INGREDIENCE: 600 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce nastrouhaného eidamu, 200 g jiného tvrdého sýra, 1/2 lžíce chilli, muškátový oříšek, sůl, pepř, toastový chléb nebo veka, máslo, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko, vejce, nastrouhaný sýr, chilli, muškátový oříšek, sůl a pepř rozšleháme v míse. Veku nakrájíme na 2-3 cm široké plátky. Do misky, kterou jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou, klademe veku, nastrouhaný druhý tvrdý sýr, veku a celé zalijeme směsí z mléka, vejce, sýru a koření. Necháme 3 ..
INGREDIENCE: 8 kulatých tvarůžků, 16 koleček měkkého salámu, mouka, 1 vejce, trochu piva, strouhanka, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Každý tvarůžek obložíme dvěma kolečky salámu, spíchneme je párátky, navlhčíme pivem, obalíme v mouce, rozšlehaném vejcí s pivem, strouhance a v horkém tuku osmažíme dozlatova. Ihned je podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem a salátem. ..
INGREDIENCE 100g šunky, 125g mouky, 1/2 l mléka, 4 vejce, 200g strouhaného sýra, 100g másla, sůl, paprika, strouhaný muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozpustím máslo, přimícháme mouku a za stálého míchání trochu zapražíme, rozředíme mlékem a uvaříme na hustou kaši. Do vychladlé kaše zamícháme žloutky, sýr, jemně posekanou šunku,sůl, papriku, strouhaný muškátový oříšek a tuhý sníh z bílků. Tuto směs vlijeme do vymaštěné a vysypané nákypové formy a pečeme asi 3/4 hodiny. Podáváme s hl ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1/4 1 mírné osoleného mléka dáme 50g másla, přistrouháme do něho muškátový oříšek a postavíme na sporák. Když začíná kypět, odstavíme je, vmícháme do něho rychle 1/8 kg hrubé mouky, dáme opět na sporák a na mírném ohni trpělivě mícháme tak dlouho, až nám v hrnci vznikne tuhá kaše, která se nelepí.. Pak opět odstavíme, v misce ušleháme 3 vejce se 120g nastrouhaného sýra a po troškách přidáme, za stálého míchání, do těsta v hrnci: Dobře propracujeme a dáme mezitím vařit slanou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/2 1 mléka rozkloktáme 4 žloutky a přidáme 150 až 200g hladké mouky podle odhadu -, abychom měli těsto jako na kapání. Přisolíme a jemně vmícháme tuhý sníh ze zbylých bílků. Toto jemné těsto opékáme na pánvi potřené olejem až do chvíle, kdy zrůžoví. Pak palačinku obrátíme a navrch vyklopíme lžičku čerstvé brynzy, přeložíme napolovic, takže brynza je jako v kapse, a okraj přidržíme, než se brynza rozpustí. Lopatkou přendáme na talíř a podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčat ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1 vejce, 2 lžic polohrubé mouky a trochy mléka si uděláme těstíčko, přisolíme, a chceme-li, aby bylo pěkně nafouklé, přidáme špetku prášku do pečiva. V těstíčku ponoříme řízek do sýra a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s vařeným bramborem, sypaným jemně nasekanou petrželkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátek ementálu nebo goudy asi 3/4 cm silný obalíme v mouce, v rozšlehaném a osoleném vejci a pak ve strouhance. Smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší. Smažený sýr se musí jíst teplý, jinak ztvrdne! ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V obchodě si dáme nakrájet sýr Niva na silnější plátky. Na obalování si připravíme těstíčko z vajec mléka a mouky: 2 vejce, 2 dl mléka, 100g hladké mouky. Každý řez sýra zabalíme do plátku anglické slaniny, ponoříme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařeným bramborem a okurkovým nebo hlávkovým salátem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme 10 bílků, do nich zamícháme 100g strouhané nivy a 100 g nastrouhaného moravského bochníku, přidáme 1 polévkovou lžíci hrubé mouky a osolíme. Velkou lžící, kterou namočíme pokaždé do studené vody, aby se těsto nelepilo, tvoříme noky, které obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme polité máslem s bramborovou kaší a salátem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozstrouháme 100g sýra, 2 vejce rozšleháme s 3 lžícemi mléka a 3 lžícemi hrubé mouky. Vše spojíme v těstíčko, osolíme a vykrajujeme lžící do rozpáleného oleje. Když se krokety začnou smažit, posypeme je zbytkem sýra. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA