INGREDIENCE: 200 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 100 g změklého másla nebo rostlinného tuku, l vejce, výraznější marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce, tuk a hrubá mouka na formu. Krém: 3 dl mléka, l vanilkový pudinkový prášek, 3 lžičky cukru, 2 žloutky, 2 bílky, l lžíce vanilkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s mlékem smícháme, přidáme změklé máslo a těsto zaděláme vejcem. Kulatou formu na koláč vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto vyválíme do kruhu a do formy je vložíme. Prop ..
INGREDIENCE: 20 g jemné sójové mouky, 50 g vody, 150 g oleje, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Sójovou mouku smícháme s horkou vodou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí do ní přikapáváme olej a stále mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Podle chuti ji pak můžeme okyselit, osolit a případně dochutit kořením. ..
INGREDIENCE: 200 ml oleje, 3 stroužky česneku, nať saturejky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do oleje dáme na čtvrtky nakrájený česnek, sekanou saturejku a necháme několik dní stát. pak přecedíme a používáme. Tento olej je určen pro rychlou spotřebu, nehodí se k delšímu skladování. ..
INGREDIENCE: 300 g špenátu, l cibule, 40 g tuku, 50 g brynzy, 300 g strouhaného sýra, l celé vejce, l žloutek, 70 g krupice, sůl, pepř, muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmražený špenát podusíme asi 3 minuty na cibulce. Pak vmícháme brynzu, část sýra, vejce, žloutek a krupici. Dochutíme solí a kořením. Z těsta pomocí lžíce formujeme malé halušky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Když vyplavou na povrch, dáme je do vymazané formy, posypeme zbylým sýrem a dáme na 20 minut zapéct. Podá ..
INGREDIENCE: 30g másla, 30g mouky, 50g šípkové zavařeniny, 1 lžíce citrónové šťávy, trochu citrónové kůry, 2 lžíce bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do světlé máslové jíšky zamícháme šípkovou marmeládu, zalijeme polévkou, povaříme, přidáme sůl, citrónovou šťávu a kůru, bílé víno omáčku procedíme. Podáváme ke zvěřině. ..
INGREDIENCE: 500g kachního masa, 2 vejce, 2 lžíce bramborové moučky, 1 menší hlávky zelí, 2 lžíce červeného vína, 2 lžíce vorčestru, 2 lžíce polévkového koření Vitana, 1 lžičky koření kari, 1 lžičky koření chilli, 3 lžíce oleje, vývar z kostky Masoxu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kachní maso nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme bramborovou moučkou a smícháme s vajíčky. Necháme nejméně 1 hodinu proležet za občasného zamíchání. Mezitím si nakrájíme zelí na nudličky a v osolené vodě ho uvaříme téměř ..
INGREDIENCE: l majolka, citrónová šťáva, cukr, l lžička velmi jemně posekané cibule, l lžička nastrouhané nakládané okurky, petrželka, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Do majolky vmícháme okurku a cibuli, osladíme, opepříme, okyselíme a nakonec vmícháme v množství podle chuti jemně sekanou petrželku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové kyselé zelí se opere ve studené vodě, rozkrájí na krátko a promíchá s některou uvedenou marinádou. 1. Něco stolního oleje, sůl, ocet nebo citronová šťáva, trocha cukru a trochu strouhané cibule. 2. Kyselá smetana se smíchá s trochou strouhané cibulky, solí trochou cukru a dle chuti na nudličky krájenými kyselými jablky. 3. Je-li zelí dosti kyselé, smíchá se jen trochu slabé polévky nebo horké vody s olejem, troškou cukru, solí a strouhanou cib ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí, vepřové nebo kůzlečí osrdí se čistě vypere a dá se vařit do slané vody se zeleninou, novým kořením a bobkovým listem. Když je měkké, nakrájí se na nudličky, na kastrole se dá kousek omastku, drobně sekaná cibule se nechá zažloutnout, přidá mouky a udělá tmavší jíška. Zaleje se procezenou plévkou z osrdí, okyselí trochou octa, nechá povařit a nakrájené maso do toho vloží. K tomu se podávají brambory nebo chleb. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do 1 kg polohrubé mouky se rozdrobí 200 g másla, přidá 200 g cukru, kůra z ½ citronu, anýz a soli, kvásek ze 40 g droždí, dle libosti hrozinek a loupaných krájených mandlí, nebo i jader z vlašských ořechů. Těsto se zadělá asi ½ l vlažného mléka, aby bylo hodně tuhé, poté na vále dobře vypracuje a nechá kynout. Z vykynutého těsta se uplete vánočka, nechá opět na plechu vykynout a pomazaná vejcem se asi hodinu peče. II. Na 1 kg polohrubé ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA