INGREDIENCE: 1 kg studených uvařených brambor, 300g hrubé mouky, 100g krupice, 2 celá syrová vejce, 1 polévková lžíce octa, l čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soliPOSTUP PŘÍPRAVY: Brambory si uvaříme den předem (nebo alespoň 6 hodin před vlastní přípravou). Necháme je vystydnout ve slupce. Tu pak odstraníme až před vlastní výrobou knedlíků. A teď už k vaření. Oloupeme a umeleme brambory ve strojku, nebo je nastrouháme na jemném struhadle. Na vále, který poprášíme lehce hrubou moukou, zasype ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, 250 g krupice, 120 g hrubé mouky, 2 vejce, 1-2 housky, 100 g slaniny, 50 g strouhanky, 50 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo prolisujeme, přidáme krupici, mouku, sůl a spojíme vejci. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na drobné kotky, osmažíme na nakrájené a rozškvařené slanině a zamícháme do těsta. Tvoříme pevné kulaté knedlíky, vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Odcedíme je, každý natrh ..
INGREDIENCE: 400 g práškového těsta na bramborové knedlíky, 200 g uzeného masa nebo měkkého salámu, l malá cibule, 30 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Bramborové těsto připravíme podle návodu na sáčku. Z těsta vytvoříme váleček asi 5 cm silný, který krájíme na kousky. Ty plníme masem nebo salámem nakrájeným na kostky a tvoříme kulaté knedlíky. Vaříme asi 15 minut v osolené vodě, občas promícháme. Uvařené knedlíky poléváme máslem, ve kterém jsme osmažili drobně nakrájenou cibuli. Jako oblohu můžeme přida ..
INGREDIENCE: 1 kg studených strouhaných brambor, 150g hrubé mouky, 2 syrová vejce, 250-300g vařeného uzeného masa nebo mletých škvarků, 1 lžíce soli, 1 lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozválíme válečkem na nudle a osolíme čajovou lžičkou soli. Uprostřed nastrouhaných brambor uděláme důlek, rozklepneme do něho obé vejce a zpracujeme (nejdříve širokým nožem a pak rukama) v pevné těsto. Do třílitr ..
INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 kg brambor, sůl, asi 300 g mouky, brynza.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kousek vonné chutné slaniny nakrájíme ostrým nožem na malé kostky, dáme na pánev trochu rozškvařit, až slanina zeskelnatí a pustí tuk. Slaninu dáme zatím stranou. Nastrouháme syrové brambory a osolíme. Přidáme mouku, zpracujeme na řidší těsto. Dáme vařit osolenou vodu. Když voda vře, naložíme vrstvu těsta na prkénko, držíme je šikmo nad hrncem, nožem oddělujeme jakési malé nočky a házíme je do vařící vo ..
INGREDIENCE: 1 kg den předem ve slupce uvařených brambor, 200 g hrubé mouky, 150 g hrubé krupice, 1 vejce, ½ lžičky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory předem uvařené umeleme na masovém strojku, přidáme všechny ingredience a rychle (nebo rádo řídne) zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme válečky v průměru asi 5 cm z kterých nakrájíme kousky které dlaní vyválíme na šišky. Vaříme ve vroucí vodě asi 3 ½ minuty. Vyndáme cedníkem a dáme na talíře, sypeme osmaženou strouhankou nebo mákem. Moje žen ..
INGREDIENCE: Asi 750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, asi 1 l mléka, 4 lžíce sádla nebo másla, malá sklenička švestkových povidel, mák, 100 g tvrdého nebo měkkého tvarohu, mouč. cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na vál. Přidáme mouku, sůl, mléko a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které rukou sválíme do malých šištiček. Šulánky vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak je scedíme, rozdělíme na talíře a každou porci omastíme sád ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si náplň: 250 g vařeného uzeného masa nebo salámu nasekáme nebo nahrubo umeleme, přidáme 1 drobně nakrájenou a na tuku (sádle) usmaženou cibuli a trochu strouhané housky. Bramborové těsto, připravené podle návodu, vyválíme ma pomoučeném stole na placku asi 1 cm silnou, rozkrájíme na čtverce o straně asi 5,5 cm. Na každý čtverec položíme hromádku masové nádivky, okraje těsta spojíme a rukama tvoříme kulaté knedlíky. Vaříme je v osolené vroucí vodě asi 10 minut. Hotové ..
INGREDIENCE: 1 kg zralých švestek, 500g měkkého tvarohu, 500g den předem ve slupce vařených brambor, 500g hrubé mouky, 4 ks syrových žloutků, 3 lžíce práškového cukru, 1/2 čajové lžičky soli, trochu hrubé mouky na poprášení válu. Podle chuti: Cukr na oslazení hotových knedlíků, strouhaný tvaroh na hotové knedlíky, rozpuštěné máslo na polití hotových knedlíků.POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme vařit velký hrnec nebo kastrol vody, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Než začne voda vřít, připravíme si ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor ve slupce, 90g krupičky, 70g solamylu, 1 rohlík, 1 syrové vejce, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli .POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme vařit vodu do třílitrového hrnce. Vody musí být dostatek, aby knedlíky ve vodě volné plavaly. Vodu nezapomeňte osolit zarovnanou polévkovou lžící soli. Nyní nastrouháme do větší misky oloupané studené vařené brambory. Postupné přidáme krupičku, solamyl, nakrájený rohlík, celé vejce a čajovou lžičku soli. Jmenované surovi ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA