Recepty na xkuchtik.cz

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KRÉMOVÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 1 l vývaru z kostí nebo z masoxu, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 300 g zeleniny (nejlépe zmrazené zeleninové směsi), šálek mléka, šálek sladké smetany, 1 žloutek, špetka muškátového květu nebo trochu kari, pepř, Sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: L másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, promícháme a povaříme. Nadrobno nakrájenou zeleninu podlijeme vývarem, podusíme doměkka, prolisujeme nebo umixujeme s trochou mléka a vlijeme do vařící se polévky. Přidáme koření ..

ZELENINA | BROKOLICE JAKO MOZEČEK

INGREDIENCE: l kg brokolice, 2 lžíce másla, l větší cibule, 5 vajec, sůl, pepř, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici očistíme a namočíme do slané vody. V kastrole rozehřejeme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli na něm osmahneme dozlatova. Brokolici nakrájíme nadrobno , vložíme na cibulku, podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Měkkou brokolici, z které se už vyvařila voda, zalijeme rozšlehanými vejci (můžeme do nich přidat trochu mléka), promícháme, a až se vejce sr ..

ZELENINA | FAZOLKY V SÝRU

INGREDIENCE: 3 sklenice fazolek (nebo sáček zmrazených fazole 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, l cibule, 1/2 lžičky papriky, kelímek zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra (nejlépe ementálu), hrst strouhanky, sůl, špetka pepře POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme v kastrole, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vsypeme mouku a usmažíme jíšku. Ke konci smažení přidáme papriku, ale už ji jen promícháme se základem. Vlijeme hrnek vody, povaříme, vhodíme připravené fazolky, sme ..

SALÁTY | DRŮBEŽÍ SALÁT KARI

INGREDIENCE: 300 g rýže, l lžička kari, lžíce octa, 3 lžíce oleje, trochu worcesteru, 3 rajčata, 250 g pečeného drůbežího masa, l paprika, petrželka. Rýži uvaříme a smícháme s kari kořením. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, přidáme pokrájená rajčata, na proužky pokrájenou papriku a vařenou rýži. Zalijeme zálivkou připravenou z octa, oleje a worcesteru. Vše dobře promícháme, posypeme jemně nasekanou petrželkou, ozdobíme na dílky nakrájeným rajčetem a necháme odležet. ..

ZELENINA | PYRÉ Z ČERVENÉ ŘEPY SE SMETANOU

INGREDIENCE: 300-400 g červené řepy, 50 g másla, sůl, lžíce octa nebo citrónové šťávy, 1/8 l smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou, syrovou červenou řepu jemně nastrouháme, dáme na pánvičku do rozehřátého másla, osolíme, přidáme ocet nebo citrónovou šťávu a chvíli dusíme. Zjemníme několika lžícemi husté smetany a ještě chvilku podusíme. Podáváme jako přílohu k minutkám. ..

SALÁTY | SALÁT S RYBÍ KONZERVOU

INGREDIENCE: 1 malá sklenice sterilovaných fazolek (300 g), zálivka z 2 lžic oleje, l lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citrónové šťávy a oleje z rybiček, 2 vejce uvařená natvrdo, l uvařená mrkev, l cibule, konzerva makrely v oleji, tuňáka nebo jiné ryby, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky slijeme, propláchneme a necháme okapat. Na prkénku je pokrájíme na menší kousky. Mrkev nakrájíme na kolečka a vejce nasekáme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev můžeme přidat i čerstvou nevařeno ..

ZELENINA | CIBULE DUŠENÁ NA SMETANĚ

INGREDIENCE: 500 g cibule, 60 g másla, 250 g hladké mouky, malý brambor, 4 lžíce smetany, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na másle je pozvolna dozlatova opečeme a pak zasypeme moukou. Krátce zarestujeme, podlijeme horkou vodou, přidáme nastrouhaný brambor a všechno rozdusíme na kaši. Rozdušenou cibuli můžeme rozšlehat, aby kaše byla hladká. Pak přidáme smetanu a trochu soli. Kořeníme posekanou petrželkou. Podáváme jako přílohu k vařenému hovězímu ..

VEPŘOVÉ RŮZNÉ | KLÁŠTERNÍ KOLENO

INGREDIENCE: 2 vepřová kolena, 2 palice česneku, 2 cibule, 1 l světlého piva, rozmarýn, jalovec, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Koleno vykostíme podélným řezem, oškrábeme kůžičku, vše posolíme, potřeme česnekem, jalovcem a snítkou rozmarýnu. Vše pevně srolujeme a upevníme motouzem. Kolena posypeme cibulí pokrájenou na kolečka a zalijeme na několik hodin pivem. Pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu, a to za občasného otáčení a polévání výpekem, až zůstane jen malé množství šťávy a kolena jsou upe ..

HOVĚZÍ VNITŘNOSTI | TELECÍ BRZLÍK DUŠENÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Brzlík se pokrájí na menší kousky, osolí a dusí do měkka na másle s osmaženou cibulkou. Vysmáhla šťáva se zapráší moukou, opraží, zaleje vodou nebo polévkou, okyselí citronovou šťávou a nechá povařit. Může se přidat zelená petrželka a dle chuti i pepře. K tomu rýže, brambory, chléb. ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | TVAROHOVÝ KNEDLÍK VELKÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tře se 60 g másla se 4 vejci, 250 g krupice a trochu soli čtvrt hodiny. Poté se přidá 500 g rozstrouhaného tvarohu, dobře zamíchá a nechá hodinu odpočinout. Vyždímá se ubrousek ve studené vodě, těsto dá do něj, volně zaváže, zavěsí na držátko naběračky do hrnce s vařící vodou, aby nesahala až ke dnu, přikryje se poklicí a nechá hodinu vařit. Potom se vyndá na prkénko, rozkrájí silnou nití na plátky, vloží na mísu, posype strouhanou smaženou houskou a polije horkým máslem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz