INGREDIENCE: 260 g polohrubé mouky, 110 ml mléka, 15 g čerstvého droždí, 3 lžičky cukru, 1 vejce, 30 g másla. Posypka: 2 lžičky krystalového cukru, 2 lžičky krupicového cukru, 1 lžička skořice, 2 lžičky cukru vanilkového, můžou být plátky mandlí nebo sekané ořechy. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme s cukrem, až bude tekuté. Do misky dáme všechny ingredience na těsto a zaděláme. Když je spojené, přeložíme na vál a vypracujeme hladké těsto. Na začátku se bude lepit, ale po několika minutách se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouháme 500 g mrkve, dáme do rendlíku se 100 g másla, se 150 g vanilkového cukru, přidáme trochu citrónové kůry, špetku pepře a na mírném ohni dusíme pod pokličkou. Když se vyvařila šťáva, zalijeme trochou smetany a znovu povaříme. Vychladlou nádivkou plníme buchtičky, které jsou nejen dobré, ale vydrží i velmi dlouho vláčné. ..
INGREDIENCE: 1/2 kg hladké mouky, 1/2 Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 25 g kvasnic, rovnou lžičku soli, citronová kůra, 1/2 vanilkového cukru, cca 1/4 l mléka. Tvarohová nádivka: Tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, trocha rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme ďůlek - do něj rozdrobíme droždí, vlažné mléko a dáme trošku cukru. Necháme vzejít kvásek. Přidáme rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme pečlivě hladké těsto (dokud nedělá bubliny). Pak z těsta ..
INGREDIENCE: 700 g polohrubé mouky, 80 g hladké sójové mouky, 1 dl slunečnicového oleje, 120 g mletého hnědého cukru, 2 žloutky z čerstvých domácích vajec, chemicky neošetřená citronová kůra, 30 g droždí, hrozinky, sůl, vlažná voda podle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze lžičky cukru, droždí a vlažné vody si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutek, cukr, olej, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, hrozinky, sójovou mouku a vykynutý kvásek a s vlažnou vodou vypracujeme těsto. Dáme ho na teplé mí ..
INGREDIENCE: Na dva věnce: 500 g hladké mouky, 90 g másla, 70 g cukru, 3 žloutky, 25 g droždí, 1dl vlažného mléka, 1dl smetany, 30 g jader vlašských ořechů, 30 g opraných rozinek, 1 sáček vanilkového cukru, půl lžičky soli, špetka tlučeného badyánu, 1 vejce na potření, 8 vlašských ořechů (zabalených do alobalu), mouka na vál, tuk na plech, moučkový cukr na posypání. Na ozdobu: 8 adventních svíček. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravujeme-li kynuté těsto, vždy dbáme na to, aby všechny suroviny měly pokojo ..
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 350 g polohrubé mouky, 350 g brambor vařených ve slupce-studených, 1 vejce, 150 g cukru, 1/8 l mléka, 42 g droždí, tuk na potření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse si rozděláme droždí s trochou cukru,přilijeme vlažné mléko, zaprášíme moukou a dáme kynout. Vzlášt si zamícháme obě mouky, sůl,strouhaný brambor, vejce a zbytek mléka, přidáme do kvásku a propracujeme (i třeba rukou) a necháme kynout. Potom uděláme malé vdolky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, pot ..
INGREDIENCE: 400g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20g droždí, 1 l mléka, 3 lžíce másla, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, 500g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání, 150g kompotových brusinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, cukr a sůl. připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na tepl ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě nechám ..
INGREDIENCE: 750 g poloh. mouky, 120 g másla, 120 g cukru, 3 žloutky, 30 g droždí, 3/8 l mléka, sůl, 1 vejre na potření, tuk na plech. Oříšková nádivka: 2 dl mléka, 120g cukru, 150g nastrouhaných oříšků, 100g strouhanky, citrónová kůra, rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme do pěny přidáme cukr a opět třeme. Do dobře utřené směsi vmícháme jeden žloutek za druhým, přidáme prosetou mouku, sůl, vykynutý kvásek a vlahým mlékem zaděláme tuhé těsto, které vypracujeme tak dlouho, až se dělají bubliny: V ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 240 g ml. cukru, 300 g rozpuštěného másla, 8 žloutků, za 5 Kč droždí nebo 2 kostky po 42 g, 10 g soli, ½ l vlažného mléka, citronová kůra, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAV: Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout, poté opětovně vypracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky o vá ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA