INGREDIENCE: 500g skopového, 750g brambor, 500g bílého zelí nebo kapusty, 3 cibule, 100g slaniny, pepř; kmín, 1/2 l vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Libové skopové maso nakrájíme na malé kousky, loupané syrové brambory na kostky a bílé zelí nebo kapustu na proužky. Zelí před krájením spaříme. Nyní vezmeme hrnec s těsným uzávěrem a na jeho dno navrstvíme kostičky slaniny. Po slanině přijdou kostky brambor, potom kousky masa, po nich proužky zeleniny a potom opět brambory, maso, zelenina atd., až vše kon ..
INGREDIENCE: 4 žebírka, 2 velké cibule, 80 g másla, 60 g hladké mouky, 1/4l sladké smetany, 1 žloutek, mletý bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl, strouhaný parmazán, trochu strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopová žebírka naklepáme, osolíme, opepříme a opečeme na másle po.jedné straně. Cibule uvaříme ve slané vodě a rozemeleme. Nyní si připravíme sv8tlou jíšku. Tu smícháme s cibulovou kaší a rozdělíme zhruba na polovinu. Do jedné poloviny nalijeme sladkou smetanu, přidáme žloutek, trochu mle ..
INGREDIENCE: 1/2 jehněte (či kůzlete), 1 lžíce másla, trochu hladké mouky. Nádivka: 300 vepřového z kýty, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, trochu zelené petrželky, 2 žloutky, trochu strouhanky, 3 lžíce sladké smetany, muškátový květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Na drobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nařezanou zelenou petrželku a hned nato přilijeme lžíci smetany, aby petrželka nezhnědla. Vepřové maso umeleme dvakrát po sobě, přidáme předchozí směs, žloutky, zbytkem smetany navlhčenou strouhank ..
INGREDIENCE: 1000g jehněčího z kýry, 2 - 3 sardele, 1 g másla, 1/4 l kyselé smetany 10g hrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Sardele vykostíme, jemně nakrájíme a s 1/2 lžíce másla zpracujeme. Maso omyjeme ve vlažné vodě, osušíme a potřeme je po celém povrchu touto sardelovou pastou. Položíme je tou stranou, na které nejsou žádné kosti, na pekáč s rozpuštěným máslem, opečeme je a obrátíme. Zprvu je pečeme bez polévání, později s částečným, nakonec s neustálým. Po 1 1/2 hodině zlatohnědou pečeni vyndáme ..
Skopové zbavíme tuku, naklepeme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, poprášíme zázvorem a lžící maizeny. Pak odložíme maso do chladna a mezitím nakrájíme nadrobno cibulku, dáme ji na oleji zpěnit, přidáme odleželé maso, které na prudkém ohni osmažíme do zlatova. Pak přidáme kousek hlávky nakrájeného zelí, na růžičky rozebraný malý květák, celer nakrájený na nudličky, hrst sušených hub, 5 rajčat nakrájených na kolečka, poprášíme sladkou paprikou, přidáme třený česnek, bobkový list, asi ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme 1/2 kg skopového masa, přidáme k němu 1/2 sklenice vařené rýže, 1 jemně nakrájenou cibuli, petrželku, osolíme a opepříme. Pak omyjeme vinné nebo kapustové listy, naplníme je nádivkou a svineme. Složíme je těsně podle sebe do hlubšího kastrolu, polijeme máslem, přidáme 1 sklenici vývaru ze skopových kostí a zakryté dusíme asi hodinu. Pravá dolma se podává s kyselým mlékem, v němž jesme rozmíchali česnek utřený se solí a skořicovým cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zbavíme tuku a nakrájíme na kousky 1/2 kg vykostěného skopového masa a dáme je do většího hrnce. Přidáme drobné nakrájenou cibulku, oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory, baklažán nakrájený na kostky, petrželku, osolíme, opepříme a zalijeme dvěma sklenicemi vody. Zakryté poklicí dáme dusit do trouby. Asi za 1 1/2 hodiny přidáme do hrnce 3-4 rajčata nakrájená na čtvrtky a malou krabici zmrazených fazolových lusků. Necháme ještě 1/4 hodiny dusit a pak neseme na stůl v nádobě, v ..
INGREDIENCE: 8 jehněčích žebírek nebo plátků z jehněčí kýty sůl, mletý pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce oleje, 50g hořčice, 200g rajčat, 50g strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky jehněčího masa odblaníme, opláchneme, osolíme, opepříme, namočíme do citrónové šťávy, potřeme olejem a necháme 2 hodiny odležet. Hořčici smícháme s olejem a se šťávou, kterou jsme vymačkali z rajčat, a do této směsi namáčíme plátky masa, potom je obalujeme ve strouhance, upečeme na roštu dočervena za častého obrace ..
INGREDIENCE: 800g jehněčího masa bez kosti, 200g cibule, mlela sladká paprika, mletý pepř, 2 pálivé zelené papriky, bobkový list, česnek, sůl, rajčatová šťáva, 700g brambor, 1 kysaná okurka. POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí maso pokrájíme na kostky. Maso dáme dusit s drobné nakrájenou cibulí bez přidání dalšího omastku. Když maso pustilo šťávu, vmícháme papriku, pepř, pokrájené papriky a bobkový list, rozetřený česnek, osolíme a přikryté dusíme. Po chvilce maso podlijeme trochou rajčatové šťávy. K témě ..
INGREDIENCE: 1 menší skopová kýta (může být i vykostěná), 100g slaniny, 100-200 g uzeného jazyka nebo uzeného masa, 1 lžíce másla, 200g sterilovaných okurek, 2 cibule, 200g kořenové zeleniny - mrkve, celeru i petržele, 3 zrnka pepře, 2 hřebíčky, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, sůl 2 lžíce másla a mouky na jíšku. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopovou kýtu dobře odblaníme a popřípadě zbavíme tuku. Nožem nebo protýkací jehlou uděláme v mase otvory a protýkáme polovinou slaniny nakrájené na hranolky uzeným ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA