INGREDIENCE: 2 vejce, asi 150 g oleje, citrónová šťáva, sul, 1/2 cukru, 1 lžička hořčice, 150 g šunky nebo měkkého salámu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hotové majonézy, kterou mixujeme z vajec, oleje a citrónové šťávy a dále a ochutíme, rozmixujeme šunku nebo salám. Místo salámu můžeme použít i čajovku nebo játrovku. Pokaždé dostaneme jinou chutnou majonézovou pomazánku, kterou mažeme na černý chléb. ..
INGREDIENCE: 4 vařené žloutky, l lžička sardelové pasty, l malá cibule, 3 lžíce oleje, l lžíce hořčice, 1 dl vývaru z masoxu (masa nebo kostí), l lžička octa, špetka cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vařených vajec vyjmeme žloutky (bílky použijeme jinde), rozmačkáme je vidličkou, vmícháme olej, hořčici, sardelovou pastu a velmi jemně nakrájenou cibuli. Po lžících za stálého míchání přiléváme studený vývar ochucený octem a špetkou cukru. Mícháme, až je omáčka hladká. ..
INGREDIENCE: 250 g zakysané smetany, hrst mandlí, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, l malé jablko, 2 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl, 1/2 lžičky cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mandle vhodíme do kastrůlku s vařící vodou a minutu povaříme. Pak je propláchneme studenou vodou a uvolněnou slupku stáhneme. Osušené mandle nastrouháme. Vařené žloutky smícháme s olejem na hladkou emulzi, vmícháme je do smetany, přidáme jemně nastrouhaný křen, hruběji nastrouhané jablko, citrónovou š ..
INGREDIENCE: 100 g majolky, 1 cibulka, 1 sterilovaná okurka, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, snítka petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli, okurku i petrželku velmi jemně nasekáme a vmícháme do majolky. Dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Je-li omáčka příliš hustá, můžeme ji rozředit lžící smetany nebo bílého vína. ..
INGREDIENCE: 120 g majonézy, 60 g smetany, nasekaný kopr, 2 lžíce nadrobno pokrájených žampionů, l lžíce strouhaného celeru, pepř, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Majonézu nastavíme smetanou a do základu vmícháme strouhaný celer, nasekané sterilované žampiony, omáčku ochutíme koprem a opepříme. Promícháme, podle chuti přisladíme a osolíme. ..
INGREDIENCE: Modrý sýr-Niva, tavený sýr, smetana, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhanou nivu a sýr na pánvi rozpustíme, přidáme smetanu, krátce povaříme, než se sýr rozvaří, osolíme a opepříme. Já dávám místo sýr -niva, sýr -madeland, nebo jakýkoli sýr holandského typu, a má to dobrou chuť, přidám trochu sušené bazalky. Hodí se k bílým masům. Taky dělám, akorát přidám na kousky nakrájené vlašské oříšky, pak naliji na špagety. ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3/4 l vývaru z bujónové kostky nebo z masa, svazek kopru nebo 1/2 skleničky kopru sterilovaného v octě, kelímek zakysané smetany, šálek mléka, l lžíce mouky, l lžička cukru, sul, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme v kastrole, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným bujónem, rozšleháme a přivedeme k varu. Stále mícháme. Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázané nití. Jemné části kopru nakrájíme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den před upotřebením uvaří se sušené švestky, které se mohou upotřebit na kompot. Do šťávy namočí se několik kousků chleba i s kůrkou a několik kousků perníku. Druhý den se tato směs povaří s trochou máslové jíšky, zaleje odvarem kořenové zeleniny a nechá vařit, až je směs hladká. Přecedí se do jiné nádoby, osolí, přidá lžíce pikantní rybízové marmelády nebo povidel, dle libosti loupaných, na nudličky pokrájených mandlí a vlašských ořechů, hrozinek a dobře se osladí. Omáčka musí ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dam si do kastrolka asi 4 polévkově lžíce oleje rozpálit. Do toho dam asi 3 polévkově lžíce mouky a osmažím ji do zlatova. Dam do toho konzervu rajského protlaku. Pak to hned podliju asi 3/4 litrem vody a chvilku to míchám. Pak tam dam ze 3 listy bobkového listu,5 kuliček nového kořeni, 4 kuličky pepře černého, a ještě tam dam asi 4 polévkově lžíce krystalového cukru a 2 polévkově lžíce octu. Toto nechám chvilku povařit asi tak 5 minut. Pak do ¼ l hrníčku a dam smetany a vn ..
INGREDIENCE: 50 g taveného sýra, 50 g majolky nebo bílého jogurtu, 50 g kečupu, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky dáme nejdříve sýr a roztíráme ho s postupně přidávanou majolkou nebo jogurtem. Teprve když je hotová hladká kasička, vmícháme kečup, prolisovaný česnek a sůl podle chuti. S úspěchem je možno použít mixér. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA