INGREDIENCE: 600 g brambor, 400 g zelených paprik, 200 g rajčat 100 g cibule, 60 g oleje nebo rostlinného tuku, sůl, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozkrájenou cibuli zpěníme na oleji na rostlinném tuku, přidáme proužky zelených paprik, podlijeme několika lžícemi vody a asi 10 minut dusíme. Potom přidáme oškrábané brambory rozkrájené na drobné kostičky, osolíme, opepříme a spolu s paprikami dodusíme doměkka. Před dokončením vmícháme plátky rajčat. Hotový pokrm posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s chl ..
INGREDIENCE: 750 g kysaného zelí, 400 g hovězího masa, sůl, 1 lžička sladké papriky, 2 lžičky kmínu, 4 bobkové listy, 1 lžička majoránky, 2 cibule, hrst sušených hub, 200 g sádla, 400 g vepřového masa, 150 g škvarků, 1 papriková klobása. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou a přidáme na kousky krájené hovězí maso. Osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby. Dusíme a přidáme sádlo. Občas podlijeme. Po několika hodinách dušení odstavíme a uložíme do chladu. Dal ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 4 vuřty, 2 cibule, 100 g tuku, 1/2 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, 40 g polohr. mouky, sul, papriku, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborům přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty,přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně p ..
INGREDIENCE: Brambory, 1 buřt, sterilované fazolky, česnek, 1 cibule, ml. paprika, kmín, majoránka, rajský protlak, tuk, 1 lžíce hl. mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nakrájíme na čtvrtky. Na tuku osmažíme cibulku do červena, přidáme trochu papriky, kmín, majoránku, lžíci protlaku a zalijeme vodou. Vložíme brambory a zvolna vaříme. Ještě nezměknou brambory, uděláme z másla mouky světlou jíšku a přidáme k základu. Sterilované fazolky nasekáme, nakrájíme buřt na kousky a vše přidáme k brambor ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pustě se vaří v kotlíku, ale v kuchyni si ho připravíme v kastrolu. Pokrájíme maso na kostky - už jsme si řekli, že mohou být různé druhy masa, kližky, vnitřnosti, srdce, játra, a máme-li kousek vemínka, získáme požadovanou rosolovitost pravého guláše. Pak pod pokličkou osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a poprášíme ji lžičkou sladké červené papriky. Přidáme kostky masa a lehce je osmažíme. Potom přilijeme vodu nebo vývar - tolik, aby maso bylo zcela zakryté. Dáme dusit, kd ..
INGREDIENCE: 5 lžic sádla, 2 větší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, 4 stroužky česneku, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, (2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu).POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírné osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek kostky masoxu a dusíme. K houbám přidáme op ..
INGREDIENCE: 350 g žampionů, 200 g mrkve, 1 svazek jarní cibule, 1 stroužek česneku, 250 g dlouhozrnné rýže, 500 ml zeleninového vývaru, 50 g slaniny, 3 lžíce másla, 1/2 lžíce mouky, 125 ml bílého vína, 100 g mraženého hrášku, 2 lžíce kysané smetany, svazek petržele, sůl, .pepřPOSTUP PŘÍPRAVY: Houby a mrkev oloupeme. Cibulku očistíme, zelenou nať neodstraňujeme. Mrkev, žampiony i cibuli pokrájíme. Oloupeme česnek a nasekáme. Rýži propereme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme asi 20 minut. Na pán ..
INGREDEINCE: 1 květák, sůl, pepř, sladká paprika, 1/2 l mléka, 2 cibule, 4 párky, 200 g měkkého, slámu, 4 lžíce másla, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 g mraženého hrášku, 1 balení bramborové kaše v prášku, strouhaný muškátový oříšek, 1/2 svazku petrželky.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na růžičky. Vaříme asi 10 minut ve 3/8 l vroucí osolené vody se 3 –4 lžícemi mléka. Potom jej dáme na síto okapat. Vývar z květáku zachytíme a odložíme si jej stranou. Cibule oloupeme a nakr ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí stehýnka, sůl, 40g slaniny, 2 lžíce oleje, 2 cibule, mletá paprika, lžička hladké mouky, l dl smetany, 2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku, 300g čerstvého, zmrazeného nebo sterilovaného hrášku, 1 lžíce mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu rozškvaříme s olejem a zpěníme na ní. nakrájenou cibuli. Pak vložíme pokrájená a vykostěná kuřecí stehna, osolíme, osmahneme, přidáme papriku, podlijeme a dusíme. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zasmahneme a podlijeme. Když je m ..
INGREDIENCE: 1 lžička oleje, 120 g pohanky, 120 g na kostičky nakrájené cibule, 240 g nadrobno nakrájených hub, 1,5 dl červeného vína, 1,5 dl bujónu, 120 g vlašských ořechů, 240 g špenátu, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička šalvěje, sůl a pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu předehřejeme na 190 °C. Na pekáči rozpálíme olej a 2-3 minuty restujeme pohanku. Přidáme cibuli a houby a restujeme ještě několik minut. Přilijeme víno a bujón a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme 20 minut mírně vařit. Ořechy ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA