INGREDIENCE: 900 g horkých vařených brambor, 1 solamyl (250g), 3 polévkové lžíce dětské krupičky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce. Podle druhu brambor to potrvá asi 20-30 minut (jsou-li brambory už uvařené, zjistíme tak, že špejle pronikne ostrým hrotem snadno jejich dužinou). Pak dáme vařit vodu do třílitrového hrnce. Osolíme jednou rovnou polévkovou lžící soli. Než se voda ohřeje, oloupané horké vařené brambory rozmačkáme válečkem na nudle ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího předního masa, 30 g slaniny, 40 g sádla, 200 g cibule, 5 malých sterilovaných okurek, lžička hladké mouky, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli osmažíme na sádle dozlatova a vložíme na ní kostky osoleného a opepřeného hovězího masa. Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, podusíme, zalijeme vodou a přecedíme provařené na maso. Do hotového guláše přidáme podušené okurky pokrájené na nudličky. Podáváme s knedlíkem nebo s v ..
INGREDIENCE: 500 g oloupané cukety, 2 jablka, 3 cibule, l menší kořen křenu, po lžičce kari koření, sladké papriky a bílého pepře, l dl 8% octa, l lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety, jablka i cibule oloupeme (z cukety vyjmeme semeníky a z jablk jádřince), nakrájíme na kousky a dáme do kastrolu. Podlijeme octem, vmícháme všechno koření, osolíme a přivedeme k varu. Mezitím oloupeme a najemno nastrouháme křen, přidáme ho do směsi a vše vaříme 20 minut za stálého míchání. Poté ochutnáme a podle chut ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 1 celé vejce, 70 g cukru, 1-3 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce mléka.Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru, 1 vejce, rozinky, mandle.POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme těsto, z 2/3 ponecháme na mřížky. Měkký tvaroh prolisujeme přes síto a utřeme s vejcem a cukrem. Pak vmícháme spařené a omyté rozinky a nasekané oloupané mandle. Plát těsta vložíme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, rukou jej dotvarujeme a potř ..
INGREDIENCE: 1 menší květák, asi 250 g vařených brambor, 2 žemle, 1/4 l mléka, 120 g čerstvých na kostičky nakrájených a na másle podušených hub (houby hřibovité, klouzky, holubinky i jiné houby, zvláště ve směsi), 2 vejce, jemné rozsekaná petrželka, pepř, na drobné kostičky nakrájený salám nebo uzené vařené maso, sůl, mletý pepř a strouhanka podle potřeby. Mouka, vejce a strouhanka na obalení a olej na vysmažení.POSTUP PŘPRAVY: Uvařený květák, oloupané vařené brambory, rozkrojené, v mléce namoč ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých klobouků václavek, 60g másla, 60g cibule, 3strouiky česneku, sůl, půl lžičky jemně rozsekaného kmínu, 70g sladké mleté papriky, 40g hladké mouky4 dl světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru z kostky masoxu a 3 lžíce rajčatového kečupu.POSTU PŘÍPRAVY: Kloboučky václavek krátce spaříme horkou vodou a nakrájíme na menší kousky. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidáme pokrájené václavky, osolíme, okořeníme a dusíme ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, 5 stroužků česneků, 80 g sádla, petrželka, kůže od slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme kartáčkem, osušíme a se slupkou rozkrájíme na plátky. Urovnáme je na plech pomaštěný kůží ze slaniny a pečeme do růžova a do měkka. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, přidáme utřený česnek se solí a necháme zpěnit. Poté vsypeme na horké brambory a lehce protřeseme. Při podávání brambory posypeme nasekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 600 červené řepy, 200 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 600 g hlávkového zelí, 2 l vývaru z hovězího masa, 500 g vařeného hovězího masa, 150 g párků, 100 g šunky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 g másla, 2 lžíce octa, trochu cukru, světlá jíšku na zahuštění, bobkový list, 5 zrnek pepře, lžíce sekaného kopru, kysaná smetana, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozpustíme polovinu dávky másla, přidáme nastrouhanou červenou řepu, trochu zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a oc ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa, 1 cibule, 50 g slaniny, 1 vejce, 2 máčené žemle, sůl, pepř, trochu strouhanky; na náplň: 3 natvrdo uvařená vejce; pod maso 50 g sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: V míse smícháme mleté maso. Dáváme dvě třetiny hovězího a třetinu vepřového nebo polovinu hovězího a polovinu vepřového. K masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na které jsme osmažili drobně nakrájenou cibuli. Dále přidáme máčené a vymačkané žemle, sůl, pepř a vše spojíme vejcem. Maso rozetřeme na vodou přel ..
INGREDIENCE: 350g zadního libového hovězího, 250g prorostlého vepřového masa umeleme dvakrát ve strojku. Osolíme, opepříme, přidáme v mléce máčené, dobře vymačkané a ve strojku umleté 2 žemle, 1 vejce, drobně nakrájenou petrželku, 30g strouhanky a dobře promícháme. Pak si připravíme náplň: 200 g drobně nakrájené cibule osmažíme na másle, do ní vmícháme 3 natvrdo uvařená, rozsekaná vejce, 30g strouhanky, petrželku, osolíme, opepříme a rovněž důkladně promícháme.POSTUP PŘÍPRAVY: Z masové směsi teď ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA