INGREDIENCE: 1/2 l hovězí polévky, 4 - 5 velkých brambor, 2 - 3 mrkve, 1 celer, máslová jíška, ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hovězí polévky dáme vařit oloupané a na kostky rozkrájené brambory mrkev a celer. Po uvaření mrkev a celer odložíme pro jiné jídlo, jen brambory protlačíme sítem, nalijeme na ně zbylou polévku, v níž se vařily, přidáme máslovou jíšku, osolíme a okyselíme octem. ..
INGREDIENCE: 1 větší slepice, 100 g uzeného bůčku, l lžíce kečupu, 2 lžičky koření Divočina, l lžička grilovacího koření, 3 lžíce sádla, l velká cibule, 3 lžičky hladké mouky, sůl, kostka drůbežího bujónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravenou slepici rozdělíme na 4 díly, prsa a stehna protkneme nudličkami uzeného bůčku, mírně ji osolíme, potřeme grilovacím kořením a necháme v chladu odležet několik hodin. Před přípravou rozehřejeme sádlo (nebo jiný tuk), přidáme zbylou slaninu, nadrobno nakrájenou cibuli ..
INGREDIENCE: 250 g hrachu, sádlo na pánev, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, škvarkové sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a vypraný hrách namočíme a necháme v teplé místnosti asi 24 hodin. Potom vodu slijeme, hrách rozprostřeme a necháme naklíčit. Naklíčený hrách nasypeme na pánev s rozpáleným sádlem a krátce opražíme. Ochutíme česnekem utřeným se solí a mírně opepříme. Přimastíme škvarkovým sádlem. ..
INGREDIENCE: 1 porce grilovaného kuřete, 1 velký plátek z vepřové kýty, 2 nožky moravské klobásy, 2 porce rybího filé, 1 sklenice sterilovaných mušlí, balíček zmrazených krevet, 2 hrnky rýže, 4 hrnky vody svařené s kostkou masoxu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dl oleje, 2 zelené papriky, 3 větší rajčata, malá konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, špetka šafránu, trochu čili a na ozdobu olivy.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozehřejeme olej a osmahneme na něm vepřové maso nakrájené na kousky, přidáme nadr ..
INGREDIENCE: 750 g vepřového bůčku, 2 cibule, 3 dl světlého piva, 100 g uzeného sýra, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžíce strouhané housky, 4 zrnka nového koření, 3 zrnka celého pepře, sušená petrželka, vývar, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na dva centimetry silné proužky o délce asi 5 centimetrů. Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli a maso pak na ní zprudka ze všech stran opečeme. Oheň zmírníme, přilijeme trochu vývaru, ochutíme česnekem utřeným s ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 100 g mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru, švestková povidla, husí sádlo.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme, vložíme do horké vody a uvaříme doměkka, slijeme a brambory necháme zchladit. Pak je oloupeme a buď prolisujeme, semeleme nebo nastrouháme. Vmícháme mouku, sůl, vejce a vypracujeme hustší bramborové těsto. Rozdělíme ho na kousky, které pak vyválíme do kruhu o průměru asi 12 cm a upečeme nasucho na teflonové pánvi nebo na pláte ..
INGREDIENCE: 2 silnější krajíce tvrdšího chleba, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, sůl, pepř, 1 lžičky drceného kmínu, 1 vejce, 1 l sladké nebo zakysané smetany nebo mléka, 2 lžíce másla, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Chléb zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Pak přidáme masox, sůl, pepř a kmín a vaříme asi půl hodiny. Důkladně rozvařený chléb zalijeme smetanou nebo mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce, necháme krátce přejít varem (za stálého míchání), podle chuti přisolíme nebo přikyselíme l ..
INGREDIENCE: 1 kg polohrubé výběrové mouky, 60 g čerstvého droždí, 250 g másla (Hery), 200 g cukru, 2 vejce, 4 žloutky, asi 1/4 l mléka, 1/4 l sladké smetany, citrónová kůra, špetka muškátového oříšku, špetka soli, tuk na plech.POSTUP PŘÍPRAVY: Vlažné mléko osladíme, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prošijeme do mísy, přidáme žloutky a vejce, sůl, citrónovou kůru a muškát, cukr, kvásek a vlahou smetanu. Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké těsto. Přikryje ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 1 lžička soli, 1 žloutek (ale může být i celé vejce), ½ bílého jogurtu, ½ droždí, asi 250 ml mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Po vykynutí kvásku zaděláme těsto, které necháme kynout. Stačí 1hod. Nespotřebované těsto dáme do lednice v igelitové tašce a těsto kyne dál. Máme tak pochoutku i na druhý den. Z vykynutého těsta odřezávám kousky, ty v ruce uválím v kuličky, a pak natahuju. Peču v rozpáleném oleji ve vyšší vrstvě. ..
A jak pomoci tělu? Potíže způsobené těžko stravitelným jídlem pomůže odstranit malé množství nejlépe hořkého alkoholu (pomáhá rozpustit a následně strávit tuky a podporuje produkci žaludeční šťávy). Pokud máme doma některý z léků obsahujících enzymy slinivky břišní (např. z volně prodejných Gastrix), můžeme užít dvě tablety. Chlazený běžný nápoj (čaj, voda bez bublinek) po doušcích pomůže zklidnit rozbouřený žaludek. Pokud jsou obtíže způsobeny nemírnou konzumací alkoholu, je vhodné organismu do ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA