INGREDIENCE: 500 g krup (nebo krupek perliček), l velká cibule, 100 g sádla, 2 hrsti sušených hub, pepř, sůl, drcený kmín podle chuti, l palička česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy propláchneme studenou a teplou vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín (asi 112 lžičky) a vaříme za častého promíchání na mírném ohni doměkka. Občas přilijeme vodu, aby se kroupy nenapalovaly. Sušené houby namočíme alespoň na hodinu, pak je v téže vodě, kterou osolíme, uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme ..
INGREDIENCE: 12 větších kloboučků bedly jedlé, 3-4 stroužky česneku, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, potřeme česnekem utřeným se solí a na oleji prudce upečeme dochřupava. Podáváme s krajíčkem chleba a se salátem z okurek, paprik a rajčat. Možno připravit i na slanině. ..
INGREDIENCE: 400 g lišek, 30 g rostlinného tuku, 1 stroužek česneku, bílý pepř, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Lišky očistíme, větší překrájíme, opláchneme dobře pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozehřejeme tuk, přidáme oloupaný stroužek česneku, krátce podusíme a vyjmeme. Přidáme houby a dusíme tak dlouho, až jsou měkké a šťáva vydušená. Osolíme, opepříme, promícháme s petrželkou a podáváme jako přílohu k masu nebo jako náplň do vaječných omelet. ..
INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 1 cibule, 100 g másla, 8 vajec, sůl, kmín, pepř, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme ostrým nožem, pak opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř a za stálého míchání zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Při podávání porce sypeme sekanou petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou ..
INGREDIENCE: Celer, paprika, zelí, cibule, houby, žluté hořčičné semínko, celý pepř, hřebíček, nové koření. Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, opláchnuté houby nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo silnější plátky, ovaříme je v osolené a okyselené vodě po dobu 3-5 minut, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Očištěný celer nakrájíme na hranolky, ovaříme je v osolené vodě doměkka, vyjmeme, ve stejné vodě ovaříme papriky po ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 vejce, 150 g hrubé mouky, sůl, 4 párky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme nebo prolisujeme vychladlé vařené brambory, přidáme vejce. a mouku a osolíme. Vypracujeme těsto, které rozválíme na placu. Pak nakrájíme obdélníčky, zabalíme do nich párky a na rozpáleném oleji je smažíme do růžova. Podáváme se zeleninovými saláty nebo s dušeným hráškem nebo špenátem. ..
INGREDIENCE: 1,5 kg očištěného celeru, 3 mrkve, 5 pěkných červených paprik (nejlépe kapií), 2 zelené papriky, 5 menších žampionů nebo jiných tvrdších hub, nálev z Pikanty nebo Novy.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný celer nakrájíme na proužky, stejně pokrájíme i papriky, mrkev nakrájíme na špalíčky nebo jí ozdobně nakrájíme na kytičky a žampiony na plátky. Malé žampiony můžeme nakrájet na čtvrtky. V hrnci svaříme vodu se lžičkou soli a trochou octa, vsypeme připravenou zeleninu i žampiony a vše 7 minut p ..
INGREDIENCE: 2 kg mrkve, l kg očištěného celeru, l kg kořenové petržele, l menší květák, 500 g kedluben gigant, l menší kapusta, 500 g cibule, 4 stroužky česneku, l,5 kg soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu namočíme, omyjeme, oloupeme, nastrouháme nebo velmi drobně pokrájíme, dáme do větší nádoby, promícháme se solí a napěchujeme do menších skleniček tak, aby v zelenině nebyla ani bublinka vzduchu. Povrch ještě posypeme solí, uzavřeme víčky a uklidíme do chladu a temna. Při používání vrchní vrstvu sol ..
INGREDIENCE: Menší okurky „nakládačky", 1 balíček Deka. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky očistíme, omyjeme kartáčkem a opláchneme. Propíchneme je vidličkou, vložíme do nádoby, proložíme Koprem, cibulkou a křenem, zalijeme horkým nálevem z Deka, přikryjeme plátnem nebo plenou a necháme do druhého dne uležet. Po 24 hodinách se mohou jíst. ..
INGREDIENCE: 4 l vody, 1 l a 2 dl octa, 300 g cukru, 160 g soli, 50 koleček sacharinu svařených na zálivku, kterou používáme dle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Do každé sklenice dáme: 2 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 3 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 3 kolečka křenu, l okvětí kopru. Do paprik a čalamád na l sklenici 2 lžíce oleje, sterilujeme 20 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA