POSTUP PŘÍPRAVY: Z 500 ml studeného mléka se odlije asi ½ malého hrníčku a ostatní se dá s kouskem vanilky na plotnu zvolna vařit. Do studeného odlitého mléka se rozkvedlají 3 žloutky, kávová lžička bramborové mouky, 150 g cukru, vlije se to za stálého míchání do vařícího mléka a kvedlá, až to zhoustne. Pak se přidá dle chuti nějakého dobrého likéru a dobře zamíchá. Vanilka se před podáním vyjme, nechá usušit a může se opět použít. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do ¼ l mléka se dají 2 žloutky, 4 rovné lžíce cukru, trochu soli, citronová kůra a tolik mouky, aby bylo hodně husté těsto, jenž se dobře na hladko vymíchá. Poté se přilije 40 g rozpuštěného vlažného másla a ještě asi ¼ mléka, v němž se rozpustí na špičku nože jedlé sody nebo pečivového prášku, aby těsto bylo jako na kapání. Konečně se udělá ze 2 bílků tuhý sníh, vmíchá lehce do těsta a pekou se obvyklým způsobem omeletky. Mohou se mazat zavařeninou nebo dobrou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 500 g polohrubé mouky se rozdrolí 250 g másla. Poté se přidá 100 g cukru, 2 žloutky, trochu soli, 150 g zkynutých kvasnic, vše se dohromady zpracuje s takovým množstvím vlažného mléka, aby bylo těsto jako na vánočku a nechá vykynout. Pak se na vále tvoří tenké preclíčky, pomažou vejcem, nechají vykynout, posypou mákem nebo kminem a solí. V horké troubě se upekou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 4 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 4 lžíce mléka a trochu soli se propracuje na vále, až se utvoří hladké těsto a dělají se na něm bublinky. Pak se rozválí na stéblo silně, nakrájejí se Sadílkem na čtverečky, naříznou se asi třikráte, navleknou se na vařečky, různě propletou a na rozpáleném omastku smaží. Sypou se skořici a cukrem. II. 280 g mouky a 140 g másla se zadělá se 4 žloutky, 4 lžícemi kyselé smetany, trochou cukru a s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 2 bílků se udělá tuhý sníh a zvolna zamíchá dle velikosti bílků 150 – 200 g cukru s trochou vanilky. Vál se posype jemně pokrájenými, loupanými mandlemi nebo neloupanými, strouhanými, do nich se kladou kávovou lžičkou vždy kousek sněhu, obalí se v mandlích, rychle přenese na pomazaný plech a utvoří rohlíček. Když je plech plný, dají se hned do mírně horké trouby a zvolna pekou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný telecí brzlík se vaří 15 minut ve slané vodě, poté se drobně pokrájí a podusí na másle se sekanou zelenou petrželkou. Zapráší se vrchovatou lžící mouky, nechá vysmáhnout, zaleje vodou, v níž se vařil, a vaří ještě do měkka. Zavaří se rýže nebo řídké kapání a může se do ní přidat mrkev, na drobné růžičky rozebraný karfiol i s vodou, v níž se vařil. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla se utře se 2 žloutky, osolí, přidá se 250 g mouky a zadělá vařícím mlékem rychle v tuhé těsto. Na vále se dobře vypracuje a teplého dělají malé knedlíky, ktere se plní švestkami. Toto těsto se zvlášť dobře táhne. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ořežou se špičky a sloupne se tuhá nit po délce lusku, omyjí se, nakrájejí na nudličky a ve slané vodě uvaří. Když jsou měkké, zapraží se světlou máslovou jíškou a opepří. Dle chuti se přidá několik lžic kyselé smetany. Také se může dát méně jíšky, ale pak se rozkvedlá v 1/8 l kyselé smetany 1 lžíce mouky, vleje do vařících fazolí, zamíchá a odstaví. Jsou velmi dobré také s jíškou slaninovou. Podává se jako příloha k různým masům. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g mouky, lžíce cukru, trochu soli, 20 g kvasnic, zmlazených v několika lžících mléka, se zadělá na vále dosti tuhé těsto, dobře vypracuje, utvoří se bochánek, přikryje a nechá kynout. Do 140 g mouky se vpracuje 140 g másla a do studena. Zatím se rozdělá 250 g tvarohu se 2 žloutky, lžící rozpuštěného másla, lžičkou citronové šťávy, dle libosti vanilky i cukru a několik loupaných strouhaných mandlí nebo místo nich broskvových jader. Zkynuté těsto i máslové se rozválí ve d ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 200 g másla nebo umělého tuku, 200 g vychladlých strouhaných bramborů, 200 g krupičkové mouky, 1 vejce a trochu soli se vypracuje na vále, vyválí tence a vroubkovaným kolečkem se nakrájejí tyčinky, potřou se vejcem a sypou kmínem a solí. Vejce možno vynechat, jsou stejně dobré jen z omastku, mouky a bramborů. Rychle se pekou do růžova. II. 60 g másla, 100 g polohrubé mouky, 100 g vařených brambor, 2 bílky, na špici nože soli a cukru se vypracuje v těsto. Vyválí se, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA