneku, 1 dl zakysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme papriku, necháme ji za stálého míchání rozpustit, ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 3 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 3 lžíce mléka, 2 žloutky, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek, 300 g mletého uzeného masa. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory rozmačkáme na kaši, přidáme máslo, mouku, žloutky, mléko a strouhaný sýr, osolíme a okořeníme. Vypracované těsto odložíme na půl hodiny do chladničky. Pak ho vyválíme na pomoučeném vále, potřeme uzeným masem, zavineme a položíme na vymaštěný plech. Pečeme asi 40 minut. Podáváme se salátem. ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 1 majolka (100 g), 2 mladé mrkve, svazek ředkviček, 1 kedlubna, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme dohladka s majolkou, osolíme, přidáme nastrouhanou mrkev, očištěné a na nudličky nakrájené ředkvičky a oloupanou a nastrouhanou kedlubnu. Podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a ozdobíme nasekanou petrželkou. Pomazánka je velmi osvěžující jako pohoštění na chatě či chalupě, kde máme čerstvou zeleninu tak říkajíc „u ruky". ..
INGREDIENCE: 500 g mletého vepř. masa, 500 g mletého hov. masa, 150 g slaniny, 200 g měkkého salámu, 200 g polosuchého salámu, 4 vejce, 2 housky, 200 ml mléka, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, pálivá paprika, olej na vymazání pekáče. POSTUP PŘÍPRAVY: Oba druhy mletého masa vložíme do mísy, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a paprikou a dobře prohněteme. Měkký i polosuchý salám oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kousky. Kostičky housky zalijeme mlékem, necháme změk ..
INGREDIENCE: 500g vepřového mletého masa, sůl, pepř, 1 starší žemle, 1 cibule, 2 lžíce oleje, ½ lžíce francouzské hořčice. Omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 450 g rajčat, bazalka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso dáme do mísy, přidáme polovinu najemno nakrájené cibule, sůl, pepř a trochu hořčice. Žemli navlhčíme studenou vodou, vymačkáme ji a přidáme k masu. Z této masy utvoříme kuličky a na trošce oleje je opečeme dozlatova, vložíme do omáčky a chvíli je povaříme. ..
INGREDIENCE: 16 ks těstovin cannelonni, 1 lžíce oleje, 600 g vepřového mletého masa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 vejce, 1 žemle, 100 ml mléka, 2 lžíce hl. mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce oregana, 1 žloutek, ml. pepř, sůl, máslo na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí osolené vody dáme lžíci oleje a vložíme těstoviny. Uvaříme je do poloměka, opatrně je vyjmeme, položíme na síto a necháme okapat. Žemli nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Cibuli ..
INGREDIENCE: 400 g jater (vepřová nebo drůbeží), 2 jablka, 2 lžíce hl. mouky, 4 lžíce másla, čerstvý tymián (nebo sušený), pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra očistíme od blan, očistíme a nakrájíme na 4 plátky. Osušíme a obalíme v mouce. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla a usmažíme jablka z obou stran dozlatova, vyjmeme je a dáme na teplý talíř. Na zbytku másla osmažíme cibuli nakrájenou na kolečka a přeložíme k jablkům. Na pánvi rozehřejeme zb ..
INGREDIENCE: 1 lístkové těsto (500 g), 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 2 vejce, 1-2 lžíce rozinek namočených v rumu, l lžíce změklého másla, l vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, rádýlkem vykrojíme čtverce, do každého z nich vložíme lžičku náplně, protilehlé konce čtverců poněkud vytáhneme, spojíme nad náplní a stejně, do šátečku, svážeme i dva protilehlé konce. Šátečky musí být spojeny tak, aby náplň při pečení nevytékala. (Zv ..
INGREDIENCE: 700 g krůtích prsou, 100 g sýru čedaru, 100 g šunky, 1 pórek, špetka soli, trochu ml. pepře, 100 g másla, 100 ml bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Prsa omyjeme, osušíme a rozklepeme na plátky. Osolíme je a okořeníme pepřem. Pórek nakrájíme na kousky menší než plátky a rozdělíme je na jednotlivé vrstvy. Čedar nakrájíme na špalíčky a zatočíme do vrstvy pórku. Na plátky krůtího masa položíme plátky šunky a na něj sýr naplněný pórkem. Maso zabalíme a spíchneme párátky nebo převážeme nítí. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA