INGREDIENCE: 300 g bílých fazolí, sůl, 2 bobkové listy, 1 cibule, 3 zelené papriky, 2 rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, ml. pepř, cukr, 200 g uzené klobásy, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole scedíme, dáme do čisté vody, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky, fazole a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme bobkový list, rajčatový protlak, pepř a dovaříme doměkka. Ochutíme cukrem a podáváme s ..
INGREDIENCE: 1,5 kg vepřového plecka, 25 g rychlosoli ( praganda), 300 ml vody, 5 zrnek celého pepře, nádobu na výrobu šunky nebo umělé střevo na tlačenku. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší kousky, vložíme do nádoby a posypeme solí. Přidáme vodu a promícháme. Na 3 – 4 hodiny ho uložíme do chladna. Opětovně promícháme a vložíme do nádoby na šunku nebo do sáčku. Z masa vymačkáme veškerý vzduch a uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou a mírně vaříme asi 3 hodiny. Pokud dělám šunku ve střevu na t ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa, 6 lžic sádla, 1 lžíce kečupu, česnek, vývar z kostky, mouka, 200 g čerstvých nebo 30 g sušených předem namočených hub, ml. sladká paprika, sůl, pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na dvou třetinách sádla osmáhneme nadrobno nakrájenou cibuli a vmícháme do ní papriku. Přidáme pokrájené maso na kostky, přisypeme kmín, vlijeme kečup, přidáme rozetřený česnek, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměka. Potom šťávu necháme vydusit do tuku, maso zapráš ..
INGREDIENCE: 250 g vařeného nebo pečeného vepřového masa, 2 lžíce vývaru nebo šťávy z pečeného masa, 2 žemle, mléko, ml. sladká paprika, 2 vejce, sůl, strouhanka, hl. mouka, tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme s vývarem, pak umeleme žemle zvlhčené mlékem, směs okořeníme paprikou, osolíme, promícháme s 1 vejcem, případně s lžící strouhanky a utvoříme malé kuličky. Obalíme je v rozšlehaném vejci, ve strouhance a usmažíme je po všech stranách na rozpáleném tuku. Příloha: bramborová kaše. ..
INGREDIENCE: 450 g mletého masa, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 1 ½ l vody, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso dáme do oselené studené vody a pomalu vaříme asi ½ hodiny. 10 minut před dovařením přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky a osmažíme na tuku do zlatova. Nakonec dochutíme petrželkou. ..
INGREDIENCE: 80 g plísňového sýra, 50 g taveného sýra, 2 lžíce Hery, 0,5 dl sladké smetany, snítky petrželové natě, 1 cibule, 1 lžíce jemně nasekané cibulové natě, 4 stroužky česneku, špetka pálivé papriky, ml. bílý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýry rozetřeme s máslem, přidáme smetanu aby vznikla jemná a vláčná hmota. Cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme a vmícháme do pomazánky. Přidáme lžíci cibulové natě a petrželové natě a nakonec dochutíme ml. pepřem a solí. ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 8 lžic strouhanky, 4 lžíce rozpuštěného másla, 4 lžíce cukru, skořice, citrónová kůra, 1 lžíce rumu. Na těsto: 3 vejce, 90 g cukru, 50 g poloh. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme, vysypeme hustě strouhankou, zakapeme máslem a poklademe plátky jemně nakrájených jablek. Posypeme je cukrem se skořicí i citrónovou kůrou a zakapeme rumem. Připravíme si těsto tak, že si žloutky utřeme s cukrem, po částech přidáváme mouku a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nali ..
INGREDIENCE: 0,2 l mléka, 2 vejce, 250g vařeného uzeného masa, sůl, na špičku nože mletého pepře a nového koření, 100g strouhané housky, mladé kopřivy, 50g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse rozmícháme celá vejce s mlékem, pak přidáme vařené, jemně posekané maso, sůl a koření, zahustíme strouhanou houskou tak, aby se nádivka nebyla příliš tuhá. Nakonec vmícháme oprané nasekané kopřivy. Pečeme v máslem vymaštěném pekáči asi půl hod. Do takto připravené nádivky můžeme místo uzeného masa použít opraný, ..
INGREDIENCE: 2 holoubata, 30g másla, sůl, pepř. Nádivka: 100g uzeného bůčku, 1 cibule, 2 žloutky, 200g housky na kostičky, petrželová nať, mladé kopřivy, pepř, sůl, muškátový oříšek, 1dcl smetany. Příloha: kedlubna, mladá cuketa, mrkvička, citron, sůl, 1 lžíce francouzského másla (máslo utřené s hladkou moukou). POSTUP PŘÍPRAVY: Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Nasekáme petrželovou nať a mladé kopřivy. Nakrájenou housku pokropíme smetanou, smícháme s bůčkem cibulkou, ..
INGREDIENE: 4-5 cl pomerančové šťávy (možno použít i menší množství citrónové šťávy), 40g majonézy, 30g šlehačky, 50g krevetek, paprika, kari, kečup, koňak nebo brandy, hlávkový salát, řez citrónu nebo pomeranče na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Do skleněné misky obložené ledem se vymačká šťáva z pomeranče, přidá se trochu sladké papriky, kari, kečupu a střik koňaku nebo brandy. K promíchané směsi se pak přidá majonéza a šlehačka, vše se znovu promíchá a nakonec se vmíchají uvařené nebo konzervované na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA