INGREDIENCE: 800g uvařených brambor, 350g uzeného masa, 2 cibule, sladká paprika, sůl, pepř, svazek zelené petrželky, 3 vejce, kelímek zakysané smetany, 150g plátkového sýra, olej, rozpuštěné máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané uvařené a zchladlé brambory nakrájíme na plátky, uzené maso na nudličky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, brambory, sůl, pepř a promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem, pokryjeme vrstvou brambor, vrstvou masa, posypeme nasekanou petrželkou a zakryjeme ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, 160 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 4 lžic horké vody, l vanilkový cukr do sněhu, citrónová kůra, tuk a hrubá mouka na formu.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem dohusta, přidáváme po lžících horkou vodu a poté mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec těsto zlehčíme dohusta ušlehaným sněhem z bílků. Formu na beránka vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vlijeme a přiklopíme vrchním dílem beránka, který ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 150 g cukru, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, 150 g polohrubé mouky, l lžička prásku do pečiva, l vanilkový pudink, citrónová kůra, l lžička citrónové šťávy, špetka soli, máslo na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, rozinky.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme s cukrem, přidáváme olej a horkou vodu a vyšleháme do husté pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidáme citrónovou kůru a vmícháme do žloutkové pěny. Bílky Ušleháme s několika kapkami citr ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 50 g másla, 50 g mouky, 1 l hovězího vývaru, 4 lžíce hladké hořčice, z 1 citrónu kůra a šťáva, sůl, 1 kostka cukru (místo části vývaru je možno přidat mléko).POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a z mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, dobře rozšleháme a ovaříme. Přidáme hořčici, citrón a podle chuti trochu soli a cukru. Do omáčky vložíme uvařená oloupaná vejce. Podáváme obvykle s rýží. ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 1 l vývaru z masa, 1 menší cibule, 1 hřebíček, 50 g másla, 200 g sýra (ementálu, eidamu apod.), sůl, petrželka nebo lžíce zeleného hrášku.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme vařící vodou, necháme oschnout a pak osmahneme na másle. Opraženou rýži zalijeme vývarem, přidáme cibuli do které vpíchneme hřebíček Rýži dusíme pod pokličkou v troubě Než ji podáváme, vmícháme na kostičky nakrájený sýr a nahřátý syrový zelený hrášek. Rizoto můžeme zdobit plátky opečené slaniny nebo d ..
INGREDIENCE: 1 kg nepříliš velkých brambor, kůže od slaniny, sůl, 80 g sádla, 4-6 stroužků česneku, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory dobře omyjeme kartáčkem, osušíme a neloupané nakrájíme na silnější plátky. Srovnáme na plech pomaštěný kůží od slaniny a pečeme, až jsou růžové a měkké. Potom každý plátek naťukneme střenkou nože, aby na povrchu popraskal. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme česnek utřený se solí a necháme zpěnit. Vsypeme horké brambory a protřeseme, aby se dobře omastily a oc ..
INGREDIENCE: 250g hladké mouky, 250g cukru, 250g mandlí, 6 žloutků, skořicový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, cukru, umletých oloupaných mandlí a žloutků vypracujeme těsto, z něhož vyválíme jako malíček silné tyčinky, které stáčíme do tvaru preclíků. Pečeme je na pomaštěném plechu ničím nepotřené a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru. ..
INGREDIENCE: 100g tuku, 400g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 4 celá vejce, 1 kg hladké mouky, 1 lžíce tlučeného fenyklu, 1 lžíce mleté skořice, půl kytičky badyánu, 2 malé lžičky jedlé sody, tuk na plech, žloutek na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk, cukr a med rozehřejeme, necháme vychladnout a vmícháme celá vejce. Na vál si připravíme přesetou mouku se sodou a kořením. Přidáme rozehřáté suroviny. Vypracujeme těsto. Hněteme tak dlouho, až je těsto lesklé. Pak těsto vyválíme na plát o síle stébla a ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, sůl, 150g moučkového cukru, 4 žloutky, 150g másla či Hery, 50g hrozinek, 50g mandlí, citrónová kůra, 0,25 l mléka, 25g droždí, 1 vanilkový cukr, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek. Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň 2 hod. ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, sůl, 150g moučkového cukru, 4 žloutky, 150g másla či Hery, 50g hrozinek, 50g mandlí, citrónová kůra, 0,25 l mléka, 25g droždí, 1 vanilkový cukr, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek. Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň 2 hod. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA