INGREDIENCE: 4 vejce, 100 g cukru, l lžíce oleje, l lžíce horké vody, 100 g mletých vlašských ořechu, 50 g piškotové strouhanky, půl lžičky skořice, tuk a mouka na formu.Krém: 50 g másla, 3 lžíce rumu, 50 g cukru a l balíček vanilkového cukru, 50 g hrubě mletých ořechů na posypání, několik ořechových půlek na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky s cukrem Ušleháme, přidáme olej a vodu a do hustého krému zašleháme mleté ořechy, piškotovou strouhanku, skořici a lehce vmícháme hustý sníh z bílků. Upečeme ..
INGREDIENCE: 300 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 list kapusty, 1 pórek, 2 stroužky,česneku, hrst sušených hub nebo několik čerstvých, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hl. mouky, 1 masox, 1 lžičky kmínu, pepř, sůl, 1 lžičky majoránky, petrželová a celerová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřáté sádlo a osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž ji trochu osmahneme. Vsypeme mouku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby, na kostky ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme to, co zabere nejvíc času: nádivku. Nakrájenou žemli namočíme v mléce, po chvíli vymačkáme; jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme k ní vymačkanou žemli, osolíme, opepříme, dobře promícháme a dáme na pánev osmahnout na mírném ohni. Potom hranou ruky naklepeme tenké řízky z telecího masa a na každý dáme po jedné lžíci připravené nádivky: řízky stočíme, ovážeme nití a osolíme. V rozpáleném tuku je opečeme tak, že je vidličkou otáčíme, aby byly z ..
INGREDIENCE: 300g jater nakrájených na kousky -hovězích, telecích, vepřových nebo i kuřecích, 150-200g másla,1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, koňak nebo brandy. Máslo vytáhneme z lednice aspoň 1 hod. před použitím. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu na 50 g másla, dáme zpěnit velmi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme 2 nakrájené stroužky česneku, znovu zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme na mírném ohni asi 8 minut. Nenecháme je udělat hodně, protože jinak by moc z ..
INGREDIENCE: 300g jater nakrájených na kousky -hovězích, telecích, vepřových nebo i kuřecích, 150-200g másla,1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, koňak nebo brandy. Máslo vytáhneme z lednice aspoň 1 hod. před použitím. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu na 50 g másla, dáme zpěnit velmi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme 2 nakrájené stroužky česneku, znovu zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme na mírném ohni asi 8 minut. Nenecháme je udělat hodně, protože jinak by moc z ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 4 lžíce pískového cukru, hrstka rozinek, lžíce citronátu, lžíce oranžátu, 50 g nakrájené čokolády, 4 lžíce polohrubé mouky, l lžíce Solamylu, 50 g nasekaných ořechu, citrónová kůra, špetka tlučeného anýzu, tuk a mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky Ušleháme s cukrem dohusta, zašleháme žloutky, přidáme mouku, ořechy a ostatní přísady a umícháme těsto. Vlijeme ho do vymaštěné a moukou vysypané formy na chlebíček a upečeme v horké troubě dozlatova. Krájíme až druhý den. (Muž ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 50g másla, 35g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 40g droždí, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 2-2,5 dl mléka, špetka soli, mouka na vál, tuk na smažení, marmeláda nebo povidla na plnění.POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do kastrůlku s trochou cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka, promícháme a zaprášíme moukou. Zakryté utěrkou dáme na teplé místo, aby kvásek vzešel. V míse utřeme změklý tuk s veškerým cukrem do pěny. Přidáme postupně rum, žloutky, mléko, kv ..
INGREDIENCE: 300 g mražených drůbežích jater, 1 sklenice zbojnického salátu, 1 cibule, lžička kečupu, stroužek česneku, 2 lžíce oleje nebo sádla.POSTUP PŘIPRAVY: Játra necháme rozmrznout a dobře očistíme. Nakrájíme je na nudličky. Na pánev dáme tuk a zpěníme na něm cibuli. Přidáme nakrájená játra, skleničku zbojnického salátu, kečup česnek utřený se solí. Před podáváním podle chuti přisolíme. Podáváme s opečenými brambory nebo hranolky. ..
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 100g medu, 100g másla, 1 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, tuk a mouka na plech, bílek na potření, čokoládová a bílková poleva (z bílku utřeného s moučkovým cukrem) na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, rozehřáté máslo a med, vejce a kypřící prášek a vypracujeme pevné těsto. Vyválíme je na silnější plát, ze kterého vykrájíme tvary zajíčků, přeložíme je na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme asi ..
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 50g krystalového cukru, 1 vejce, 50g másla, 1/4 litru mléka, 1 kostka droždí, 1 žloutek, mák, tuk na vymaštění plechu, mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme prosátou mouku se solí a uděláme důlek. Přidáme vejce a polovinu odváženého cukru. Do rozehřátého másla nalijeme část vlažného mléka. Druhou dáme zvlášť do hrníčku společně se zbytkem cukru a rozdrobeným droždím. To vše nalijeme do mouky. Uhněteme hladké těsto a necháme zakryté kynout na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA