INGREDIENCE: 1 kg vepřového laloku, 250g vepřových jater, 1 cibule, mletý pepř, mletá skořice, mletý zázvor strouhaný muškátový oříšek, sů1 (nebo použijeme již předem namíchané paštikové koření, lžíce sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová játra jemně umeleme. Játra vložíme do mixeru, přidáme scezenou, do růžova usmaženou, na jemno nakrájenou cibuli a umixujeme ji do pěny. Uvařený vepřový lalok umeleme a postupně přidáváme k játrům a mixujeme. Ochutíme kořením a paštiku plníme do forem které jsme předem ..
I.Univerzální paštikové koření: 40g bílého pepře, 20g sladké mleté papriky, 20g zázvoru, 20g nového koření, 10g majoránky, 20g muškátového oříšku, 10g muškátového květu. Koření dvakrát až třikrát jemně umeleme, popřípadě ještě ve hmoždíři utlučeme přes jemné sítko prosejeme. Koření, které nespotřebujeme, uchováváme v uzavřené nádobě. Časem ztrácí na kvalitě. Tato směs koření se může používat k přípravě drůbežích, zvěřinových, vepřových i játrových paštik.II. Paštikové koření ostřejší chuti: 50g ..
INGREDIENCE: 500 g vepřových plic, 400g vepřového srdce, 400 g vepřových jater, l00 g sádla, 120 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 3 dl mléka, 2 dl smetany, celé nové koření, pepř, bobkový list, sůl, cukr, ocet, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokud neupravujeme plíčky bezprostředně po zabijačce, tak připravené droby opláchneme a dáme do mírně osolené vody vařit spolu s kořením a zeleninou. Po uvaření droby vyjmeme (játra vyjmeme dříve) a nakrájíme na jemné nudličky. Před tím si připravíme světl ..
INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..
INGREDIENCE: 600gčerstvých hub ( kloboučky dutonožek, mlynářky, kuřátka zlatá, kotrč kadeřavý, hlíva ústřičná, muchomůrka růžová ),3/4 l vývaru ze zeleniny nebo vývaru z kostky masoxu, 80g slaniny, 80g cibule, 50g hl.mouky, 2 stroužky česneku, trochu majoránky a pepře, sůl, 100g uzeného vařeného masa a petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby ve vývaru asi 10 minut povaříme, pak je scedíme a prochladlé nakrájíme na tlustší proužky. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní nadr ..
INGREDIENCE: 600g různých tvrdších hub, 80g slaniny nebo tučné od šunky, 50g cibule, 3 žemle, 4 dl mléka, 2 vejce, a 1 žloutek, sůl, mletý pepř, petrželka, strouhanka podle potřeby, bílek, 50g sádla a trochu vývaru připraveného z kostky masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby nadrobno rozsekáme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, v ní zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a za občasného míchání dusíme. Po vysmahnutí šťávy, kterou houby při dušení pustily, kastrol s ..
INGREDIENCE: 10 g oleje, 10 g rajského protlaku, 10 g cibule, 3 g hladké mouky, 10 g polévkových nudlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mouku a vytvoříme tak cibulovou jíšku. V hrnci orestujeme rajský protlak, zalijeme vodou, přidáme cibulovou jíšku a řádně provaříme. Polévkové nudle vaříme zvlášť a před podáváním dáme do polévky. ..
INGREDIENCE: 500 g tvrdších hub, 500 g brambor, 500 g rajčat, 2 papriky, 2 cibule, 120 g slaniny, hrnek vývaru, sůl, ml. paprika, hrnek kysané smetany, 30 g tvrdého sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby a brambory pokrájíme na kostky, rajčata na drobno, papriky na proužky a vše promícháme. Slaninu nakrájíme na kostičky a zpěníme, přidáme směs a zalijeme vývarem. Osolíme, okořeníme a 30minut dusíme. Nakonec zalijeme guláš smetanou, sypeme petrželkou a strouhaným sýrem. ..
INGREDIENCE: 150 g slaniny, 1 kg cibule, 1 kg masa (hovězí kližka, srdce a játra, 2 lžíce sladké mleté papriky, voda nebo hovězí vývar, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1 kg brambor, 4 zelené pálivé papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolu nebo kotlíku rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme sekanou cibuli a osmahneme dozlatova. Pak vhodíme na kostky nakrájené maso, rychle opečeme, přikryjeme a pomalu dusíme, až se všechna šťáva, kterou maso pustilo vydusí do tuku. V tuku pak rozpustíme mletou pa ..
INGREDIENCE: 1 kg oloupaného česneku, 200 g soli, 200 g ztuženého tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl, promícháme a spojíme s rozehřátým tekutým tukem. Důkladně promícháme, naplníme do skleniček, uzavřeme a uchováváme v dolní části chladničky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA