POSTUP PŘÍPRAVY: Rozkrájíme velmi jemné 1 vodnici a tuřín, 1 cibuli, polovinu malého celeru a 100g libového syrového uzeného masa a dusíme na kousku másla 10 minut. Přidáme 6 oloupaných rajských jablíček, znovu podusíme a zalijeme litrem vody, osolíme, opepříme a necháme vařit. Polévku propasírujeme sítem, přidáme 10 dkg vařené rýže a trochu maggi. Polévku podáváme hodně horkou. ..
INGREDIENCE: 15 soukvětí bezu černého, 1 l vody, 1 kg medu, šťáva z 3 citrónů.POSTUP PŘÍPRAVY: Soukvětí opereme, zbavíme stopek, vsypeme do vařící vody a necháme přes noc vyluhovat. Na druhý den výluh scedíme přes utěrku, květy dobře vylisujeme, přidáme med, výluh zahřejeme do varu, plníme do lahví nebo sklenic až po uzávěr a vzduchotěsně uzavřeme. ..
INGREDIENCE: 1 menší kuře, 1 lžíce oleje, 100g slaniny, 3 rajčata, 2 cibule (menší), 1 lžíce kyselé smetany, 2 citróny, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, 1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vyprané kuře rozdělíme na čtyři porce, osolíme, opepříme a opečeme do zlatova. Opečené porce kuřete vyjmeme a na celé dávce oleje osmahneme drobně krájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a podlijeme vodou. Na tento základ dáme dusit opečené porce ..
INGREDIENCE: 3 žemle, 3 brambory, 3 lžičky hrubé mouky, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle z předešlého dne rozkrájíme na kostičky, oloupané a jemně nastrouhané brambory zahustíme moukou a zjemníme vejcem. Rukou vytvarujeme knedlíky velikosti tenisových míčků, vložíme je do vroucí vody a vaříme 20 minut. Po vyjmutí z vody je překrojíme na půlky, aby vyšla pára. Podáváme je s kysaným zelím k uzenému masu, k pečením apod. ..
INGREDIENCE: Králičí předek, játra z králíka, 200 g tučnějšího vepřového masa, 1 cibule, 80 g slaniny, 2 žemle, 2 vejce, 3 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, nové koření, lžíce strouhanky.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z králíka vykostíme a umeleme spolu s vepřovým masem a játry. Jemně nasekanou cibuli zpěníme na části rozřezané slaniny. Přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, trochu majoránky, rozemleté nové koření a podle potřeby trochu strouhanky Z takto připravené směsi u ..
INGREDIENCE: 150 g chlebového kvásku, 2 hrsti sušených hub, sůl, 4 lžičky másla, 2 žloutky, 1/8 l kysané smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Do studené vody dáme jemně rozdrobené sušené houby, kmín, sůl a necháme povařit. Kvásek pečlivě rozředíme mlékem, nalijeme do polévky a necháme rozvařit. Nakonec přidáme smetanu s rozmíchanými žloutky a máslo a za stálého míchání necháme polévku zhoustnout ( nesmí se však již vařit). ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového ramínka, 1 rajče, 1 paprika, 300 g kysaného zelí, mletá paprika, sul, 2 dl kysané smetany, 20 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajče spaříme vařící vodou, oloupeme a pokrájíme. Z papriky odstraníme jádřinec, opláchneme a pokrájíme na nudličky Vložíme na rozehřáté máslo a krátce podusíme. Maso pokrájíme na kostky, přidáme k zelenině a podusíme. Po chvilce přidáme kysané zelí, sůl a mletou papriku, podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou, až maso změkne. Do guláš ..
INGREDIENCE: 150 g mletého masa, 1/2 šálku vody, 200 g mouky, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé mleté maso našleháme s trochou vody a chvíli necháme odpočinout, aby se maso nasáklo. Osolíme, přidáme trochu mouky nebo strouhanky, abychom směs zahustili, a tvoříme malé ploché karbanátky. Již neobalujeme ve strouhance, ale zakulatíme je mokrou rukou a dáme na rozpálený tuk po obou stranách opéci. Karbanátky podáváme na chlebu nebo s bramborem. ..
INGREDIENCE: Miska květů sedmikrásky, 1 citron, 500g medu, 0,5 l vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Květy (s minimálním podílem zelených částí) vsypeme do vařící vody, přidáme pokrájený neoloupaný citron (dobře umytý v teplé vodě) a necháme přes noc vyluhovat. Na druhý den výluh scedíme přes utěrku, květy dobře vylisujeme, přidáme med, výluh zahřejeme do varu, plníme do lahví nebo sklenic až po uzávěr a vzduchotěsně uzavřeme. 0bměna: Stejným způsobem můžeme připravit pampeliškový sirup. ..
INGREDEINCE: 1,6 kg brambor, 1 vejce, 450 g hrubé mouky, 150 g krupice, sůl, 1 kg švestek.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme. Přidáme hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujeme husté těsto. Z těsta vyválíme váleček, z něhož nakrájíme dílky, zploštíme je a obalujeme jimi švestky. Švestkové knedlíky z bramborového těsta vaříme v mírně osolené vodě 6-8 minut. Další postup je stejný jako u šves ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA