INGREDIENCE: 700 g poloh. mouky, ¼ l mléka, 2 vejce, 80 g másla, 50 g droždí, 4 kostky cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a přikryjeme. Po vykynutí přepracujeme na vále, vytváříme tyčinky, které na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě potom upečeme do zlatova. ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 120g pískového cukru, 120g másla nebo Hery, 2 žloutky, 30g kvasnic, půl lžičky soli, lžíce rumu, 2,5 dl mléka, hrst rozinek, 2 lžíce jader vlašských ořechů nebo vyloupaných mandlí, bílek na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Kvasnice rozetřeme se lžičkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka a dáme zakryté do tepla vykynout. Zvlášť utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny. Zakapeme rumem a přilijeme vykynutý kvásek. Přisypeme mouk ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 125g másla, 35g kvasnic, 90g cukru, sáček vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, 3 žloutky, 1,5-2dcl mléka (množství určuje velikost žloutků – jsou-li větší použijeme méně mléka), sůl, 30g mandlí, hrst rozinek, 3 lžíce oloupaných na lupínky nakrájených mandlí, mouku na vál, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl, rum, vykynutý kvásek ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1/4 l mléka, 4 žloutky, 150 g másla nebo Hery, 250 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, strouhaná kůra z l citrónu, větší špetka mletého muškátového oříšku, půl lžičky tlučeného anýzu, hrst rozinek, 100 g mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme na vál, přidáme sůl a koření a zaděláme kváskem z vykynutého droždí v oslazeném teplém mléce. Pak vmícháme 3 žloutky, rozehřáté máslo, dobře vypracujeme těsto, posypeme ho moukou, př ..
INGREDIENCE: Kůzlečí hrudí, játra, vejce, mléko, žemle, pepř, máslo, cibule, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opláchneme, necháme okapat, z vnitřní strany opatrně odstraníme blánu, aby vznikla kapsa. Pak z vajec, jater, nakrájené žemle, mléka, soli a pepře si uděláme nádivku, ochutíme nasekanou pažitkou, naplníme kapsu a zašijeme. Hrudí s nádivkou vložíme do pekáče, podlijme, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na maso položíme kousky másla a pečeme do měkka za stálého polévání. Po půl hodině pe ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 2 rohlíky, 60 g másla, 50 g mandlí, 1 vejce, olej, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozměklé máslo rozetřeme se solí a žloutkem, přidáme na plátky nakrájené rohlíky (namočené v mléce a vymačkané), spařené, oloupané a na jemno posekané mandle, opepříme a nakonec do nádivky vmícháme tuhý sníh z bílku. Hotovou nádivkou naplníme osolené kuře a otvor zašijeme. Nadité kuře dáme do pekáče, podlijeme vodou a troškou oleje a za občasného polévání výpečkem kuře upečeme do růžova. Příloha: ..
INGREDIENCE: 200 g žemlí, 650 g vařeného uzeného masa, 6 vajec, pepř, máslo, vývar z kostky, petrželka, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené uzené maso umeleme. Přidáme rozkvedlaná vejce, osolíme a opepříme, ochutíme jemně nakrájenou petrželkou a pažitkou, přidáme na kostičky nakrájenou a vývarem navlhčenou žemli a dobře vše promícháme. Potom hotovou nádivku vložíme do vymazané formy a v předehřáté troubě upečeme. Nemáme-li žele, můžeme na nádivku použít strouhanku, kterou zvlhčíme mlékem. Upeč ..
INGREDIENCE: 500 g kuřecích stehýnek, 3 mrkve, 1 větší celer, 4 cibule, bobkový list, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 1 šlehačka, hl. mouka, olej, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme nakrájené cibuli, na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak do toho základu vložíme osolené kuřecí stehna, bobkový list a koření, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, rovněž také koření, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme, zalijeme trochou vývaru, ve kterém jsme rozm ..
INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, 280 g másla, 280 g mouč. cukru, 6 vajec, 1 prášek do pečiva, ¼ l smetany, citrón, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mletých ořechů. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s máslem a cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, ořechy, nastrouhanou kůru z citrónu, přilijeme smetanu a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a upečeme. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek šlehačky, 2 hrnky poloh. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a cukr ušleháme do pěny, přidáme šlehačku, po lžících vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Obě části beránkové části vymastíme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto do větší části, přikryjeme druhou částí, vložíme na plech do trouby a zvolna pečeme asi ¾ hodiny. Před koncem pečení sejmeme vrchní část formy, zkontrolujeme pro ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA