INGREDIENCE: Fazole, škvarky, sádlo, strouhanka, sůl, smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané a propláchnuté fazole předem namočené uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hrnce. Zvlášť rozpálíme škvarky se sádlem a osmahneme na nich strouhanku. Vše zamícháme do fazolí, osolíme, zalijeme smetanou a asi půl hodiny pečeme přikryté v troubě. Podáváme s kysaným zelím. ..
INGREDIENCE: 200 g barevných fazolí, 150 g velkých krup, 60 g sádla, 1 velká cibule, 1 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené fazole uvaříme doměkka a ocedíme. Zvlášť s kouskem sádla uvaříme kroupy, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme fazole s kroupami, ochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem, dobře promícháme a ..
INGREDIENCE: 400 g bílých nebo barevných fazolí, 1 velká cibule, 2-3 stroužky česneku, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, majoránka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené fazole uvaříme doměkka, přidáme půl cibule utřený česnek a vaříme dále, až se fazole rozvaří. Na sádle osmahneme zbytek nadrobno nakrájené cibule, zaprášíme moukou osmahneme, přidáme k fazolím a povaříme. Krátce před koncem varu dochutíme rozemnutou majoránkou a solí. Podáváme polité sádlem k vařenému uzenému masu a doplňujeme syro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dáte vařit 200 g fazolí, den předtím přebraných, opláchnutých a přes noc namočených. Pak navážíte a oškrábete 200g mrkve a nakrájíte ji na kostičky zároveň s dvěma cibulemi. Tuto zeleninu osmažíte na 50g rozpálené slaniny a přidáte do ní 100g nakrájeného salámu nebo párků. Z kousku másla a mouky uděláte žlutou jíšku, zředíte ji vývarem z fazolí, dobře rozmícháte, osolíte, přidáte do ní 3 lžíce rajčatového protlaku, špetku sladké papriky a jen krátce povaříte. Nakonec do fazolí v ..
INGREDIENCE: 150g fazolí, 1 cibule, 2 lžíce tuku, sůl, ml.sladká paprika, ¼ l kysané smetany, 2 lžíce mouky, zelená petrželka, bobkový list.POSTUP PŘÍPRAVY: Mírně osolené fazole uvaříme do měkka s bobkovým listem. Na sádle zpěníme cibuli,přidáme ml. papriku, zaprášíme moukou, zalít vodou, osolit a přidat k fazolím. Nechat provařit a procedit a pak teprve přidat k fazolím. Po krátkém povaření zatřepat kysanou smetanou. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 300g bílých fazolí, 2 bobkové listy, sůl, pepř, ocet, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hl. mouky, 6-8 vajec, 50g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnuté fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den uvaříme s bobkovým listem doměkka. Z měkkých fazolí odstraníme bobkový list, přebytečnou vodu slijeme, fazole osolíme opepříme a pokapeme lžící octa. Na rozehřátém sádle osmáhneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme cibulovou jíšku. Vmícháme ji do fazolí a podle po ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole, koupíme raději větší, dáme do tlakového hrnce, přidáme dostatečné množství vody, nadrobno nakrájenou mrkev, rozmarýn, nakrájený petržel, bazalku, šalvěj, případně tymián a 1hod. vaříme v přetlakovém hrnci. Posolíme a necháme částečně vychladnout. Do vlažných fazolí přidáme hodně dobrého salátového olivového oleje, trochu strouhaného parmazánu a servírujeme jako přílohu k masu, nebo i jako předkrm. Dobré i druhý den. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do velkého přetlakového hrnce dáme 0,5 kg čočky, vodu–asi 5-6 cm nad čočku, 5 stroužků česneku, rozmarýn, šalvěj, 2-3 nakrájená rajčata, sůl, 5 lžic olivového oleje. Drobnou malou čočku vaříme 50 min., čočku větší jen 35 minut. Má být tekutá, ale ne jako polívka. Žádnou zásmažku a žádný ocet. Podle chuti si nakrájí každý do svého talíře trochu peperončína a zamíchá, případně si přidá trochu dobrého salátového olivového oleje. ..
INGREDIENCE: 300 g předvařeného hrachu, sůl, 150 g krup, lžička másla, 4 lžíce sádla se škvarky, 1 menši cibulka, tuk nebo rostlinný olej.POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vodě uvaříme předvařený hrách (podle návodu na obalu). Ve zvláštním kastrolku uvaříme v mírně osolené vodě kroupy, scedíme a kroupy promícháme s máslem. Oloupanou cibulku jemně nasekáme a osmažíme dozlatova na tuku. Hrách a kroupy smícháme, rozdělíme na talíře, každou porci polijeme rozpuštěným sádlem se škvarky a posypeme osmaženou ..
INGREDIENC: 180g vařených propasírovaných fazolí, 180g ml. cukru, 3 vejce, 1 lžíce rumu, 3 lžíce proseté strouhanky, vanilkový cukr, 1 prášku do pečiva.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny, přidáme rum a pasírované fazole. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme zbytek cukru, lehce vmícháme střídavě se strouhankou a práškem do pečiva do fazolové hmoty. Pečeme zvolna 3 hodiny ve vymazané a jemnou strouhankou vysypané dortové formě. Po vychladnutí plníme a zdobíme kakaovým krémem ne ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA