INGREDIENCE: 800 g vepřového masa 50 g másla 2 lžíce oleje 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 2 cibule, citronová šťáva a kůra 2 dl bílého vína 2 lžíce hl. mouky, koření (5 celých pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy, tymián) 5 dl kysané smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, dílek citronové kůry a osmahneme. Očištěné a omyté maso osolíme, vloží ..
INGREDIENCE: Žemle, veku nebo obyčejnou vánočku, 3 vejce, 5 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, citronová kůra, citronová šťáva, 10 g rozinek, 150 g margarínu nebo másla, vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, kůrou a šťávou z citronu a vanilkovým cukrem, opláchnutými a spařenými rozinkami. Žemli nakrájíme na tenké plátky, které zvlhčíme mlékem, do kterého jsme rozšlehali 2 vejce. Pekáč vymastíme ½ dávky tuku, na dno rozložíme 1/3 ..
INGREDIENCE: 300 g hrachu, 200 g velkých krup, 1 cibule, 50 g slaniny, sádlo, sůl, pepř, majoránka, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách opláchneme v několika vodách, dáme do studené vody a necháme několik hodin máčen nejlépe přes noc. Poté hrách uvaříme v téže vodě doměkka. Zvlášť vaříme propláchnuté kroupy také doměkka, propláchneme vlažnou vodou a přidáme k okapanému hrachu. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, ro ..
INGREDIENCE: 800 g mletého masa, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř, 1 vejce. 1dl mléka. Na obalení: hl. mouka, vejce, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme s jemně nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme vejce rozšlehané v mléce. Směs pečlivě promícháme a uložíme krátce do lednice. Poté tvarujeme ploché 7 mm silné oválné řízky, postupně je obalíme v mouce, v osolených vejcích, rozšlehaných s mlékema strouhance. Smažíme po obou stranách v horkém oleji. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 150 g hrubé mouky, sůl, 100 g sádla neb másla na omaštění, na posypání mouč. cukr smíchaný s mákem nebo strouhaný tvaroh s cukrem. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, zalijeme osolenou vroucí vodoua a uvaříme doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr až ke dnu a do těchto otvorů nasypeme mouku, přikryjeme poklicí, postavíme na mírné teploa necháme 20 minut stát, až se mouka prop ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (plecko nebo krček), 2 cibule, 40 g sádla, sůl, ml. paprika,10 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, vývar, 300 g hlávkového zelí, 1 lžička cukru, 2 dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostky pokrájené maso a opražíme. Zaprášíme ml. paprikou, krátce opečeme a přidáme předtím namočené sušené houby, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Štábu zahustíme moukou, přidáme pokrájené zelí, osladí ..
INGREDIENCE: 100 g vepřových nebo hovězích jater, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, kmín, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme, osolíme, opepříme a za častého míchání povaříme nejméně 30 minut. Odblaněná játra naškrábeme, rozmícháme s trochou vývaru a za stálého míchání vlijeme do přecezené omáčky a krátce povaříme. Do hotové omáčky přidáme syrové máslo. ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g hrubé krupice, 1,5 dl mléka,1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory nastrouháme nebo protlačíme přes lis, přidáme mouku, krupici, vejce a osolíme. Promícháme, podle potřeby přidáme mléko a vypracujme středně tuhé těsto. Těsto rozdělíme na čtyři části, ze kterých na vále vypracujeme podlouhlé knedlíky. Vložíme do vařící vody a vaříme asi 18 minut. Po vyjmutí z vody ihned krájíme na plátky. Nebo z těsta vyválí ..
INGREDIENCE: 500 g oloupaných brambor, 100 g hl. mouky, 1 vejce, 5 lžic mléka, sůl, pepř, majoránka, česnek, sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Barbory nastrouháme na struhadle, necháme ustát a na cedníku necháme okapat. Do takto připravených brambor přidáme mouku, mléko a vejce. Těsto osolíme, okořeníme pepřem, majoránku a utřeným česnekem. Vše dobře promícháme. Na pánvi s rozehřátým sádlem pečeme placičky silné asi 5mm po obou stranách dozlatova. Bramborák musí být po upečení křupavý, proto ..
INGREDIENCE: 1,5 l vody, 400 g oloupaných brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), několik růžiček květáku, cibule, 50 g tuku, 30 g hl. mouky, sůl, pepř, houby majoránka, 3 stroužky česneku, polévkové koření, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme hl. mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Zalijeme vodou nebo vývarem z masoxu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, pokrájený květák, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA