INGREDIENCE: 600 g mladého hovězího nebo telecího masa, 500 g cibule, 3 stroužky česneku, 5 hřebíčků, špetka mleté skořice, sůl, mletý pepř, 1 dl oleje, 0,5 dl octa (4% ), špetka sl. mleté papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na drobnější kousky (asi jako kostka cukru). Pak připravíme koření: cibuli a česnek umeleme na masovém strojku, přimícháme tlučený nebo mletý hřebíček, pepř, skořici a sůl a vše dobře rozmícháme. Do odpovídající nádoby potom narovnáme střídavě vždy vrstvu masa a na ni ..
INGREDIENCE: 750 g očištěného hovězího masa (svíčková, roštěnec, květová špička z kýty nebo kulatá plec), sůl, mletý pepř, 80 g sádla, 60 g cibule, masový vývar podle potřeby a 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso -je-li třeba - odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po všech stranách v rozehřátém sádle. Potom k němu přidáme drobně nakrájenou. cibuli, nepatrně ji osmahneme a za občasného polévání. vlastní šťávou a přilévání vývaru maso v troubě upečeme doměkka. Vývaru přiléváme j ..
INGREDIENCE: 600g svíčkové, sůl, mletý pepř, 60g slaniny, 1 cibule, 200g čerstvých hub, 150 g mletého vepřového masa, muškátový oříšek, petrželka, 2vejce, l,5dl kysané smeteny, 30g strouhanky, sádlo na opečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněnou svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, rozklepeme do šířky, osolíme a opepříme. Drobně pokrájenou slaninu vyškvaříme na pánvi, přidáme drobně pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Vmícháme očištěné, pokrájené houby, mleté vepřové maso, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříše ..
INGREDIENCE: 400g hovězího masa (výborné je i přední), 6 lžic tuku, 2 cibule, lžička sl. papriky, sůl, ml. pepř, drcený kmín, lžička rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, vývar (i z masoxu) podle potřeby, lžíce hl. mouky, 200g čerstvých hub (i žampiónů). POSTUP PŘÍPRAVY: Na 2/3 tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a v závěru zpěníme mletou papriku. Přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání rychle osmáhneme, dáme kmín, rajčatový protlak, utřený česnek, osolíme, opepř ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, 5 lžic oleje, mletý pepř, 2 stroužky česneku, sůl, mletá sladká paprika, hořčice, 30g másla, 2lžilce citrónové šťávy, alobal. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky den předem odblaníme, po obvodu nařízneme na třech místech, jemné naklepeme, potřeme olejem, opepříme a zabalíme do alobalu. Necháme je v chladničce odležet.Česnek rozetřeme se soli, smícháme s paprikou, olejem a hořčicí a touto směsí potřeme roštěnky těsně před přípravou. Opečeme je po obou stranách na roštu, při pečení ..
INGREDIENCE: 500g hovězí roštěnky (telecí, vepřové), 3cibule, 1 čerstvá paprika ( v zimě i zmražená nebo sterilovaná), 1 vejce, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce hl. mouky, 5 stroužků česneku, sůl, olej na smažení, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce mléka nebo studené vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na hranolky velké a silné jako menší malíček a osolíme. V misce rozmícháme solamyl s mlékem nebo vodou, vmícháme moku a vejce, až vznikne těstíčko husté zhruba jako na palačinky. Vložíme nakrájené a osol ..
INGREDIENCE: Asi 1 kg daňčí zvěřiny z plecka, 12dkg slaniny, 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10dkg másla, 3 lžíce bílého vína, mouka. : NÁDIVKA - 3 rohlíky pokrájené na kolečka, vařící mléko, 10dkg tlustšího uzeného pokrájeného na kostičky, 2 vejce, sůl a petrželka. POSTP PŘÍPRAVY: Plecko necháme odležet v jalovčinkách. Pak je omyjeme, vykostíme, rozřízneme na plocho. Posolíme, proložíme slaninou, natřeme n ..
INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího masa, 50g tuku, 30g mouky, 130g cibule, 100g čerstvých hub (nebo lžíci sušených hub), 2 lžíce rajčatového protlaku, 160g rajčat, petrželka, česnek, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na tuku opečeme. Po chvilce zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme drobně pokrájenou cibuli, rajčatový protlak, rajčata a dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme, do přecezené omáčky přidáme pokrájené houby (sušené houby předem namočí ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, sůl, mletý pepř, 4 lžíce oleje, 100g mrkve, 100g petržele, 60g celeru, 2 zelené papriky 2 cibule, mleté sladké papriky, pepř, saturejka, 2 dl vývaru, 3 dl kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky půlka citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněné roštěnky po obvodu nařízneme na třech místech, jemné naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po obou stranách na malém množství oleje. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na tenké nudličky, přidáme pokrájené papriky a drobné pokráj ..
INGREDIENCE: 4 telecí kotlety, sůl, 30 g hladké mouky, 60 g sádla, 70 g másla, masový vývar, 4 vejce, 1/8 l kečupu, 100 g sterilovaného zeleného hrášku podušeného na másle. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety na okrají několikrát nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, na jedné straně slabě poprášíme moukou, pomoučenou stranou je vložíme do rozpáleného sádla a prudce opečeme, na každé straně 3 až 4 minuty, podle tloušťky kotlet. Upečené kotlety dáme do kastrolu a postavíme na teplo. Ze šťávy sebereme tuk, p ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA