Recepty na xkuchtik.cz

HOUBY | HOUBOVÉ ŘÍZKY.

INGREDIENCE: 500 g tvrdších hub (nejlepší jsou podoubky, růžovky a dutonožky), sůl, 2 vejce, hl. mouka, strouhanka, sádlo nebo olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné houby rozkrájíme na silnější plátky. Osolíme je, obalíme v mouce, rozmíchaných vejcích a strouhance. V rozpáleném tuku je smažíme z obou stran dorůžova. Podáváme k nim vařené brambory a tatarskou omáčku. ..

HOUBY | HOUBOVÝ GULÁŠ S KYSANOU SMETANOU.

INGREDIENCE: 500 g čerstvých hub, 80 g sádla, 2 cibule, 1 zelený paprikový lusk, 1 dl kysané smetany, lžíci hladké mouky, vodu, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby pokrájíme na plátky, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme na sádle za přidání sladké mleté papriky. Přidáme podušené houby, vyčištěný a na nudličky pokrájený paprikový lusk a pokrájené rajce. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a vše dusíme doměkka. Do kysané smetany zakvedláme hladkou mouku a přid ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZELNÁ ČALAMÁDA.

INGREDIENCE: 2,5 kg bílého hlávkového zelí, 1 kg kapií, 500 g cibule, 500 g mrkve, 5 feferonek, 400 g cukru.Nálev: l a 3/4 l vody, 3 dl octa, l sáček Deka, l lžíce soli, 10 tabletek sacharinu, l lžička celého pepře, l lžička nového koření, l lžička hořčičného semínka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí nastrouháme, papriky očistíme, vykrojíme semeníky a stopky a nakrájíme je na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, z feferonek vykrojíme semínka. Směs promícháme ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PAPRIKY V RAJČATECH.

INGREDIENCE: 1 kg vyčištěných paprik, 1 kg rajčat, 1 dl octa, 120 g cukru, 1 lžička soliPOSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata nakrájíme, osolíme a za častého míchání rozvaříme. Propasírujeme je přes cedník a slupky a semínka vyhodíme. Papriky pokrájíme na proužky nebo jen na čtvrtky (podle toho, jak je budeme později používat) a naskládáme je do skleniček. Protlak z rajčat dochutíme cukrem a octem, dobře rozmícháme, aby se cukr nerozpustil (nejlépe ještě protlak s cukrem a octem svaříme), a zalijeme jím papr ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | MÍCHANÁ ZELENINA V SLADKOKYSELÉM NÁLEVU.

INGREDIENCE: Mrkev, kedlubny, fazolky, květák, okurky, hrášek, hořčičné semínko, celý pepř.Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 až 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné Kedlubny nakrájíme na hranolky nebo kostky, mrkev na silnější kolečka, fazolky na šikmé proužky, okurky na kolečka, květák rozebereme na růžičky. V osolené vodě (2 rovné lžičky na l litr vody) postupně povaříme připravené kedlubny, potom květák, mrkev, nakonec fazolky a hrášek tak, aby byly měkké, a odkapané ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČERVENÁ ŘEPA S CELEREM.

INGREDIENCE: 2 kg červené řepy, l kg očištěného celeru, 1 vetší křen, 1,4 l vody, 3 dl octa,1/2 lžičky drceného anýzu, 3 lžíce soli, 2-3 lžíce cukru, kousek křenu.POSTUP PŘÍPRAVY: Červené řepě seřízneme chrást, omyjeme ji a dáme vařit asi na pul hodiny. Pak ji scedíme, necháme okapat, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer omyjeme, oloupeme, pokrájíme na čtvrtky, vhodíme do vody, přidáme trochu octa nebo kyseliny citrónové a uvaříme téměř doměkka. Celer nakrájíme na nudličky a smícháme s připra ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PATIZONY STERILOVANÉ V SLADKOKYSELÉM NÁLEVU.

INGREDIENCE: Nálev pro 5 kg oloupaných patizonů zbavený semen, 2 / vody, 4 dl 8% octa, 160 g cukru, 65 g soli, 14 kuliček nového koření, 14 zrnek pepře, 7 zrnek hřebíčku, 1/2 lžičky tymiánu, 2 lžičky semínek hořčice, l bobkový list, l okvětí kopru.POSTUP PŘÍPRAVY: Patizony můžeme nakládat s okurkami nebo dýní. Nakrájíme je na kostičky, natlačíme do horkou vodou vymytých litrových lahví, zalijeme krátce povařeným horkým nálevem, uzavřeme víčky a 20 minut sterilujeme při 85 °C. Po uplynutí této do ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CHALUPÁŘSKÁ ČALAMÁDA.

INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg okurek, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 kg bílého hlávkového zelí, 1 patizon, cuketa nebo dýně (oloupaná s vykrojenými semeníky) nálev: 1,5 l vody, 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, 50 g soli, dle chuti můžeme přidat i lžičku čili koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, pokrájíme nebo nastrouháme, zalijeme nálevem a společně povaříme 10 minut. Pak sběračkou naléváme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut varem. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBOVÝ SALÁT SE ZELENINOU.

INGREDIENCE: 500 g očištěných jedlých hub, 500 g červených kapií, 500 g bílého hlávkového zelí, 500 g cibule nálev: z přípravku Deko nebo Pikanta či Nova, nebo na 1 l vody 1/418% octa, lžíce soli a 80 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby propláchneme tekoucí vodou, vhodíme je do vařící osolené a okyselené vody a 7 minut vaříme. Pak cedníkem vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Papriky omyjeme, vadné části vykrojíme, semeník se stopkou odstraníme a papriky nakrájíme na nudličky. Vhodíme je d ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČALAMÁDA Z ČERVENÉ ŘEPY.

INGREDIENCE: 2,5 kg uvařené červené řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik nakrájených na proužky, 500 g cibule nakrájené na půlměsíčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše smícháme v míse s ½ l oleje, ½ l octa, 250 g cukru, 1 sáček Deka. Necháme do druhého dne odležet a plníme do sklenic a zaváříme při teplotě 85°C asi 15 minut. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz