INGREDIENCE: Rozpočet na piškoty: 150g cukru, 6 žloutků, vanilka, citrónová kůra, ze 6 bílků sníh, 180g hrubé mouky, 10g cukru na posypání, 10g másla na papír, 150g meruňkové zavařeniny, 1/4 l šlehané smetany na ozdobu, 30g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve připravíme piškoty: prosetý, tlučený cukr žloutky a tlučenou vanilku třeme v míse 1/2 hod. Pak přidáme z bílků tuhý sníh současně s hrubou moukou. Těsto vložíme do papírového kornoutu s hladkou trubičkou a uděláme na plech papírem vyložený a sy ..
POSTUP PŘÍPRAVY: ( Bezinky vylisovat a převařit), 1 l bezinkové šťávy , 1 l vody a 1 kg krystalového cukru necháme 5 min. povařit, pak přidáme 1 vanilkový cukr a vaříme další 3 minuty, přidáme 2 malé lžičky kávy a povaříme další 2 min. po vychladnutí přidáme 1 l rumu.(3,5 l likéru). ..
INGREDIENCE: 200g cibule, 200 másla, 120 g hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, divokého koření, 30g soli, 3 cl octa, 100g cukru, 350g sterilovaných okurek, 1/2 1 kyselé smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmahneme nakrájenou cibuli s hladkou moukou do zlatova, zalijeme hovězím vývarem, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, cukr, slupku z oloupaných sladkokyselých okurek. Dobře provařenou omáčku procedíme sítem, zjemníme kyselou smetanou a nakonec přidáme kostičky oloupaných okur ..
INGREDIENCE: 300 g mleté hovězí zadní, 300 g mleté vepřové, 1 velkou cibuli, 5 stroužků česneku, 2 mrkve, olej, 50 g anglické slaniny, 1/2 kg loupaných rajčat, sklenka červeného vína, parmazán.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a na kolečka nakrájenou mrkev. Můžeme případně podle chuti přidat i pár čerstvých nebo sušených hub. Osmáhneme vše do růžova, pak přidáme mleté maso. Mícháme a krátce opražíme. Až se maso osmaží, podlijeme v ..
INGREDIENCE: 1 litr vývaru z kostí a zeleniny, 500g brambor, 2,5 dl kyselé smetany, 2,5 dl mléka, žloutek, 1 g kmínu, 15 g hladké mouky, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vaříme je s kmínem v osolené vodě, až jsou skoro měkké. Potom vodu slijeme. Do mléka vsypeme mouku, vlijeme smetanu a žloutek. Mírně rozšleháme a touto směsí zalijeme vařené brambory ponořené ve vývaru z kostí a zeleniny Polévku ochutíme pepřem a solí a dovaříme. ..
INGREDIENCE: Větší, zdravé cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na tenká kolečka (asi 3 mm). Ty rozložíme na síto nebo na lísku pokrytou papírem a sušíme v troubě nebo v sušárně asi při 60°C. Dosušíme při nižší teplotě, alespoň 2 dny, aby důkladně proschla. Sušená cibule je světle žlutá a voňavá. Do sklenic nebo plátěných sáčků ji ukládáme, až důkladně vychladne. ..
INGREDIENCE: 400g hrubé mouky, 1/4 l syrového mléka, 5 včerejších rohlíků, 2 žloutky, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli.POSTUP PŘÍRAVY: Do mouky, ve které jsme rozmíchali 1 čajovou lžičku soli, přidáváme po částech mléko s rozmáchanými žloutky a vypracováváme měchačkou tak dlouho, až je těsto lesklé a tvoří puchýře. Pak vmícháme nakrájené rohlíky a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím dáme do většího hrnce vařit vodu, kterou osolíme polévkovou lžící soli. Pak rukama namočenýma ve stud ..
INGREDIENCE: Čočka, celer, celerová nať, cibule, anglická slanina, špekáčky, vegeta, olej, poloh. Mouka, sul, pepř, česnek, ocet - množství se i řídí počtem strávníku.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme nakrájený špek, jemné nastrouhaný celer, drobné pokrájenou cibuli a podusíme. Zalijeme 3/4 l vody přidáme čočku, osolíme a vaříme skoro doměkka, Přidáme nakrájené špekáčky a zahustíme polohrubou moukou rozšlehanou ve vodě. Nakonec dochutíme octem, utřeným česnekem a pepřem. ..
INGREDENCE: 250 g očištěných čerstvých hub, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 500 g kapustiček, 150g vařeného uzeného bůčku, 3 dl bešamelové omáčky, 2 žloutky, 60g nastrouhaného ementálu nebo parmezánu a trochu tuku na vymaštění tvořítka.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na plátky a na rozehřátém másle je doměkka udusíme. Udušené osolíme a slabě opepříme. Očištěné a omyté kapustičky vložíme do osolené vařící vody a bez pokličky je vaříme. asi 12 minut tj. téměř doměkka. Ohnivzdornou mísu vymastíme más ..
INGREDIENCE: 1 kg zadní části králíka, 50 g slaniny 75 g tuku, 75 g cibule, 15 g česneku, 25 g hladké mouky, sůl, celý pepř, celé nové koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěného a odblaněného králíka oddělíme zadní běhy a hřbet, protkneme poloviční dávkou slaniny, potřeme utřeným česnekem se solí, ještě osolíme a necháme odležet. Zbývající slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme tuk, drobně krájenou cibulku, vše osmahneme do červena, přidáme nové koření a celý pepř, zalijeme trochou vařící vody, vložím ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA