INGREDIENCE: 5 kg meruněk, 2 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté, hodně zralé meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Promícháme je s cukrem a necháme přikryté 1-2 dny, aby pustily dostatečné množství šťávy. Dobře je promícháme a vaříme na mírném ohni 15-20 minut. Horké plníme do čistých sklenic a převážeme celofánem nebo uzavřeme uzávěrem. ..
INGREDIENCE: 1,2 kg jahod, l želírovací cukr, 1/2 lžičky kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody dobře omyjeme pod tekoucí vodou, aby se odplavil písek, velké plody překrájíme a nasypeme do širšího kastrole. Přisypeme trochu cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak postupně vmícháme cukr a ještě chvíli povaříme. Hned lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme, ale po chvíli srovnáme, aby se džem neusadil na víčku. Necháme vystydnout a uložíme. Pokud chce ..
Robinia pseudoacacia má květy, které obsahují silice, flavonoidy, cukry, organické kyseliny a minerální soli. Plátky Robinia můžeme připravit velmi aromatické a chutné jam, což je skvělé pro plnění vdolků nebo koblih, nebo můžeme potřít dort. INGREDIENCE: 200 g květů akácie, 1 jablko, 250 ml vody, šťáva z 1 citronu, 50 g cukru, 50 g rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablko bez jadřinců nakrájíme na menší kousky. Nalijme vodu do hrnce, přidáme citronovou šťávu a jablka. Vaříme asi 15 minut na mírn ..
INGREDIENCE: 1,5 kg jeřabin, 4 větší jablka, l kg cukru, 1/4 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Červené jeřabiny přešlé prvním mrazíkem otrháme ze stopiček, špatné plody vyhodíme a jeřabiny omyjeme pod tekoucí vodou. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a dusíme. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, stopky a okvětí a jablka pokrájíme na menší kousky. Dáme je do dalšího kastrole, podlijeme trochou vody a rozdusíme na pyré. Jeřabiny prolisujeme strojkem nebo sítem a čitou hmotu vlijeme do jable ..
INGREDIENCE: l kg mrkve, 600 g cukru, šťáva ze 2 citrónů, šťáva a kúra z l pomeranče. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev oloupeme, pokrájíme na kousky, zalijeme sběračkou vody, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a vaříme doměkka. Pokud je třeba, přidáme ještě vodu. Ke konci varu, když už je mrkev měkká, přidáme cukr a rozvaříme ho. Mrkev i s cukernou šťávou umeleme na strojku nebo přímo v hrnci rozmixujeme, přidáme citrónovou šťávu a šťávu z pomeranče a znovu přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání ..
INGREDIENCE: 2 kg zralých až přezrálých vypeckovaných švestek, 250 g cukru, rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené švestky semeleme v mlýnku na maso nebo je rozmixujeme, vlijeme do širokého kastrole a za stálého míchám přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut, pak přidáme cukr a vaříme dále, až jsou povidla hustá a za vařečkou se tvoří brázdička. Vařící povidla vlijeme do sklenic, povrch pokapeme rumem, uzavřeme a uchováme v chladu. ..
INGREDIENCE: 2 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru, l sáček vanilkového cukru, sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky podlijeme sběračkou vody a za vyšší teploty a za stálého míchání rozvařujeme doměkka. Poté začneme přidávat cukr a vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Nakonec přidáme rum. Nepříliš hustou vařící klevelu lijeme do větších sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme ochladit. Ukládáme do chladu. Klevela se dříve používala k přelévání tvarohových knedlíčků a rů ..
INGREDIENCE: 5 kg vyzrálých vypeckovaných švestek, l kg cukru, 3 lžíce octa, l lžička skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky semeleme na masovém strojku nebo je rozmixujeme, vlijeme do mísy nebo do širokého kastrole, zasypeme cukrem, pokapeme octem a přikryjeme poklicí nebo utěrkou. Dáme je na tři dny do studeného sklepa nebo do chladničky a občas jimi zamícháme. Před tepelnou úpravou přidáme skořici a hřebíček a na mírném ohni za častého pr ..
INGREDIENCE: l kg borůvek, l dl vody, 500 g pískového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, l balíček Pektogelu. POSTUP PŘÍPRAVY: Borůvky vsypeme do širšího kastrole, podlijeme vodou a za občasného promíchání rozvaříme. Přidáme cukr, opět přivedeme k varu, povaříme, přidáme Pektogel, kyselinu citrónovou a špetku Sorbanu proti plísni. Horkou, tekutou marmeládu vlijeme do skleniček, dobře zavíčkujeme, obrátíme, aby se vysterilovala víčka, a necháme částečně vychladnout. Pak obrátíme a uklidíme ..
INGREDIENCE: 3 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 3 vanilkové cukry. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme a necháme úplně oschnout. Plody zbavíme stopek a rozčtvrtíme. Rozčtvrcené ovoce promícháme s 500 g želírovacího cukru a asi na 30 minut odstavíme. Směs dáme do vysokého hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu do varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezačnou všechny jahody plavat na povrchu. Plátno použijeme jako síto - přeléváme skrz něj jahodovou tekutinu tak, aby čistá šťáva protékala do p ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA