Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | KRÉMOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE: 200 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 100 g změklého másla nebo rostlinného tuku, l vejce, výraznější marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce, tuk a hrubá mouka na formu. Krém: 3 dl mléka, l vanilkový pudinkový prášek, 3 lžičky cukru, 2 žloutky, 2 bílky, l lžíce vanilkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s mlékem smícháme, přidáme změklé máslo a těsto zaděláme vejcem. Kulatou formu na koláč vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto vyválíme do kruhu a do formy je vložíme. Prop ..

OMÁČKY | MAJONÉZA ZE SÓJOVÉ MOUKY

INGREDIENCE: 20 g jemné sójové mouky, 50 g vody, 150 g oleje, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Sójovou mouku smícháme s horkou vodou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí do ní přikapáváme olej a stále mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Podle chuti ji pak můžeme okyselit, osolit a případně dochutit kořením. ..

KOŘENÍ | ČESNEKOVÝ OLEJ

INGREDIENCE: 200 ml oleje, 3 stroužky česneku, nať saturejky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do oleje dáme na čtvrtky nakrájený česnek, sekanou saturejku a necháme několik dní stát. pak přecedíme a používáme. Tento olej je určen pro rychlou spotřebu, nehodí se k delšímu skladování. ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | ŠPENÁTOVÉ HALUŠKY

INGREDIENCE: 300 g špenátu, l cibule, 40 g tuku, 50 g brynzy, 300 g strouhaného sýra, l celé vejce, l žloutek, 70 g krupice, sůl, pepř, muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmražený špenát podusíme asi 3 minuty na cibulce. Pak vmícháme brynzu, část sýra, vejce, žloutek a krupici. Dochutíme solí a kořením. Z těsta pomocí lžíce formujeme malé halušky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Když vyplavou na povrch, dáme je do vymazané formy, posypeme zbylým sýrem a dáme na 20 minut zapéct. Podá ..

LUŠTĚNINY | ŠÍPKOVÁ OMÁČKA 1

INGREDIENCE: 30g másla, 30g mouky, 50g šípkové zavařeniny, 1 lžíce citrónové šťávy, trochu citrónové kůry, 2 lžíce bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do světlé máslové jíšky zamícháme šípkovou marmeládu, zalijeme polévkou, povaříme, přidáme sůl, citrónovou šťávu a kůru, bílé víno omáčku procedíme. Podáváme ke zvěřině. ..

DRŮBEŽ KACHNA | KACHNA PO ČÍNSKU

INGREDIENCE: 500g kachního masa, 2 vejce, 2 lžíce bramborové moučky, 1 menší hlávky zelí, 2 lžíce červeného vína, 2 lžíce vorčestru, 2 lžíce polévkového koření Vitana, 1 lžičky koření kari, 1 lžičky koření chilli, 3 lžíce oleje, vývar z kostky Masoxu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kachní maso nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme bramborovou moučkou a smícháme s vajíčky. Necháme nejméně 1 hodinu proležet za občasného zamíchání. Mezitím si nakrájíme zelí na nudličky a v osolené vodě ho uvaříme téměř ..

OMÁČKY | MAJONÉZOVÁ OMÁČKA S PETRŽELKOU

INGREDIENCE: l majolka, citrónová šťáva, cukr, l lžička velmi jemně posekané cibule, l lžička nastrouhané nakládané okurky, petrželka, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Do majolky vmícháme okurku a cibuli, osladíme, opepříme, okyselíme a nakonec vmícháme v množství podle chuti jemně sekanou petrželku. ..

STARÉ RECEPY | SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové kyselé zelí se opere ve studené vodě, rozkrájí na krátko a promíchá s některou uvedenou marinádou. 1. Něco stolního oleje, sůl, ocet nebo citronová šťáva, trocha cukru a trochu strouhané cibule. 2. Kyselá smetana se smíchá s trochou strouhané cibulky, solí trochou cukru a dle chuti na nudličky krájenými kyselými jablky. 3. Je-li zelí dosti kyselé, smíchá se jen trochu slabé polévky nebo horké vody s olejem, troškou cukru, solí a strouhanou cib ..

STARÉ RECEPY | OSRDÍ - KOŘÍNEK (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí, vepřové nebo kůzlečí osrdí se čistě vypere a dá se vařit do slané vody se zeleninou, novým kořením a bobkovým listem. Když je měkké, nakrájí se na nudličky, na kastrole se dá kousek omastku, drobně sekaná cibule se nechá zažloutnout, přidá mouky a udělá tmavší jíška. Zaleje se procezenou plévkou z osrdí, okyselí trochou octa, nechá povařit a nakrájené maso do toho vloží. K tomu se podávají brambory nebo chleb. ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ VÁNOČKY BEZ VAJEC (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do 1 kg polohrubé mouky se rozdrobí 200 g másla, přidá 200 g cukru, kůra z ½ citronu, anýz a soli, kvásek ze 40 g droždí, dle libosti hrozinek a loupaných krájených mandlí, nebo i jader z vlašských ořechů. Těsto se zadělá asi ½ l vlažného mléka, aby bylo hodně tuhé, poté na vále dobře vypracuje a nechá kynout. Z vykynutého těsta se uplete vánočka, nechá opět na plechu vykynout a pomazaná vejcem se asi hodinu peče.   II. Na 1 kg polohrubé ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz