INGREDIENCE: 200 g žampionů, 1 l hovězího a kuřecího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 2 lžíce šlehačky, muškátový oříšek a sůl. Knedlíčky: 200 g vařeného kuřecího masa, 2 lžíce hustého palačinkového těsta, 1 bílek, 2 lžíce šlehačky, sůl, sekaná petrželka, oříšek másla. POSTUP PŘÍPRAVY: 0čištěné žampiony nakrájíme na plátky a uvaříme v mléce. Pak je umeleme na masovém strojku. Mezitím si připravíme z mouky a vývaru bešamel, přidáme mleté houby, žloutek rozšlehaný se šlehačkou a zalijeme v ..
INGREDIENCE: 4 porce králíka upečeného ve směsi slaniny a másla, máslo na pokapání.Nádivka: 3 žemle, trochu studeného mléka, 3 vejce, 40g másla, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Na nádivku utřeme žloutky s máslem, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, česnekem utřeným se solí a nadrobno nakrájenou petrželkou. Přidáme žemle nakrájené na kostičky, zvlhčené mlékem a mírně vymačkané, a tuhý sníh z bílků. Příliš řídkou nádivku můžeme zahustit trochou st ..
PIZZA- ZÁKLADNÍ TĚSTO I.INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 15 g droždí, l lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1/2 šálku vlažné vody nebo mléka, špetka soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nebo rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Mezitím do mísy prošijeme mouku, osolíme, vmícháme olej a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Dávka stačí na l kulatou formu.PIZZA - ZÁKLADNÍ T ..
INGREDIENCE: 250 g žampionů, 3 pórky, 6 plátků šunky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce Vegety, 250 g zakysané smetany, 50 g strouhaného eidamu. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky, pórek na špalíčky a plátky šunky rozpůlíme. 150 ml vody uvedeme do varu a pórek asi 5 minut podusíme. Scedíme a tekutinu zachytíme. Pórek zavineme do šunky a závitky narovnáme do zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200 °C. Žampiony opékáme 5 minut na oleji a přilijeme tekutinu z uvařeného ..
INGREDIENCE: 150 g sojového granulátu, 500 g kapusty, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 2 cibule, šalvěj, majoránka, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Sojový granulát uvaříme v 0,7 litru vody. Necháme vychladnout. Smícháme se spařenou a najemno nakrájenou kapustou, česnekem, cibulí a kořením. Přidáme žloutky a ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky a opatrně promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 40 minut. ..
INGREDIENCE: 4 nožičky silných párků, 2 plátky anglické staniny, 70g tvrdého sýra, 1 větší zelená paprika, 1 cibule, olej.POPSTUP PŘÍPRAVY: Párky po délce nařízneme o něco hlouběji než do poloviny a naplníme kouskem slaniny, sýra, papriky a cibule. Potřeme olejem a pod předehřátým grilem opékáme, až se sýr začne tavit a zlátnout. Podáváme s chlebem a můžeme doplnit salátem. ..
INGREDIENCE: 1 kg drštěk, voda nebo zeleninový vývar, 1 dl oleje, 100 g strouhanky, 100 g rajčatového kečupu, stroužek česneku, mletý pepř, petrželka, 50 g strouhaného sýra.POSTUP PŘIPRAVY: Dobře očištěné a oprané dršťky ve slané vodě nebo v zeleninovém vývaru uvaříme do měkka a vychladlé nakrájíme na nudličky asi 5 cm dlouhé. V kastrolu rozpálíme olej, nasypeme do něho strouhanku, do zlatova ji osmažíme, přidáme kečup, utřený česnek, sůl, mletý pepř, nakrájené dršťky, podlijeme trochou vývaru z ..
INGREDIENCE: 300 g hovězích jater, 60 g másla, 2 vejce, 1 lžíce poloh. mouky, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, majoránka, cibule, česnek, petrželka.POSTUP PŘIPRAVY: Játra dvakrát umeleme na strojku, osolíme, okořeníme, přidáme nekrájenou cibuli a petrželku. Zbylé máslo utřeme s vejcem, přidáme játra, vejce, mouku, strouhanku a dobře promícháme. Lžící tvoříme větší noky, zavařujeme do vařící vody a vaříme 10-12 minut. Okapané omastíme máslem a podáváme se zelím a s brambory. ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, šťáva z l citrónu, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, hořčice, bylinkové máslo, cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a potřeme silně olejem. Takto při pravené roštěnky necháme v misce odležet asi 2 hodiny v chladničce či chladném sklepě. Grilujeme asi 6 minut po každé straně. Hotové roštěnky podáváme s cibulí nakrájenou na prstýnky a s bylinkovým máslem. Bylinková máslo: 100 másla, 1 okurka, 1 lžička nasekané cibule, 1 lž ..
INGREDIENCE: 700g oškrábaných syrových brambor, 1 lžíce soli, 1 čajová lžička soli.Kaše: 300g oškrábaných syrových brambor, 0,7 dl mléka, 2 čajové lžičky soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory: (300 g) nakrájíme na čtvrtky nebo na poloviny, vložíme do hrnce a zalijeme horkou osolenou vodou (1 čajová lžička soli). Vody dáme jen tolik, aby těsné zakryla nakrájené brambory. Podle druhu brambor vaříme pod pokličkou 30-40 minut. Uvařené brambory rozmačkáme (šťouchačem nebo protlačíme lisem na bramb ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA