INGREDIENCE: 200g piškotů nebo jiných sušenek, 100g mandlí, 2 lžíce meruňkového džemu, 5 lžic brandy, rumu nebo jiného alkoholu, 200g čokolády na vaření, 40 g másla, čokoládová rýže, moučkový cukr a kakao na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru nebo strojku na maso rozdrtíme piškoty na malé drobečky. Přesypeme je do mísy, přidáme nasekané mandle, džem, alkohol, rozehřátou čokoládu a rozehřáté máslo. Dobře rozmícháme. Lžičkou vykrajujeme kousky velikosti vlašských ořechů a dlaněmi tvarujeme kuličky. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100g tuk Hera nebo Iva, 150g polh. Mouky, 4 vejce, trošku prášku do pečiva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu a tuk dáme vařit do hrnce do bodu varu a nasypeme mouku, mícháme až se nám to odlepuje od hrnce a vařečky a dáme vychladit. Po vychladnutí vmícháme postupně vejce a prášek do pečiva. Na vymazaný plech stříkáme věnečky, mezi věnečky na volná místa nastříkáme vodu. Upečeme a ještě teplé je rozkrojíme.Krém na věnečky: 1 l mléka, 100g ml. cukr, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce poloh ..
INGREDIENCE: 300 g mandlí, 50 g hladké mouky, 3 žloutky, 200 g cukru, 1 lžička citrónové šťávy, kůra z 1/2 citrónu, 1 lžíce mleté skořice, mletý hřebíček a nové koření, cukr na vál, 1 bílek, tuk nebo papír na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Mandle umeleme co nejjemněji a smícháme s moukou. 6loutky, cukr, citrónovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme v tužší těsto. Rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Z bílků vyšleháme sníh a pečivo s ním na závěr potřeme. Pečeme v předem vyh ..
INGREDIENCE: 375g hl. mouky, 175g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 75g zakysané smetany, 100g kandovaného ovoce nebo kůry citrusů, 150g másla, 100g marcipánové hmoty, 200g lískových oříšků, 1 lžíce cukru, 1 citron, 1 čokoláda na vaření, 1 lžíce ztuženého tuku, 1 bílek na potření.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky dáme cukr, vanilkový cukr a zakysanou smetanu, vejce, tuk a trochu soli. Vše uhněteme v hladké těsto, zakryjeme a dáme na hodinu chladit. Nasekané kandované ovoce a rozmačkaný marc ..
INGREDIENCE: (rozpis na 30 kousků). 500g hl. mouky, 100g tuku na pečení, 200g mouč. cukru, 3 lžíce medu, 4 lžíce mléka, 2 žloutky.Náplň: 180g cukru krupice, 50g medu, 200g mléka, 100g lískových ořechů, piškotové drobečky, 100 ml ořechového likéru, 100g čokoládové polevy.POSTUP PŘÍPRAVY: Zpracujeme všechny suroviny na hladké vláčné těsto. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce a pak vyválíme na tenký plát, ze kterého vytvarujeme kolečka o průměru 8 cm. Vykrájené kousky natočíme na trubičky, kt ..
INGREDIENCE: 1 šálku rostlinného tuku nebo oleje, 1 šálku cukru, 2 vejce, 2 1 šálku polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, mléko, na náplň: čokoláda, jablka + rozinky + skořice, borůvky, banány. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které nalijeme do předem vymaštěných a vysypaných forem. Dle chuti zamícháme do těsta kousky čokolády, ovoce nebo jinou příchuť ještě před nalitím do forem. Pečeme asi 30 minut na 190 °C. ..
To je pravý dezert pro uctění nečekané návštěvy, ale hodí se i o svátcích. Ovšem máme-li po ruce potřebné složky pro výrobu tohoto potěšeníčka. Košíčky mohou být i střízlivé - pro děti a automobilisty nebo zapřísáhlé nepřítele alkoholu. Prostě se rum vynechá.POSTUP PŘÍPRVY: Potřebujeme 6 košíčků - lze koupit oplatkové, možno upéci i z máslového těsta. A teď rychle krém: Jemný tvaroh (250 g) ušleháme se 100 ml selského hustého jogurtu, nebo i husté zakysané smetany, s balíčkem vanilinového cukru, ..
INGREDIENCE: (rozpis na 40 kousků). 250g másla, 160g vlašských ořechů, 160g mouč. cukru, 360g hl. mouky, 50 g celých jader vlaš. ořechů nebo lískových ořechů.POSTUP PŘÍPRAVY: Jádra vlaš. ořechů umeleme. Máslo, cukr, hl. mouku a ořechy promícháme a zpracujeme na hladké těsto. Těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme tenké válečky. Z válečků odkrajujeme stejně velké kousky a vytvarujme z nich kuličky velké asi 1 1 cm. Vždy tři kuličky klademe k sobě na vymaštěný plech a doprostřed vtis ..
INGREDIENCE: (rozpis na 50 kousků). 240g hl. mouky, 80g mouč. cukru, 150g tuku na pečení, 1 vejce, 1 vanilkový cukr. Na ozdobu: 100g čokoládové polevy a strouhaného kokosu.Náplň: 180g cukru krupice, 100g strouhaného kokosu, 200 ml mléka, 50g medu, 100 ml likéru Malibu, piškotové drobečky.POSTUP PŘÍPRAVY: V míse nejdříve lehce promísíme tuk s mouč. cukrem a vejcem, přidáme vanilkový cukr a nakonec vsypeme hl. mouku. Těsto pečlivě propracujeme, aby bylo hladké a jednolité. V chladu necháme odležet ..
INGREDIENCE: 1 sklenice kompotovaných švestek, 1 sáček lívanečků v prášku, 2 vejce, pomerančová kůra, 1 lžíce rumu, mandle, kandované ovoce.Na obalení: hl. mouka, tuk na smažení, mouč. cukr se skořicí.POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vyloupeme ( pokud jsou kompotované necháme je důkladně kapat) a vyjmeme z nich pecky. Místo pecek vložíme půlky spařených a oloupaných mandlí. Švestky obalíme nejprve v hl. mouce. Potom si připravíme těstíčko: prášek na lívanečky doplníme 2 vejci, malým množstvím kandovanéh ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA