POSTUP PŘÍPRAVY: I. Utře se 150 g másla se 150 g cukru a 4 žloutky. Poté přidá 30 g zkynutých kvasnic, koflíček vlažného mléka a 650 g polohrubé mouky. Těst se dobře vypracuje, přidá dle libosti mandlí a hrozinek. Nechá se kynout, pak vloží do připravené formy, ještě dá vykynout a peče. II. Utře se 100 g másla s 80 g cukru a 4 žloutky, poté se přidá citronová kůra, sůl, 500 g polohrubé mouky, kvásek z 20 g kvasnic, dle chuti hrozinek a sekaných loupaných mandlí, zadělá se smetanou nebo m ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 500 g polohrubé mouky se dají 2 žloutky, 3 - 4 lžíce rozpuštěného másla, z 20 g droždí kvásek a 2 lžic cukru. Osolí se, přidá dle potřeby vlažného mléka a vypracuje tužší těsto. Nechá se zkynout, pak vyvál, vypichují vdolky, jež se pekou v troubě nebo smaží. ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa,500 g hovězího masa, 500 g drůbežího masa, 300 g vepřového ovaru, 200 g kuřecích jater, 1 mrkev, kousek celeru, 1 cibule, 1 bobkový list, několik zrnek nového koření, 1 houska Kaisera, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu. Přidáme mrkev, celer, cibuli a koření. Vaříme na mírném ohni, dokud maso nezměkne. 10 minut před koncem dušení přidáme játra. Maso, játra a zelenu, vyjmeme z vývaru a necháme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Třeme v míse omastek, trochu cukru. Můžeme přidat 3–4 větší vařené, pak loupané brambory, 3–4 celá vejce. Sůl, mouku přesátou a z kvasnic vykynutý kvásek. Mlékem zadělej rukama tužší těsto a dobře je vypracuj. Nech zkynout. Zkynuté dej na pomoučněný vál. Rozválej v více kusů. Dle množství těsta v podlouhlé šišky. Řež kousky. tvaruj různé tvary. Slož, dej na potřený plech. Nech zkynout. Zkynuté potři vejcem, posyp kmínem se solí . Na Zelený čtvrtek k večeři je po ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, l lžička prášku do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, l vanilkový cukr, tuk a hrubá mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, po lžících horkou vodu a po chvíli mouku s práškem do pečiva, ořechy a oprané a předem v rumu namočené rozinky. Formu na beránka silně vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, těsto vlijeme do spodní poloviny, přiklopíme vrch ..
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci octa, 1 dl teplé vody, 1 vejce a sádlo na potření. Náplň: jablka rozkrájená na plátky, strouhanku (nebo rozdrcené piškoty), skořici, rozinky, citronovou kůru. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu. Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpoči ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 30 g droždí, 70 g cukru, 150-300 ml mléka, 3 vaječné žloutky, sůl, citronová kůra, rum, mouka na vyválení, tuk na smažení, pikantní džem (např. rybízový či meruňkový), moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře ..
INGREDIENCE:100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý sýr nakrájíme na drobné kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem. ..
INGREDIENCE: 1 kg ve slupce vařených brambor, 800g sýra Eidam nebo Otava, zeleninový doplněk - papriky nakrájené na nudličky, cibule nakrájená na kousky a plátky rajčat, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvě uvařené brambory scedíme a horké vysypeme na mísu, kterou umístíme uprostřed stolu. Každý host dostane talířek a ubrousek a odebírá si brambory a olupuje. U kamen nebo u krbu zahříváme na pánvičce sýr a seškrabujeme ho na oloupané osolené vařené brambory. Podle chuti osolíme a opepříme. Z mis ..
INGREDIENCE: 700 g vařených brambor, 50 g cibule, zelená petrželka, mletý pepř, sůl, 10 vajec, 100 g tuku. Drobně nakrájenou oloupanou cibulku slabě osmažíme na tuku, přidáme vařené brambory nakrájené na plátky sůl, mletý pepř, drobně nakrájenou zelenou petrželku, vše slabě osmahneme a zalijeme rozšlehanými vejci. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme zapéci do růžova. Omeletu přehneme a podáváme s vhodnými saláty jako například hlávkový, rajčatový apod. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA