INGREDIENCE: 300g rýže, 100g vařeného uzeného masa, 1 cibule, 20g sádla, 100g čerstvých hub nebo sterilovaných žampiónů, 100g sterilovaného hrášku, 1 vejce, 20g oleje, 150g rajčat, strouhaný tvrdý sýr, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozšleháme, osolíme a na oleji z něj usmažíme omeletu. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme houby nakrájené na plátky a podusíme. Pak přidáme uvařenou rýži, vmícháme do ní hrášek, nakrájené vařené uzené maso, omeletu nakrájenou na nudličky, osolíme a vše z ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchaného krocana opálíme, očistíme, osolíme uvnitř i svrchu. Prsa a stehna protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, pak naplníme krocana nádivkou a zašijeme. Nádivka z kaštanů: 1/2 kg oloupaných a ovařených kaštanů dusíme do měkka v polévce a rozemeleme dvakrát ve strojku. V misce utřeme 100g másla s 3 žloutky, přidáme sůl, citrónovou kůru, muškátový oříšek, 100g strouhanky, 5g cukru a rozemleté kaštany a vše dobře promícháme. Naplníme krocana a zašijeme. Pak ho vložíme na ..
INGREDIENCE: 400 g práškového těsta na bramborové knedlíky, 200 g uzeného masa nebo měkkého salámu, l malá cibule, 30 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Bramborové těsto připravíme podle návodu na sáčku. Z těsta vytvoříme váleček asi 5 cm silný, který krájíme na kousky. Ty plníme masem nebo salámem nakrájeným na kostky a tvoříme kulaté knedlíky. Vaříme asi 15 minut v osolené vodě, občas promícháme. Uvařené knedlíky poléváme máslem, ve kterém jsme osmažili drobně nakrájenou cibuli. Jako oblohu můžeme přida ..
INGREDIENCE: 300 g krkovičky nebo libového bůčku, 200 g masa z podbradku, pu1 srdce, ledvinka, 40g sádla, 2 cibule, ml. sl. paprika, sůl, ml. pepř, kmín, vývar, lžíce hladké mouky, mozeček, 2 stroužky česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso, srdce a ledvinku nakrájíme na menší kostky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, nakrájenou směs a za stálého míchání opečeme. Přidáme pepř a kmín, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukou, ..
INGREDIENCE: Fazole, škvarky, sádlo, strouhanka, sůl, smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané a propláchnuté fazole předem namočené uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hrnce. Zvlášť rozpálíme škvarky se sádlem a osmahneme na nich strouhanku. Vše zamícháme do fazolí, osolíme, zalijeme smetanou a asi půl hodiny pečeme přikryté v troubě. Podáváme s kysaným zelím. ..
INGREDIENCE: 6 větších brambor, 200 g českého salámu, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky práškové papriky, pepř, sůl, 1 masox, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 3 l vody.Noky kudlásky: 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce sádla, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme na olej nakrájenou cibulku, zpěníme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, salám. Přidáme koření, zalijeme vodou a povaříme. Ke konci přidáme masox a lžičkou postupně dáváme těstíčko do vr ..
INGREDIENCE: 365 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do skle ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové ), 50 g slaniny, 2 vejce, sůl pepř, majoránka, česnek, 1 cibule, 1 žemle, trochu mléka, 30 g hrubé mouky, strouhanka, 2 lžíce oleje, droždí Tebi; na náplň: 2 vejce, slanina, párky, okurky, kapie apod.POSTUP PŘÍPRAVY: Do okořeněného masa přidáme máčenou vymačkanou žemly na kostky nakrájenou slaninu (může být osmažená), celá vejce, jemně nastrouhanou cibuli, utřený česnek, trochu hrubé mouky a na zahuštění strouhanku. Promícháme a ze směsi utvoříme ..
INGREDIENCE: 200g rýže, 30g oleje, 30g cibule, sůl, hřebíček, 200g konzervovaného hrášku, 30g nastrouhaného sýraPOSTUP PŘÍPRAVY: Udušenou rýži promícháme se scezeným a prohřátým hráškem. Podle chuti dokořeníme. Sběračkou nebo šálkem vytvoříme na talíři dva kopečky, posypeme strouhaným sýrem a podáváme. Podáváme-ti jako samostatný pokrm, doplňujeme vždy salátem, nebo zbytky šťávy z masa. ..
INGREDIENCE: 500g brambor, 60g másla, 1 šálek mléka, 4 vejce, sůl, 100 g nastr. sýra, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, uvaříme doměkka a rozšleháme s polovinou másla a s mlékem na jemnou kaši Tu naplníme do skleněné ohnivzdorné pánve, nahoře uděláme čtyři jamky a do každé z nich rozklepneme vejce. Vejce posolíme, povrch celého pokrmu hustě posypeme sýrem a pokropíme máslem. Zapečeme v troubě až vejce ztuhnou a kaše se opeče. Podáváme se salátem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA