INGREDIENCE: 300g hovězích jater, 600g srdce, 70g slaniny, 80g oleje, 300 g rýže, 1 cibule, mouka, majoránka, sladká paprika.POSTUP PŘIPRAVY: Srdce předem uvaříme. Játra nakrájíme na kostky a opepříme, opečeme na oleji se slaninou a cibulkou, zaprášíme moukou, necháme osmáhnout, přidáme trochu papriky, podlijeme vývarem ze srdce a dusíme. Později přidáme na plátky nakrájené srdce, osolíme a dusme. Nakonec přidáme trochu majoránky, kari nebo pár kapek worcesteru. Příloha: rýže. ..
INGREDIENCE: 250g cibule, 4lžíce sádla, 500-600g předního hovězího masa (nejlépe kližky), 2 lžičky hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky sladké mleté papriky, rajčatový protlak, 7 dl vývaru z kostí, sůl 2stroužkyčesneku, kmín, mletý pepř, majoránka, 2 párky.POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do světle zlatova, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme; přidáme hladkou mouku a opět osmahneme. Zaprášíme sladkou mletou paprikou, přidáme trochu rajčatového p ..
INGREDIENCE: 300g mraženého lístkového těsta, 1 k hovězí roštěnky, 2 lžíce oleje, 150 g prorostlé slaniny, 1 svazek mladé cibulky, 300 g žampiónů, 20 g másla, 1 svazek petrželky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, l vejce, trochu mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto necháme rozmrazit, mezitím maso omyjeme, osušíme, popřípadě odstraníme tučné části. Na sporáku rozpálíme pánev s olejem a necháme na něm maso zprudka opéci po všech stranách (asi 10 minut). Potom maso zabalíme do alobalu a necháme odlež ..
INGREDIENCE: 1 kachna, sůl.Nádivka: 2 žemle, 2 vejce, mléko, 30 g másla, l kachní játra, muškátový oříšek, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme uvnitř, naplníme nádivkou, kůži zašijeme, osolíme na povrchu, vložíme do pekáče hřbetem nahoru a pečeme nejprve překrytou, později dopékáme bez pokličky. Při pečení kachnu přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou, občas tučné části mělce propícháme vidličkou, aby vyteklo sádlo, které sbíráme lžící do zvláštního kastrůlku. Příprava nád ..
INGREDIENCE: 600 g brambor, 4 lžíce oleje nebo 50 g sádla, kmín, pepř, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do rendlíku dáme na horký omastek oloupané na kolečka nakrájené syrové brambory. Osolíme, přidáme kmín i pepř. Pod pokličkou opékáme tak dlouho, až jsou měkké. Občas odškrábneme ode dna. Hotové sypeme pažitkou nebo petrželkou. ..
INGREDIENCE: 2 karotky, 1 cibule, 1/2 l vývaru, 12 zelných listů ( můžeme nahradit kapustou ), sůl, pepř, kmín. Masová směs: 250g prorostlé vepřové krkovičky, 250g hovězího masa, 100g cibule, 1 lžíce másla, 2 čerstvé housky, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce sekané petrželky, 1 vejce, sůl, bílý pepř, mléko na namočení. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrájíme na proužky a dáme do chladničky. Cibuli nakrájíme na plátky a na másle osmahneme dozlatova. Namočené housky v mléce vymačkáme, smícháme s cibulí, osolím ..
INGREDIENCE: 0,8 l hovězího vývaru, 50 g hovězího morku, 1 vejce, 1 lžíce netučného tvarohu, 1 lžička jemně krájené petrželky, sůl, muškátový oříšek.POSTUP PŘÍPRAVY: Morek očistíme opláchneme, osušíme a nakrájíme jej na malé kousky. Pak jej osolíme a prohněteme s tvarohem a žloutkem a jemně krájenou petrželkou. Bílek nepatrně osolíme a ušleháme z něj tuhý sníh, který lehce promísíme s morkovým těstíčkem. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a necháme v chladničce 15 min. odpočinout. Z vychlaz ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové krkovice, 1 kg zeleninové směsi, lžíce rajčatového protlaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme, přidáme k ní zeleninovou směs, rajčatový protlak, podmastíme a déme péci. Celková doba pečení trvá asi dvě hodiny, během které podléváme maso vodou. Po upečení ji nakrájíme a obložíme uvařenou zeleninou. Pozor: nekmínujeme! Podává se s tarhoňou nebo s bramborem. ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 200 g cukru, 300 g másla, 4 žloutky, 84 g droždí, 1/2 lžičky soli, necelý 1/2 l smetany nebo mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření.Drobenka: 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, l lžíce másla.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku ohřejeme trochu mléka dovlaha, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prošijeme mouku, cukr a sůl, vlijeme vzešlý kvásek a smícháme. Přidáme žloutky, rozehřáté máslo, vanilkový cukr a vlahé mlé ..
INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1000-1200g), 100g oleje, 80g cibule, 120g zelených paprikových lusků, 120g rajčat, 4 dl vývaru z drůbeže, 250g rýže, česnek, sůl, šafrán, bobkový list, feferonky, zelená petržel, špičky chřestu, vejce uvařené natvrdo. POSTUP PŘÍPRAVY: Větší kuře se vykuchá,odpláchne a rozčtvrtí. Jednotlivé díly se osolí, vlaží do horkého aleje a opečou do zlatohněda (doporučuje se připravovat v kerámickém nádobí). Opečené kuře se vyjme, do zbylého tuku se přidá drobně krájená cibule, kte ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA