Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | LORETÁNSKÉ BRAMBORY.

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400 g hrubé mouky, 2 vejce, 2 šálky mléka, 1 lžíce másla, sůl, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Vodu scedíme, brambory rozmačkáme nebo prolisujeme dohladka a dáme je vychladnout. Pak si připravíme odpalované těsto: osolené mléko s máslem přistavíme na oheň a do vařícího vsypeme najednou mouku. Za stálého míchání povaříme, až vznikne hustá hmota, kterou pak přendáme do mísy a necháme prochladnout. Do vlažného odpalované ..

VEJCE | PAPRIKY S VEJCI A SÝREM SYRENE (Bulharsko).

INGREDIECE: 800 g zelených paprik, 6 vajec, 200 g sýra Sýrene, 100g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky očistíme, vypereme, nakrájíme na nudličky a dusíme na oleji, až změknou. Pak přidáme rozšlehaná vejce, rozmáchaná se strouhaným sýrem, za stálého míchání necháme vejce zhoustnout a podáváme. ..

SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | SKOPOVÉ MASO V KAPUSTĚ.

INGREDIENCE: 500 g skopového masa z plecka, 100 g uzené slaniny, 1 cibule, sůl, kmín, ml. červená paprika, 2 stroužky česneku, ml. pepř, 200 ml zeleninového bujónu, 400 růžičkové kapusty, 200 g brambor, 2 lžíce hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso odblaníme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na nudličky a rozškvaříme, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, osmažíme a odstavíme. Poté poprášíme paprikou, přidáme maso, kmín, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a krátce osmažíme. ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | PEČENÉ VDOLKY.

INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, ½ lžičky soli, 3 lžíce cukru, 80 g másla nebo hery, strouhaná kůra z ½ citrónu, 3 dl mléka, 1 kostka droždí (42 g), 1 vejce, máslo na potření, švestková povidla a smetanu (strouhaný tvaroh) na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, cukr, citrónovou kůru, vejce, kvásek a rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto , které se nelepí na mísu, překryjeme ho u ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY.

INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, kostka droždí (42 g), 4 lžíce pískového cukru, 80 g rozehřátého másla nebo Hery, 2 žloutky, špetka soli, 2 dl mléka. Krém: ¾ l mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 2 líčíce pískového cukru, trochu rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se špetkou soli, zbylým cukrem, kváskem, tukem a žloutky a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Vyválíme něk ..

MOUČNÍKY DORTY | BROSKVOVÝ DORT.

INGREDIENCE: 150 g másla nebo Hery, 150 g pískového cukru, 100 g čokolády na vaření, 6 vajec, 150 g poloh. mouky, 1 lžička prášku do pečiva, kompotované broskve.Krém: ¼ l mléka, 5 lžic cukru, 3 lžíce poloh. mouky, 1/8 másla, 50 g spařených oloupaných a nastrouhaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklý tuk šleháme s cukrem, postupně přidáváme rozehřátou čokoládu a žloutky. Do hustého krému vmícháme mouku s práškem do pečiva a hustý sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme do vymaštěné a strouhankou v ..

RÝŽE | RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM.

INGREDIENCE: 250 g rýže, ¾ l mléka, špetku soli, 100 g másla, 2 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek drobného ovoce nebo míchané kompotované ovoce pokrájené na kousky, skořicový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme studenou a horkou vodou, vsypeme jí do horkého mléka se špetkou soli a vaříme za častého míchání si ½ hodiny. Mírně rozvařenou kaši necháme prochladnout. Mezitím utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, směs vmícháme do rýžové kaše a n ..

SPECIALITY DRŮBEŽ | KUŘE MARENGO.

INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1000-1200g), 80g oleje, 80g cibule, 40g kořenové petržele, 6 dl tmavší vinné omáčky, 40g másla, sůl, česnek, bílý pepř, bobkový list, tymián.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře se vykuchá, opláchne, rozčtvrtí nebo rozseká na menší díly mírně osolí a opeče na oleji zároveň s drobně krájenou cibulí a kořenovou petrželí. Potom se okoření směsí česneku třeného se solí, bílého mletého pepře, přidá se kousek bobkového listu a trochu tymiánu, zalije se tmavší vinnou (španělskou) omáčkou a ne ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | VÍDEŇSKÝ GULÁŠ.

INGREDIENCE: 500g hovězího masa, kližky nebo plece, 80g sádla, 500g cibule, sůl, mletý pepř sladká mletá paprika, kmín, majoránka, 4-5 dl vývaru z masa nebo kostí, 2lžíce rajčatového protlak, 1 lžičky octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle osmažíme drobné nakrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, kmín a dusíme bez podlévání. Po vydušení šťávy maso osmahneme, potom občas podléváme vývarem a zvolna dusíme do měkka. Po vydušení měkké maso vyndáme, přidáme ještě ..

ZELENINA | SMAŽENÉ ZELENINOVÉ KULIČKY.

INGREDIENCE: 250 g květáku nebo brokolice, 450 g brambor, sůl, pepř, 6 snítek koriandru, 150 g celozrnné mouky, olej na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák rozebereme na růžičky. Brambory omyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Obojí vaříme 20 minut v osolené vodě. Horké prolisujeme do mísy. Koriandr omyjeme, osušíme, otrháme lístky a jemně posekáme. Do mísy přidáme mouku, koriandr, sůl, pepř a uhněteme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme asi 20 malých kuliček, které po částech smažíme dozlatova. Na ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz