ANELLI = prstýnky, kroužky. CAPELLINI = nejemnější tenké nudle. CANNELONI = širší trubky určené k plnění a zapékání.CAPPELLETTI = kloboučky conchglie.RIGATE = mušličky, lasturky.FARFALLE = motýlci, mašličky.FEDELI = tenké válečky dlouhé.FETTUCINE = hnízda z širokých nudlí.FUSILLI = vrtulky, vývrtky.LASAGNE = čtvercové nebo obdélníkové plátky.LASAGNETTE = velmi dlouhé plátky.LUMACHE MEDIA = drobné ulitky.MACARONI = tenké duté nebo silné duté dlouhé válce.ORICCHIETTE = tvary ouška.PASTINA = různé ..
POSTUP: Jestliže se vyjmutí koláče z rozvírací formy nedaří, jde to dobře s napnutou režnou nití vsunutou mezi dno formy a kláč. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zvlášť dobrou a intenzívní chuť získá mletý mák, jestliže ho po umletí krátce na pánvi osmáhneme. Mák by se neměl mlít do zásoby, neboť obsahuje tuk, který rychle žlukne. ..
Přimícháme-li do bramborové kaše tuhý sníh z bílků, získá na chuti na vzhledu. Při přípravě bramborové kaše používáme vždy teplé mléko. Vedle mléka můžeme přidat i trochu kyselé smetany, kaše je pak chutnější. Do bramborového těsta můžeme vmíchat na kostičky nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Kostičky v knedlíku vytvoří mozaiku. Strouhané syrové brambory zalijeme ihned mlékem, aby nezmodraly. Jsou-li příliš vodnaté, část vody slijeme. Smažené brambory neuchováváme delší dobu, poněvadž ..
Nejdůležitější jsou kvasnice: Ty okoralé před přípravou oživíme zalitím trochou vody. Teplota všech surovin má být mírně teplá. Tuky přiléváme rozehřáté a vlahé. Příliš horké by mohly spařit kvásek a těsto by nenabylo. Jak tuhé: Těsto rozděláváme řidší. Část mouky si oddělíme stranou a zapracujeme ji až nakonec. S příliš tuhým těstem máme mnohem více práce a jeho ředěním můžeme porušit soudržnost. Čím více těsto propracováváme tím do něj dostaneme více vzduchu a lépe nám pak vykyne. Kynuté tě ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslový krém se srazí tehdy, jestli že suroviny nemají stejnou teplotu. Když už tedy k té nepříjemnosti dojde, neztrácejme hlavu. Misku s krémem ponoříme do horké lázně a mícháme tak dlouho, až se krém opět spojí. Potom ho za občasného promíchání necháme vychladnout. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do středu oválné mísy narovnáme vedle sebe porce pečené husy. Vařenou rýži osolíme, posypeme kořením kari a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidáme několik kapek citrónu a promícháme. Tak připravenou rýži napěchujeme do sběračky (předem smočené do studené vody) a vyklopíme kolem porcí husy na míse. K polokoulím vyklopené rýže přidáme dílky mandarinek, vedle kápneme trochu sladkého kečupu a ozdobíme snítkou petrželky. Navíc rýži obklopíme řádkou pražených slaných mandlí. Šťávu z h ..
INGREDIENCE: 1 kg pšeničných otrub, 80 g kukuřičné mouky, 1 citrón, 20 třešňových listů, 1 1/4 litru vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hliněného hrnce o obsahu cca 2,5 litru dáme jednu třetinu vody, do které rozšleháme kukuřičnou mouku, pšeničné otruby a vše smísíme ještě se zbývající částí vody, která musí být teplá. Tuto směs ještě promácháme, přidáme na plátky nakrájený citrón a třešňové listy. Takto připravený kvásek necháme stát na teplém místě dva až tři dny. Denně jej několikrát promícháme. Při po ..
Vždy sypká a bílá dušená rýže Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA