Recepty na xkuchtik.cz

OD BABIČKY | BABIČINA ČALAMÁDA.

INGREDIENCE: Okurky, zelená rajčata, cibule, bílé zelí, paprika v libovolném poměru, žluté hořčičné semínko, bobkový list.Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 25 g soli, 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, očištěné papriky, pokrájíme na proužky, zelí zbavíme vadných listů a košťálu a také pokrájíme na proužky, okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, rajčata na půlky. V mírně osolené vodě postupně ovaříme papriky 5 minut, zelí 10 minut a rajčata doměkka, odkapané smícháme s ost ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | STERILOVANÉ HOUBY.

INGREDIENCE: 1 kg čerstvých hub, 10 g soli, 200 g másla nebo oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby pokrájíme na plátky a udusíme ve vlastní šťávě. Po odpaření vody přidáme tuk, osolíme a dodusíme doměkka. Směs plníme do menších lahviček, dobře zavřeme a sterilujeme 60 minut při teplotě 100°C. Použít lze do omáček a polévek, případně i na pizzu. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PALCIČKY S KYSANÝM ZELÍM.

INGREDIENCE: 1 kg syrových brambor, 150 g hl. mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, česnek, majoránka, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, moku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpálenou pánev dáváme lžící hromádky těsta, které až na pánvi roztíráme na placičky a smažíme po obou stranách. Na pánvi musí být dosti vysoká vrstva rozpáleného oleje. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KEČUP S ČESNEKEM.

INGREDIENCE: 3 kg rajčat, l kg červených paprik, 4 jablka, 500 g cibule, palička česneku, 1-3 feferonky, 1,5 dl octa, 150 g cukru, 3 bobkové listy, lžička nového koření, 1/2 lžičky pepře, l lžička soli, větší špetka Sorbanu.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata, papriky a jablka omyjeme, z paprik vykrojíme semeníky a vše pokrájíme nahrubo a vhodíme do většího kastrole. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, všechno koření, feferonky bez semínek a prolisovaný česnek. Pokud je třeba, směs mírně podlijeme vodou a ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KŘENÍK.

INGREDIENCE: 250 g křenu nebo l větší kořen, l dl oleje, 2 lžíce cukru, 3 lžičky octa, l lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Křen očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme nebo ho nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme olej, ocet, cukr a sůl, vše dobře promícháme a naplníme do malých skleniček. Uzavřeme a uchováváme v chladničce. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CUKETOVÁ HOŘČICE.

INGREDIENCE: 1,5 kg oloupané cukety, 250 g spařených a sloupnutých rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2,5 dl oleje, l dl octa, 150 g cukru, l palička česneku, 3 cibule, 2-3 lžíce soli, l lžička pepře, podle chuti špetku ostré papriky nebo čili koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu pokrájíme, cibuli nejprve osmahneme na oleji, pak přidáme ostatní zeleninu, podlijeme sběračkou vody, osolíme, povaříme, okořeníme a vaříme, až směs zhoustne. Pak přidáme rozdrcený česnek, cukr, ochutnáme a podle chu ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | MLETÁ ZELENINA (Harisa).

INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pomeleme na masovém strojku a zalijeme nálevem, nandáme do sklenic a sterilujeme 10 minut. Nálev: 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, ½ balíčku deka vaříme asi 20 minut. ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY SLANINOVÉ.

INGREDIENCE: 1 kg brambor, sůl, 250 g krupice, 120 g hrubé mouky, 2 vejce, 1-2 housky, 100 g slaniny, 50 g strouhanky, 50 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo prolisujeme, přidáme krupici, mouku, sůl a spojíme vejci. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na drobné kotky, osmažíme na nakrájené a rozškvařené slanině a zamícháme do těsta. Tvoříme pevné kulaté knedlíky, vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Odcedíme je, každý natrh ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | BROSKVOVÁ NEBO MERUŇKOVÁ MARMELÁDA.

INGREDIENCE: 1 kg očištěného a pokrájeného ovoce, 700 g cukru, lžička kyseliny citrónové, sáček Pektogelu.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté broskve nebo meruňky vypeckujeme, vykrájíme případně poškozené části, ovoce pokrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a pomalu rozvařujeme. Pokud chceme mít marmeládu velmi jemnou, rozemeleme očištěné plody mlýnkem na maso. Odpaříme asi třetinu obsahu, pak přidáme cukr, povaříme 5 minut, přidáme Pektogel smíchaný s trochou cukru, zase krátce povaříme a nakonec ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | TŘENÝ MAKOVEC.

INGREDIENCE: 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, l šálek mléka, l lžička prášku do pečiva, 3 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Mák umeleme a smícháme s moukou a práškem do pečiva. Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky dohusta. Ze tří bílků Ušleháme pevný sníh. Do žloutkové směsi opatrně vmícháme mouku s mákem a po lžících mléko. Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané formě v nepříliš horké troubě. Upečený moučník vyklopíme z f ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz