Recepty na xkuchtik.cz

HOUBY | ČERNÝ KUBA.

INGREDIENCE: 500 g krup (nebo krupek perliček), l velká cibule, 100 g sádla, 2 hrsti sušených hub, pepř, sůl, drcený kmín podle chuti, l palička česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy propláchneme studenou a teplou vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín (asi 112 lžičky) a vaříme za častého promíchání na mírném ohni doměkka. Občas přilijeme vodu, aby se kroupy nenapalovaly. Sušené houby namočíme alespoň na hodinu, pak je v téže vodě, kterou osolíme, uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme ..

HOUBY | HOUBOVÁ POCHOUTKA.

INGREDIENCE: 12 větších kloboučků bedly jedlé, 3-4 stroužky česneku, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, potřeme česnekem utřeným se solí a na oleji prudce upečeme dochřupava. Podáváme s krajíčkem chleba a se salátem z okurek, paprik a rajčat. Možno připravit i na slanině. ..

HOUBY | DUŠENÉ LIŠKY.

INGREDIENCE: 400 g lišek, 30 g rostlinného tuku, 1 stroužek česneku, bílý pepř, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Lišky očistíme, větší překrájíme, opláchneme dobře pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozehřejeme tuk, přidáme oloupaný stroužek česneku, krátce podusíme a vyjmeme. Přidáme houby a dusíme tak dlouho, až jsou měkké a šťáva vydušená. Osolíme, opepříme, promícháme s petrželkou a podáváme jako přílohu k masu nebo jako náplň do vaječných omelet. ..

HOUBY | STAROČESKÁ HOUBOVÁ SMAŽENICE.

INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 1 cibule, 100 g másla, 8 vajec, sůl, kmín, pepř, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme ostrým nožem, pak opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř a za stálého míchání zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Při podávání porce sypeme sekanou petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | STERILOVANÁ ZELENINA S HOUBAMI.

INGREDIENCE: Celer, paprika, zelí, cibule, houby, žluté hořčičné semínko, celý pepř, hřebíček, nové koření. Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, opláchnuté houby nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo silnější plátky, ovaříme je v osolené a okyselené vodě po dobu 3-5 minut, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Očištěný celer nakrájíme na hranolky, ovaříme je v osolené vodě doměkka, vyjmeme, ve stejné vodě ovaříme papriky po ..

BRAMBORY | PÁRKY V BRAMBORVÉM TĚSTĚ.

INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 vejce, 150 g hrubé mouky, sůl, 4 párky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme nebo prolisujeme vychladlé vařené brambory, přidáme vejce. a mouku a osolíme. Vypracujeme těsto, které rozválíme na placu. Pak nakrájíme obdélníčky, zabalíme do nich párky a na rozpáleném oleji je smažíme do růžova. Podáváme se zeleninovými saláty nebo s dušeným hráškem nebo špenátem. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CELEROVÝ SALÁT S PAPRIKAMI.

INGREDIENCE: 1,5 kg očištěného celeru, 3 mrkve, 5 pěkných červených paprik (nejlépe kapií), 2 zelené papriky, 5 menších žampionů nebo jiných tvrdších hub, nálev z Pikanty nebo Novy.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný celer nakrájíme na proužky, stejně pokrájíme i papriky, mrkev nakrájíme na špalíčky nebo jí ozdobně nakrájíme na kytičky a žampiony na plátky. Malé žampiony můžeme nakrájet na čtvrtky. V hrnci svaříme vodu se lžičkou soli a trochou octa, vsypeme připravenou zeleninu i žampiony a vše 7 minut p ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZELENINA V SOLI.

INGREDIENCE: 2 kg mrkve, l kg očištěného celeru, l kg kořenové petržele, l menší květák, 500 g kedluben gigant, l menší kapusta, 500 g cibule, 4 stroužky česneku, l,5 kg soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu namočíme, omyjeme, oloupeme, nastrouháme nebo velmi drobně pokrájíme, dáme do větší nádoby, promícháme se solí a napěchujeme do menších skleniček tak, aby v zelenině nebyla ani bublinka vzduchu. Povrch ještě posypeme solí, uzavřeme víčky a uklidíme do chladu a temna. Při používání vrchní vrstvu sol ..

OD BABIČKY | RYCHLOKVAŠKY OD BABIČKY.

INGREDIENCE: Menší okurky „nakládačky", 1 balíček Deka. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky očistíme, omyjeme kartáčkem a opláchneme. Propíchneme je vidličkou, vložíme do nádoby, proložíme Koprem, cibulkou a křenem, zalijeme horkým nálevem z Deka, přikryjeme plátnem nebo plenou a necháme do druhého dne uležet. Po 24 hodinách se mohou jíst. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZNOJEMSKÉ OKURKY 1

INGREDIENCE: 4 l vody, 1 l a 2 dl octa, 300 g cukru, 160 g soli, 50 koleček sacharinu svařených na zálivku, kterou používáme dle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Do každé sklenice dáme: 2 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 3 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 3 kolečka křenu, l okvětí kopru. Do paprik a čalamád na l sklenici 2 lžíce oleje, sterilujeme 20 minut. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz