Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZELNÝ SALÁT S KŘENEM.

INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, 1 větší křen, 2 cibule, 450 g cukru, 3,5 dl octa, 1 dl oleje, 1 sáček Deka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a nastrouháme, křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninu promícháme ve větší nádobě, přidáme sáček Deka, cukr, ocet a olej, znovu promícháme, naskládáme do sklenic, uzavřeme víčky a uložíme. Salát se nejméně 3 týdny musí nechat rozležet. Pak ho můžeme použít. ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ VĚNEC II.

INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 90g másla, 70g cukru, 3 žloutky, 25g droždí, 1dcl smetany, 30g oloupaných slunečnicových semínek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka tlučeného badyánu, půl lžičky soli, mouka na vál, tuk na plech, 1 vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: U přípravy kynutého těsta je nejdůležitější, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, proto je včas vyndáme z lednice. Do vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. ..

BRAMBORY | CIKÁNSKÉ BRAMBORY.

INGREDIENCE: 750 g brambor, 2 cibule, 60 g sádla, 2 dl kysané smetany, sůl, pepř, mletá sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, podlijeme osolenou vodou, přidáme kousek tuku a dusíme doměkka. Na velké pánvi zatím zpěníme kolečka cibule, zaprášíme paprikou a přidáme brambory. Nakonec vše zalijeme smetanou, osolíme a opepříme. ..

RÝŽE | DUŠENÁ RÝŽE PO ČESKU.

INGREDIENCE: 1/4I hrnek rýže, 2 lžíce oleje, sůl, cibule, 1 hřebíček. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryži prolijeme studenou vodou a vzápětí vodou vařící. Než okape, rozehřejeme v kastrole tuk, přidáme nakrájenou cibuli a hřebíček a ryži vyklopíme z cedníku na tento základ. Dobře promícháme a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme, přivedeme prudce k varu a pak vaříme na velmi mírném plameni 15 minut. Sejmeme z ohně a můžeme podávat. Pokud rýži ihned nepodáváme, necháme ji přikrytou pokličkou a ještě utěrko ..

RYBY FILÉ | FILÉ PO OREGONSKU.

INGREDIENCE: 750 g rybího filé, 100g hl. mouky, sůl, ml. paprika, 60g másla, 2 dl kyselé smetany, 100 g slaniny, 1 šálek strouhanky, 80g parmezánu nebo ementálu.POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí filé osolíme a obalíme v mouce promíchané s paprikou. V jedné vrstvě je vložíme na pekáč vymazaný 40 g másla a zalijeme smetanou, až je ryba téměř pokryta. Na filé položíme tenké plátky slaniny a pečeme půl hodiny v troubě. Potom sejmeme slaninu, rybu posypeme strouhankou smíchanou se strouhaným sýrem a prudce dozla ..

TĚSTOVINY | SKALICKÉ NUDLE.

INGREDIENCE: 500g nudlí, 100g ořechů, 100g cukru, 50g másla, 125g povidel nebo zavařeniny, 50g rozinek.POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme ve slané vodě do měkka. Pak ocedíme a omastíme máslem. Ořechy umeleme, smícháme s cukrem a povidla rozděláme s trochou vody, přidáme strouhanou citrónovou kůru, mletý hřebíček, skořici, případné trochu rumu. Vymastíme rendlík, vysypeme strouhankou a klademe do něho vrstvy nudlí, které střídavě prokládáme ořechy s cukrem, rozinkami a povidly a vše necháme v troubě ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | SVÍČKOVÁ.

POSTUP PŘÍPRAVY: Koupíme alespoň 1 kg svíčkové v celku, podle počtu osob, alespoň 200 g na hlavu, ale ne méně než 1 kg, necháme u řezníka odblanit povrch svíčkové, můžeme nechat v ledničce uležet 2-3 dny. Do velkého teflonového kastrolu dáme ne míň než 1,5 cm olivového oleje. Necháme řádně rozpálit a vložíme tam celou svíčkovou, omytou, osušenou, osolenou a opepřenou z venku. Přidržujeme dvěmi velkými vidlicemi – dvojzubcem ke dnu kastrolu (z dálky - moc prská). Po asi 3 minutách otočíme na druh ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | KÁVOVÝ PERNÍK.

INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, l prášek do perníku, l lžička sody bicarbony, nastrouhaná kůra z omytého citrónu, 1/2 lžičky skořice, 200 v cukru, 2 vejce, 1/4 l černé kávy, 2 dl mléka, l dl oleje, 100 g mletých ořechů, tuk a mouka na plech.Poleva: 250 g moučkového cukru, 4 lžíce horkého mléka, 1 lžíce instantní kávyPOSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce Ušleháme s cukrem ve šlehači, pomalu přidáváme kávu, olej, střídavě mléko s moukou smíchanou s práškem do perníku, sodou, citrónovou kůrou, skořicí a ..

VEJCE | SÝROVÁ OMELETA.

POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnečku rozkloktáme s trochou mléka1 vejce, osolíme a přidáme jemně nasekanou pažitku. Na pánvi rozpustíme kousek másla a vlijeme na ně rozšlehané vejce. Když vejce počíná tuhnout, objedeme kulatým nožem omeletu zespoda kolem dokola, posypeme strouhaným sýrem, přeložíme na polovinu a dáme na talíř. ..

KNEDLÍKY OVOCNÉ | JAHODOVÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA.

POSTUP PŘÍPRAVY: V míse utřeme 260g měkkého tvarohu s 30 g tuku, s 1 lžičkou cukru, s 2 vejci a špetkou soli. Pak po troškách přidáváme 250g hrubé mouky a 1/8 1 mléka. Utvoříme tak měkké a vláčné těsto, které lehce rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý dáme osušenou jahodu a těsto kolem ní zabalíme. Vkládáme do vařící vody asi na 7-8 minut. Pozor, aby se knedlíky nerozvařily! Sypeme cukrem a strouhaným tvarohem, polijeme rozpuštěným máslem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz