INGREDIENCE: l hlávka bílého zelí, na l l vody 100 g cukru, l lžička soli, 3 dl octa, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, l lžička kmínu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlávky sloupneme vadné listy, rozpůlíme ji, vykrojíme košťál a zelí nakrouháme. Ve větším hrnci ohřejeme vodu se lžící soli, vsypeme pokrájené zelí a 10 minut ho vaříme. Pak scedíme a necháme okapat. Vodu svaříme s cukrem, solí, octem a kořením. Okapané zelí napěchujeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zav ..
INGREDIENCE: Česnek, olej, červená kapie, bobkový list, celý pepř, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, jednotlivé stroužky naskládáme do malých skleniček, proložíme je proužky papriky, kousky bobkového listu, několika zrnky pepře a nového koření a zalijeme olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Používáme k obložení pečeného masa, roštěnek nebo studených pokrmů. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájíme 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 kg zelí, 1 kg cibule, 1 kg salátových okurek. Vše smícháme a zalijeme nálevem podle chuti. Potom zavařujeme 15 min.při 85°C. ..
INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg zralých rajčat, 2 větší cibule, 3 lžíce oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vhodíme na olej a lehce ji osmahneme. Přidáme spařená, sloupnutá a pokrájená rajčata, přivedeme k varu a dusíme. Asi po 5 minutách vhodíme očištěné, semeníků a stopek zbavené papriky, nakrájené na nudličky. Dusíme ještě asi 10 minut, podle chuti osolíme a vařící nalijeme do skleniček. Hned uzavřeme víčky, obrátíme a necháme víčka vysterilovat, nebo raději vl ..
INGREDIENCE: 1,5 kg paprik nebo kapií, 4 cibule, 500 g rajčat, 2 dl oleje, palička česneku, 1/2 dl octa, l lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné papriky rozkrojíme a vyjmeme semeníky. Papriky vhodíme do vařící mírně osolené vody a 5 minut povaříme. Pak je vyndáme a necháme okapat. Rajčata vhodíme do vařící vody, vyjmeme, polijeme studenou vodou a sloupneme. Cibuli oloupeme a osmahneme ji, přidáme pokrájená rajčata a na mírném ohni dusíme. Mezitím okapané papriky umeleme na masovém strojku a př ..
INGREDIENCE: Okurky „nakládačky", na 1 l vody l lžíce soli, snítky kopru, vinné, višňové nebo dubové listy, několik stroužků česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Do pětilitrové lahve nebo podobné nádoby vkládáme očištěné a vidličkou propíchané okurky, prokládáme je koprem, listím a občas přidáme i česnek. Můžeme přidat i několik stroužků česneku, plátků křenu, nebo na prstýnky nakrájenou cibuli. Vše zalijeme osolenou vodou, na povrch položíme okvětí kopru, okurky přitlačíme dřevěným plátkem, aby nevyplav ..
INGREDIENCE: 2 menší zelné hlávky bílého zelí, 5 mrkví, 2 červené řepy, 100 g česneku, l lžíce drceného kmínu, 1/2-1 lžička čili a soli, na l l vody 4 lžíce octa a 2 lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí rozpůlíme, vykrojíme košťály a hlávky rozdělíme na výseče, vhodíme je do vařící osolené vody a 5 minut vaříme. Pak vyjmeme a vkládáme po vrstvách do vymyté lahve od okurek. Každou vrstvu prosypeme kmínem, na kolečka nakrájenou mrkví, na plátky nakrájeným česnekem, špetkou čili, špetkou soli a plát ..
INGREDIENCE: Dobře vyzrálá rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, tvrdá narovnáme do čistých sklenic, měkčí rajčata pokrájíme na kousky a proložíme jimi ve sklenicích tvrdá rajčata. Uzavřené sklenice vložíme do sterilizačního hrnce a zahříváme je na 90 °C a při této teplotě sterilujeme: sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 130 minut, menší sklenice 25 minut. Pak sklenice ochladíme. Tip: Rajčata můžeme sterilovat také oloupaná: omytá ponoříme na cedníku postupně do vařící vody, po několika sekundác ..
INGREDIENCE: 2 kg rajčat, 2 kg cibule, 2 kg okurek nebo cuket, 2 kg paprik. Nálev: 6 dl vody, 3 dl octa, 2 dl oleje, 300 g cukru, 150 g soli, lžička celého pepře, lžička nového koření, 3 bobkové listy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, cibuli oloupeme, okurky očistíme (cukety oloupeme a vykrojíme semeníka), papriky rozkrojíme, vyjmeme stopku a semeníky. Všechnu očištěnou a připravenou zeleninu nakrájíme na proužky. Nálev povaříme 15 minut. Zeleninu promícháme, naplníme do sklenic, ..
INGREDIENCE: Nálev: 1 litr vody, 1/4 litru 8 %octa, 150g cukru, 20g soli 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 nová koření, špetka hořčičných semínek, špetka tymiánu a několik větviček kopru. POSTUP PŘÍPRAVY: Velké okurky oloupeme a nakrájíme podélné řezy; při tom odstraníme jádra. Mají-li okurky semena méně vyvinutá, krájíme je na příčná kolečka. Řezy a koření složíme do sklenice, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme nebo použijeme hotového konservačního prostředku, či přidáme 2 g benzo ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA