INGREDIENCE: 750g hladké mouky, 100g tuku na pečení, asi 3,5dcl mléka, 42g droždí (jedna zabalená kostka, pokud nemáme, možno nahradit 7 g sušeného), 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka soli, několik obarvených vyfouklých vajec, vejce na potření, mouka na vál, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek ..
POSTUP PŘÍRPAVY: 100 g jemně nastrouhaného celeru, 100 g jemně nastrouhaných jablek, 30 g křenexu ( možno i čerstvý křen), 30 g namletých ořechů. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a přidáme bílý jogurt. Zamícháme a dle osobní chuti dokořeníme. Mažeme na toasty a kdo má rád, může přidat cibuli na kolečka. ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, šálek mléka, kelímek šlehačky, 1 sáček dětských piškotů, meruňková marmeláda, sklenice zavařených meruněk, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Dětské piškoty slepujeme po dvou meruňkovou marmeládou a skládáme je do dortové formy. Pak je pokapeme šťávou z kompotu (nebo rumem). Tvaroh smícháme s mlékem tak, aby měl krémovou hustotu, osladíme jej cukrem, zlehčíme 2 lžícemi šlehačky a rozetřeme na naplněné piškoty. Urovnáme, na povrch rozložíme půlky meruněk a dort necháme ..
INGREDIENCE: asi 1 kg vepřového bůčku, sůl, kmín, malá cibulka. Nádivka: 2 vejce, lžíce másla, sůl, mletý pepř, majoránka, pažitka, 100 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny, 3 lžíce strouhanky.POSTUP PŘÍPRAVY: Při nákupu si vybereme bůček od Špičky, kde je málo kostí. Omyté maso dáme na prkénko a ostrým, dlouhým nožem uděláme směrem ke špičce širší otvor - kapsu. Opatrně nožem kapsu zvětšujeme tak, abychom maso neprořízli, ale abychom měli dost místa pro nádivku. Méně zručnější kuchařky si dají ..
INGREDIENCE: 150 g ořechových jader, 6 lžic trhaných krupek, 1 l mléka, 100 g cukru, 100 g másla, 3 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vroucím mléce uvaříme za stálého míchání trhané krupky. Do husté smetany vmícháme máslo necháme vychladnout, přidáme mletá ořechová jádra, jemný cukr a vejce. Důkladně promíchanou kaši vlijeme do vymazané ohnivzdorné mísy. Povrch kaše pokropíme máslem, pocukrujeme a kaši zapečeme dočervena. Podáváme se smetanou nebo s malinovou šťávou. ..
INGREDIENCE: 200g čisté vepřové karé, 1ks vejce uvařené natvrdo, 30 g sýr Ementál jemně strouhaný, kečup lehce naředěný na pokapání, jemně krájený čerstvý pórek a kudrnka, půlka jedné nožičky jemného párku orestovaná do hřebínku. Na těstíčko: Špetka soli, hladká mouka, vejce, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté maso krojené ve dvou částech naklepeme, okraje nařízneme a osolíme. Nejprve obalíme v hladké mouce a potom v těstíčku. Na nepřilnavou pánev dáme trochu rostlinného oleje a smažíme dozlatov ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný poměr mrkve, celeru, papriky, červené řepy a zelí nastrouháme, či drobně nakrájíme, posolíme a pokmínujeme. Vymačkáme šťávu a natlačíme do sklenic. Stejně tak, jako u kyselého zelí. V teplé kuchyni je zhruba za týden hotovo a můžeme uchovávat v chladnu. U nás dlouho nevydrží. Pak děláme další dávku. Nesterilujeme ! ..
INGREDIENCE: 400 g bílých nebo barevných fazolí, 1 velká cibule, 2-3 stroužky česneku, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, majoránka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené fazole uvaříme doměkka, přidáme půl cibule utřený česnek a vaříme dále, až se fazole rozvaří. Na sádle osmahneme zbytek nadrobno nakrájené cibule, zaprášíme moukou osmahneme, přidáme k fazolím a povaříme. Krátce před koncem varu dochutíme rozemnutou majoránkou a solí. Podáváme polité sádlem k vařenému uzenému masu a doplňujeme syro ..
INGREDIENECE: 400 g kyselého zelí, 50 g slaniny, 50 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, 250 g uzené krkovice, 1 cibule, 2 lžíce sladké papriky, ocet, voda, sůl, pepř, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí propláchneme, nasekáme a dáme vařit spolu s uzenou krkovicí. Vaříme asi 45 minut. Mezitím si připravíme jíšku. Na oleji rozpustíme slaninu, přidáme cibuli, hladkou mouku a na závěr sladkou papriku. Necháme vychladnout. Z polévky vyjmeme krkovici, zahustíme jíškou a vaříme asi 20 minut. Maso nakrájíme ..
INGREDIENCE: 1 větší čokoláda Margot, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vlažného mléka, 1 šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Čokoládu nastrouháme, smícháme s moukou, práškem do pečiva a cukrem. Rozmícháme vajíčka, mléko, šlehačku a olej a přilijeme k mouce. Umícháme hladké těsto, které vlijeme na menší vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečené řezy můžeme potřít rybízovou zavařeninou a polít čo ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA