INGREDIENCE: Na 20 koblih 75g cukru, ¼ l mléka, ½ kelímku smetany ke šlehání, 75g másla nebo rostlinného tuku, 2 sáčky vanilkového cukru, špetku soli, 300g hladké mouky, 5 vajec, strouhanou kůru z 1 citronu, 150g rozinek, 1 kostku droždí 42g, tuk na smažení, 30g práškového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu kávovou lžičku cukru dáme stranou, potom svaříme zbylý cukr, mléko, smetanu, tuk, 1 sáček vanilkového cukru a sůl. Nádobu sejmeme s plotýnky a přisypeme mouku. Vše vrátíme na plotýnku a ..
INGREDIENCE: 500g tučného měkkého tvarohu, 500g polohrubé mouky, 1 vejce, 150g cukru, 150g másla, 2 lžíce rumu, 2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, hrst rozinek namočených v rumu, hrst nakrájeného kandovaného ovoce, strouhaná citrónová kůra, vanilka, vejce na potření, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, tvarohu, cukru, másla, vejce, kypřícího prášku a rumu vypracujeme hladké těsto, které ochutíme vanilkou a citrónovou kůrou a necháme chvíli odpočinout. Pak do něj zapracujeme rozinky, které j ..
INGREDIENCE: 250 g Hery, 250 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 100 ml mléka, 50 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 3 vejce, ½ balíčku kypřícího prášku, ½ balíčku vanilkového cukru, 150 g tmavé polevy, 150 g světlé polevy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpočet je na dva beránky o váze 300 g! Heru nakrájíme na větší kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Potom ji třeme s cukrem a postupně přidáváme celá vejce. Tvaroh rozředíme mlékem a obě hmoty spojíme. Nakonec přidá ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme 30 dkg másla anebo jiného tuku, 20 dkg cukru, citronovou, pomerančovou kůru, 6 až 8 žloutků, 1 dkg soli, rumu, višňovky, dobře rukama vypracujeme. Ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek, trošku muškátového květu tlučeného anebo oříšku, vanilku. 1 kg přesáté teplé mouky, očištěné hrozinky. Opařené krájené mandle, krájený citronát. Mléka dle potřeby. Slabší těsto jako na vánočku rukama dobře vypracuj a nech zkynout. Rozděl buďto 1, anebo více krájej a vyválej v bochánek(ky) ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 0,3 l mléka, kostka droždí (42 g), 3 lžíce rumu, marmeláda na náplň, sádlo (nebo olej) na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a ..
INGREDIENCE: 1 kg hl. mouky, 5 dl mléka, 200 g másla, 1 žloutek, 40 g droždí, 30 g mouč. cukru, 1 žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, 1 lžička máku, tlučený kmín a hrubá sůl na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, 1 lžičky cukru a trochu mléka připravíme kvásek. Prosetou mouku, mléko, máslo, žloutek a kvásek promícháme a uhněteme na těsto. Těsto necháme v teple vykynout pod utěrkou nejméně hodinu. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na n několik dílů a každý díl vyválíme na tenký vál ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce vody, 5 lžic cukru, kůru1 citrónu, 1 vanilkový cukr, tuk a mouka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: 6loutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a po částech vmícháme mouku, strouhanou citrónovou kůru a vanilkový cukr. Bílky vyšleháme ve vodní lázni na tuhý sníh a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka a upečeme ve středně vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 190 g másla, 230 g mouč. Cukru, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 6 lžic mléka, 300 g poloh. Mouky, 1 balíček prášku do pečiva, ztužený tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy na beránka. Poleva na beránka: 1 bílek, 100 g pískového cukru, a 3 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Změklý tuk v míse utřeme s cukrem. Postupně vmícháme žloutky. Do vyšlehaného základu vmícháme tvaroh a vlažné mléko. Nakonec přidáme prosetou mouku s práškem ..
INGREDIENCE: 100 g Hery nebo másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 500 g hl. mouky, 2,5 dl plnotučného mléka, 30 g droždí a špetka soli. Na nádivku: 50 g tvrdého tvarohu, 1 lžíce mouč. cukru, 40 g hrozinek, 3 lžíce rumu, 100 g švestkových povidel nebo marmelády. POSTUP PŘÍPRAVY: Z 0,5 dl vlažného mléka, 1 lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme asi 45 minut v teple vzejít. Změklou Heru nebo máslo utřeme s cukrem a žloutky do hladké pěny. Přidáme mouku, vlažné mléko a kvásek. Sm ..
INGREDIENCE: 500 g hl.mouky, 120 g cukru, 150 g tuku, 4 žloutky, 30 g droždí, sůl, 2 dl mléka, ovoce nebo zavařenina. POSTUP PŘÍPRAVY: Volné řidší těsto zhotovené z uvedených přísad rozprostřeme nejlépe rukou namočenou ve vodě po celém povrchu předem vymaštěného plechu. Koláč poklademe ovocem nebo zavařeninou, okraje potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA