Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | ČÍNSKÉ ŘEZY

INGREDIENCE: 30dkg mouky(HLADKÁ A POLOHRUBÁ), 24 dkg cukru, 10dkg tuku,2 vejce, lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 balíček Pařížský krémPOSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme vejce s cukrem a rozpuštěným tukem a přidáme vše ostatní. Upečený, vychladlý plát potřeme pařížským krémem vyšlehaným podle návodu. ..

NÁPOJE LIKÉRY | DOMÁCÍ BAILEYS

INGREDIENCE: 0,5 l rumu, 1 slazené salko, 1 neslazené salko, 7 lžiček neskafe, 1cl horké vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Slazené salko uvaříme v plechu do karamelu, necháme zchladnout. Zalijeme 7 lžiček neskafe 1 cl horké vody necháme zchladnout. Do mixeru nalijeme rum, kávu, neslazené salko a uvařené slazené salko, všechno důkladně rozmixujeme a naléváme do prázdných menších láhví. ..

NÁPOJE LIKÉRY | SILVESTROVSKÉ MALIBU

INGREDIENCE: 1/2 l vody, 0,7 l vodky konzumní, 1 vanilkový cukr, 1 kokosová příchuť, 300 g cukr krystal. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, cukr, vanilinový cukr - svaříme. Necháme ochladit a pak přimícháme vodku a kokosovou příchuť. Dáme do sklenky a necháme v lednici vychladit. ..

POLÉVKA RŮZNÁ | RYBÍ POLÉVKA VÁNOČNÍ

INGREDIENCE: Rybí hlavy, rybí vnitřnosti, kořenová zelenina, cibule, muškátový květ, sůl, zelená petržel, rohlík nebo houska, trocha másla nebo tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí hlavy povaříme, vyndáme a vývar přecedíme. V něm povaříme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Ve vedlejší nádobě obděláme na trošce tuku cibuli a na ni vložíme na kousky pokrájené vnitřnosti (mlíčí a jikry), osolíme a chvíli dusíme. Pak hotové vnitřnosti a kousky rybího masa z uvařených hlav vložíme do připravené polévky ..

STARÉ RECEPY | ŠTĚDROVEČERNÍ RYBÍ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve se vaří všechna zelenina, pokrájená na plátky (hojně mrkve, celeru, petržele a méně cibule) asi ve 2 ½ l vody hodinu. Očištěná a rozseknutá rybí hlava dá se dusit na másle zároveň s hrstí zelné petrželky. Dusí se až do hněda. Poté se podleje částí (ne mnoho) vody ze zeleniny a nechá se asi 1/4 hodiny povařit. Potom se přecedí na hustém sítě do připravené nádoby. To co zůstalo na sítě, dá se opět na máslo podusit. To se opakuje tak dlouho, pokud stačí voda ..

STARÉ RECEPY | KAPR NA SLANINĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší ne příliš tučný kapr se po očištění nasolí a nechá odležet aspoň 2 hodiny. Pak se obloží po povrchu tenkými plátky uzené slaniny, po délce ryby se položí několik špejlí a nití se kolem ryby přiváží, aby slanina nesjela, položí se na pekáč vymazaný sádlem a peče rychle v troubě do zlatova. Podleje se trochou vody. Měkká ryba se vyndá na mísu, zbaví špejlí, zbylý tuk na pekáči se dle potřeby ještě podleje vodou, zacedí citronovou šťávou, nechá povařit a vleje na rybu, k ..

RYBY KAPR | VANOČNÍ KAPR SMAŽENÝ V TĚSTÍČKU

INGREDIENCE: 800 g naporcovaného kapra, 3 vejce, 150 g hladké mouky, 200 g mléka, 50 g eidamské cihly, 60 g kořenové zeleniny, sůl, drcený kmín, polévkové koření, 400 ml oleje,  citron. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet. Z vajec, soli, mouky a mléka vyšleháme hladké těstíčko a rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme nitky z kořenové zeleniny a suché polévkové koření, do druhé strouhaný sýr a kmín. Porce kapra máčíme v těstíčku a sma ..

RYBY KAPR | KAPR SE ŽLOUTKOVÝM KŘENEM (Francie)

INGREDIENCE: 1 kg kapra, 60g kořenové zeleniny, 50g cibule, 5 celých pepřů, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 1/8 octa, 1 1 vody, sůl. Omáčka: 2 šálky vývaru z kapra, 70 g másla, 4 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, půl citrónu, 1-3lžíce strouhaného křenu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Koření a zeleninu vaříme deset minut v osolené a okyselené vodě. Do této vařící vody pak vložíme rozporcovaného kapra a nejvýše dalších deset minut jej spíše dusíme, než vaříme. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme lopatkou ..

STARÉ RECEPY | KAPR NA ČERNO (Recept z třicátých let minulého století)

KAPOSTUP PŘÍPRAVY: 1. Vykuchaný kapr se propláchne uvnitř trochou octa, který se s krví sleje do nádobky. Poté se kapr rozseká na kusy, nasolí a nechá uležet. Do kastrolu se dá na kilového kapra litr vody, asi 5 lžic octa, cibule, celer, bobkový list, 3 hřebíčky, několik pepřů a nového koření. Může se přidat i několik jader z vlašských ořechů a sušených švestek, též kousek másla. Když směs asi ¼ hodiny vařila, vloží se do ní kapr, vaří do měkka, načež se dírkovanou plochou lžící ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | VÁNOČNÍ PERNÍČKY IV

INGREDIECE: 125dkg hl. mouky, 75dkg práškový cukr, 6 vajec, 2 žloutky, 25dkg medu, 80g rozpuštěného tuku (Hera , máslo), 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, ze 2 citrónů kůra, po jedné lžičce roztlučených hřebíčků, anýzů a nového koření, ( anýz a nové koření jen špetku –nemusí být). POSTUP PŘÍPRAVY: Sypký materiál dobře promícháme.Přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěné másla a med. Dobře vypracované těsto odložíme do silonového sáčku a necháme vychladit 24 hodin. Těsto může zůstat i několik dnů n ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz