INGREDIENCE: 1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 200 g krupice, 1 vejce, sůl, 100 g strouhané housky, 100 g moučkového cukru, 70 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Studené vařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme mouku, krupici, vejce a sůl. Zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě části a zformujeme dva dlouhé válečky -asi 5 cm v průměru, nakrájíme na menší dílky a z nich vyválíme malé šišky. Šišky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme. Po zavaření jimi zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. ..
INGREDIENCE: 2 šálky rýže, 2 1 vody, sůl, 1 cibule, 2 nakyslá jablka, 1 mandarinku, hrst rozinek, hrst mandlí, 5 žampiónů, 1/2 lžičky kari koření, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu přivedeme k varu, osolíme ji a vsypeme rýži. Vaříme ji asi 15 až 20 minut (podle druhu), pak scedíme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájená oloupaná jablka, vhodíme spařené a propláchnuté rozinky, na plátky nakrájené žampióny ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 5 lžic smetany, 1 dl mléka, 10g hladké mouky, 5g másla, sůl, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Do okyselené, osolené vařící vody rozklepneme vejce. Po 3 minutách je vyndáme a ve studené vodě ochladíme. Na talíři přelijeme vejce smetanovou omáčkou. Podáváme s bramborem. Omáčka: Mouku dobře rozmícháme v mléce a smetaně za stálého míchání povaříme, osolíme, přidáme máslo, maličko citrónové šťávy a usekaný kopr. Pokrm není vhodný pro nemorné s chorobami žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: 1,25 l vývaru z kostí a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 1,5 dl mléka (3%), 250 g zmrazeného špenátu, 75g hladké mouky, pepř, mletý květ, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: V přiměřeně velkém hrnci rozpustíme celou dávku tuku, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, zalijeme přecezeným vývarem, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky, přidáme mletý pepř a květ a dobře provaříme. Hotovou polévku zalijeme mlékem a přidáme krátce podušený špenát. Polévka musí být světle zelené barvy ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí prsíčka, 500 g brambor, 2 dl vývaru, 40 g šunky, 1 salátová okurka, 2 lžíce octa, lžička hořčice, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, 50 g tvrdého sýra, chipsy, 1 vejce, hl. mouka, 2 lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do prsíček uděláme kapsu, naplníme ji šunkou, sýrem nakrájeným na kostičky a otvor spíchneme párátky. Kapsy obalíme nejdříve v mouce, potom ve vejci a nakonec v rozdrobených chipsech. Smažíme na másle z každé strany 6 minut. Uvařené a na kolečka nakrájené brambory smícháme s ..
INGREDIENCE: 120 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 200 g mléka, 300 g poloh. mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1lžíce kakaa, tuk na vymazání formy, hrubá mouka n vysypání formy, mouč. cukr na posypání, mandle nebo rozinky na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme vlažné mléko a část proseté mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a se zbylou moukou smícháme s práškem do pečiva a zlehka vmíchám ..
INGREDIENCE: 800g brambor, 120 g tvrdého sýra, 5 lžic octa, 10 lžic olivového oleje, 1 lžička pikantní hořčice, hrst petrželky, 6 stroužků česneku, ml. pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a vaříme v osolené vodě 5 minut. Ocet smícháme se třemi lžičkami vody, olejem a hořčicí, osolíme, opepříme a vmícháme jemně nasekanou petrželku a česnek. Potom vmícháme do brambor, ze kterých jsme slili vodu. Směs vložíme do pekáče, opepříme a osolíme, posypeme strouhaným sý ..
INGREDIENCE: 800 g vepřové pečeně, 3 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, hlávka bílého zelí, sůl, pepř, lžička ml. papriky, lžička kmínu, lžička tymiánu, 150 ml vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Do masa vetřeme sůl, posypeme paprikou a pepřem. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s nakrájeným zelím a kořenovou zeleninou, dobře osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a kmínem. Připravenou zeleninu dáme do pekáče, na ní položíme prosolené maso a zalijeme studeným vývarem. Přikryjeme poklicí a pečeme v troubě při 2 ..
INGREDIENCE: 8 vajec, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce oleje, 2 lžíce horké vody, 200 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Náplň: 250 g másla, 2 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g nastrouhané čokolády, 1/2 balíčku sušenek Koka nebo jiných kakaových sušenek, trochu rumu (nebo několik lžiček silné černé kávy). POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky vyklepneme do šlehače, bílky necháme v jiné, vyšší nádobě. K žloutkům postupně přimícháme cukr, olej, horkou vodu, oře ..
INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, sůl, 150g cukru, 150g másla, 1 vejce, 3 žloutky, vanilkový cukr, 40g droždí, citrónová kůra, 2-2,5 dl smetany, sníh ze 3 bílků, 300g sušených švestek, 50g perníku ke strouhání, máslo na polití. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru, smetanu a zaděláme tužší těsto, které vyválíme. Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadr ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA