INGREDIENCE: 250 g balkánského sýra, 2 cibule, 5 rajčat, l salátová okurka, 6 až 8 paprik (podle velikosti), 3 lžíce oleje, sůl, pepř. Rajčata spaříme nebo je ponoříme na minutu do vařící vody, vyjmeme je, sloupneme slupku a nakrájíme je na kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme semena a žebra a nakrájíme je na nudličky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pokud mají cibule ještě zelenou nať, nakrájíme ji na kroužky a použijeme do salátu rovněž. Mladou jemnou okurku neoloupeme a nakrájíme ji na ..
INGREDIENCE: 2 matjesy, l cibule, 70 g strouhaného křenu, 2 žloutky, l lžíce hořčice, 1/4 l kyselé smetany, citrónová stává, l lžíce nasekané petrželky, 4 ředkvičky, pepř, sůl, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: V husté kyselé smetaně rozšleháme jemně postrouhaný křen a dáme vychladit. Mezitím prolisujeme cibuli, utřeme ji s hořčicí a žloutky, přidáme na kostičky pokrájené rybí maso. Směs vmícháme do smetanového základu, přisypeme jemně pokrájenou petrželku a ředkvičky, dobře promícháme a znovu dáme o ..
INGREDIENCE: l konzerva tuňáka v oleji, 4 rajčata, 2 papriky (červená a zelená), l cibule, l menší pórek, l skleníková okurka, několik sterilovaných žampionů, sůl, pepř, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Pokud máme žampiony čerstvé, pokrájíme je na plátky, osolíme a na troše oleje nebo másle podusíme, až se odpaří vzniklá šťáva. Pak necháme vychladnout a vmícháme do salátu. Tuňáka vyklopíme z konzervy, vidlič ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 1/2 celeru, 4 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů, l citrón, l malý pórek, sůl, 1/2 lžičky cukru, špetka kari, l kelímek bílého jogurtu (nebo zakysané smetany). POSTUP PŘÍPRAVY: V šálku vody rozpustíme 1/2 lžičky soli, cukr, kari a šťávu z l citrónu. Jablka nakrájíme na kostičky, celer nastrouháme a hned zalijeme připravenou zálivkou. Pórek nakrájíme na velmi jemná kolečka a promícháme s jablky a celerem. Salát rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a posypeme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Uvaří se půl pěkného celeru ve slané vodě a vychladlý nakrájí na čtverečky. Dvě tvrdá, menší rajská jablíčka z octa nebo čerstvá se nakrájejí na plátky též dvě malé kyselé okurky, useká se lžíce kaparů a vše se zamíchá do omáčky, utřené z 50 g másla, s jedním žloutkem, vrchovatou lžící hořčice a lžící octa, po kapkách přidávaného. Poté se dá kousek strouhané cibule, strouhané jablkoa asi 10 větších, teplých na kostky krájených bramborů. Přisolí se to, je-i ..
INGREDIENCE: 4 bulvy řepy, 5 stroužků česneku, tatarská omáčka (velká), sáček sušených švestek, ořechy. POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu uvaříme a po vychladnutí nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Švestky nakrájíme najemno, ořechy nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience dáme do mísky. smícháme a dáme do lednice vychladit. ..
INGREDIENCE: l až 2 salátové okurky, l cibule, l zelená paprika, l stroužek česneku, l kelímek bílého jogurtu, sůl, 50 g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky oloupeme, nakrájíme na kostičky a osolíme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený stroužek česneku. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, přelijeme jogurtem a na povrch vlijeme na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu. Můžeme dochutit pepřem nebo ostrou paprikou. ..
INGREDIENCE: 300 g varenej fazule, 125 g surových, 50 g klobásy, 50 g anglickej slaniny, 50 g kyslých uhoriek, 25 g cibule, 25 g kečupu, horčice, ocot, soľ, čierne korenie mleté. POSTUP PŘÍPRAVY: Dopredu namočenú fazuľu uvaríme vo vode, scedíme a necháme vychladnúť, môžu byť aj sterilizované fazule. Nakrájanú klobásu a anglickú slaninu orestujeme na panvici. Uhorky nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno. Všetky suroviny premiešame s kečupom, horčicou, octom, čiernym korením a soľou. ..
INGREDIENCE: 3 konzervy rýb v paradajkovej omáčke. 3 vajcia. 1 pohár majonézy. 20 dkg jemnej salámy, 5 sterilizovaných uhoriek, 1 konzerva hrášku, 1 konzerva kukuřice, 1 ČL horčice, 1 dcl sladkej smotany, 1 ČL cukru, soľ, mleté čierne korenie. POSTUP PŘÍPRAVY: Vajcia uvaríme natvrdo. Ryby aj s paradajkovou omáčkou v mise roztlačíme vidličkou. Pridáme nadrobno nakrájané vajcia, uhorky a salámu. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu a hrášok s kukuricou. Nakoniec dochutíme cukrom, soľou a korením. ..
INGREDIENCE: 150 g tvrdého syra, 150 g šunky, 150 g sterilizovanej kapie, 150 g sladkokyslých uhoriek, 50 g cibule, 100 g bieleho jogurtu, 50 g majonézy, 1 lyžica vinného octu (citrónovej šťavy), soľ, biele korenie. POSTUP PŘÍPRAVY: Syr, šunku, kapiu a uhorky nakrájame na pásiky, pridáme na tenké pol- kolieska nakrájanú cibuľu, biely jogurt, majonézu, ocot alebo citrónovú šťavu, soľ, biele korenie, všetko zľahka premiešame a vychladíme. Šalát ozdobíme kouskem petržlenovej vňate. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA