INGREDIENCE: Okurky, zelená rajčata, cibule, bílé zelí, paprika v libovolném poměru, žluté hořčičné semínko, bobkový list.Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 25 g soli, 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, očištěné papriky, pokrájíme na proužky, zelí zbavíme vadných listů a košťálu a také pokrájíme na proužky, okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, rajčata na půlky. V mírně osolené vodě postupně ovaříme papriky 5 minut, zelí 10 minut a rajčata doměkka, odkapané smícháme s ost ..
INGREDIENCE: 1 kg čerstvých hub, 10 g soli, 200 g másla nebo oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby pokrájíme na plátky a udusíme ve vlastní šťávě. Po odpaření vody přidáme tuk, osolíme a dodusíme doměkka. Směs plníme do menších lahviček, dobře zavřeme a sterilujeme 60 minut při teplotě 100°C. Použít lze do omáček a polévek, případně i na pizzu. ..
INGREDIENCE: 1 kg syrových brambor, 150 g hl. mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, česnek, majoránka, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, moku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpálenou pánev dáváme lžící hromádky těsta, které až na pánvi roztíráme na placičky a smažíme po obou stranách. Na pánvi musí být dosti vysoká vrstva rozpáleného oleje. ..
INGREDIENCE: 3 kg rajčat, l kg červených paprik, 4 jablka, 500 g cibule, palička česneku, 1-3 feferonky, 1,5 dl octa, 150 g cukru, 3 bobkové listy, lžička nového koření, 1/2 lžičky pepře, l lžička soli, větší špetka Sorbanu.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata, papriky a jablka omyjeme, z paprik vykrojíme semeníky a vše pokrájíme nahrubo a vhodíme do většího kastrole. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, všechno koření, feferonky bez semínek a prolisovaný česnek. Pokud je třeba, směs mírně podlijeme vodou a ..
INGREDIENCE: 250 g křenu nebo l větší kořen, l dl oleje, 2 lžíce cukru, 3 lžičky octa, l lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Křen očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme nebo ho nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme olej, ocet, cukr a sůl, vše dobře promícháme a naplníme do malých skleniček. Uzavřeme a uchováváme v chladničce. ..
INGREDIENCE: 1,5 kg oloupané cukety, 250 g spařených a sloupnutých rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2,5 dl oleje, l dl octa, 150 g cukru, l palička česneku, 3 cibule, 2-3 lžíce soli, l lžička pepře, podle chuti špetku ostré papriky nebo čili koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu pokrájíme, cibuli nejprve osmahneme na oleji, pak přidáme ostatní zeleninu, podlijeme sběračkou vody, osolíme, povaříme, okořeníme a vaříme, až směs zhoustne. Pak přidáme rozdrcený česnek, cukr, ochutnáme a podle chu ..
INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pomeleme na masovém strojku a zalijeme nálevem, nandáme do sklenic a sterilujeme 10 minut. Nálev: 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, ½ balíčku deka vaříme asi 20 minut. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, 250 g krupice, 120 g hrubé mouky, 2 vejce, 1-2 housky, 100 g slaniny, 50 g strouhanky, 50 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo prolisujeme, přidáme krupici, mouku, sůl a spojíme vejci. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na drobné kotky, osmažíme na nakrájené a rozškvařené slanině a zamícháme do těsta. Tvoříme pevné kulaté knedlíky, vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Odcedíme je, každý natrh ..
INGREDIENCE: 1 kg očištěného a pokrájeného ovoce, 700 g cukru, lžička kyseliny citrónové, sáček Pektogelu.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté broskve nebo meruňky vypeckujeme, vykrájíme případně poškozené části, ovoce pokrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a pomalu rozvařujeme. Pokud chceme mít marmeládu velmi jemnou, rozemeleme očištěné plody mlýnkem na maso. Odpaříme asi třetinu obsahu, pak přidáme cukr, povaříme 5 minut, přidáme Pektogel smíchaný s trochou cukru, zase krátce povaříme a nakonec ..
INGREDIENCE: 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, l šálek mléka, l lžička prášku do pečiva, 3 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Mák umeleme a smícháme s moukou a práškem do pečiva. Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky dohusta. Ze tří bílků Ušleháme pevný sníh. Do žloutkové směsi opatrně vmícháme mouku s mákem a po lžících mléko. Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané formě v nepříliš horké troubě. Upečený moučník vyklopíme z f ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA