INGREDIENCE: 4 kachní stehna, sůl, 200g žampiónů, 1 cibule, 50g šunky, citrónová šťáva, 1 sklenka bílého vína nebo vermutu.POSTUP PŘÍPRAVY: Osolená stehna vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Při pečení je obracíme a podléváme vodou. Většinu vypečeného tuku odebereme, na části osmažíme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, přidáme žampióny nakrájené na plátky, šunku pokrájenou na nudličky, citrónovou šťávu a krátce podusíme. Směs přidáme ke stehnům, vše podlijeme vínem ..
INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 kg brambor, sůl, asi 300 g mouky, brynza.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kousek vonné chutné slaniny nakrájíme ostrým nožem na malé kostky, dáme na pánev trochu rozškvařit, až slanina zeskelnatí a pustí tuk. Slaninu dáme zatím stranou. Nastrouháme syrové brambory a osolíme. Přidáme mouku, zpracujeme na řidší těsto. Dáme vařit osolenou vodu. Když voda vře, naložíme vrstvu těsta na prkénko, držíme je šikmo nad hrncem, nožem oddělujeme jakési malé nočky a házíme je do vařící vo ..
INGREDIENCE: 2 vejce vařená natvrdo,75 g másla, 3 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce pomazánkového másla, 1 malá cibule, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce uvařená natvrdo rozkrojíme, vyjmeme z nich žloutky a utřeme je s máslem. Za neustálého tření postupně přidáváme plnotučnou hořčici a pomazánkové máslo. Cibuli nastrouháme na jemném struhadle a vaječné bílky nasekáme nadrobno a obojí vmícháme do utřené žloutkové hmoty. Nakonec pomazánku dochutíme solí a cukrem. ..
INGREDIENCE: 2-3 banány, 250g měkkého tvarohu, 30g změklého másla, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, 50g pískového cukru, 1 citrón, 1 bílek, 1/8 l šlehané smetaly, 100 g hořké čokolády, 1/4 1 mléka, 1 žloutek, 10g maizeny nebo solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh třeme s máslem, mlékem, žloutkem a cukrem do hladkého krému. Banány rozmělníme vidličkou, hned pokapeme šťávou z citrónu a přidáme je do tvarohového krému. Nakonec lehce vmísíme tuhý sníh ušlehaný z bílku. Krém rozdělíme do misek, zalijeme vychladl ..
INGREDIENCE: 4 krůtí řízky, sůl, petrželka, kousek pórku, 1 lžíce hl. mouky, 1 lžíce másla ,olej.Nádivka: 1 žemle, mléko, 1 vejce, 10g másla, 2 žampióny, kousek vařené mrkve, 1 lžíce hrášku, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtí řízky rozklepeme do šířky, osolíme, lehce poprášíme drobně nakrájenou petrželkou, poklademe nádivkou a řízky přeložíme v půli. Okraje masa sklepneme paličkou a sepneme jehlami na závitky, řízky poprášíme moukou, vložíme do kastrolu se lžící oleje a másla, hned podlijeme trochou vod ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané větší cibule povaříme necelých 5 minut ve slané vodě. Ostrým nožem jim seřízneme vršky, vytlačíme opatrné střed a vzniklou dutinu plníme nádivkou: V mléce dobře navlhčenou a vymačkanou žemli rozmícháme s vejcem, rozsekaným salámem, párkem nebo jakýmkoli masem, přidáme trochu pažitky, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme cibule. Naplněné opět přikryjeme odříznutými víčky a v zakrytém rendlíku dusíme na omastku. ..
INGREDIENCE: 1 kůže husího krku, 250g vepřového masa, 1 husí či kachní játra, sůl, pepř,1/2 housky, 1 vejce, 30 g nakrájeného uzeného špeku, trocha nového koření a zázvoru.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso, větší díl jater a ve vodě namočenou a dobře vymačkanou housku umeleme dvakrát po sobě. Do této směsi přidáme sůl, koření, rozšlehané vejce, slaninu a zbytek jater, vše na drobno nakrájené, a zamícháme. Kůži husího krku zašijeme na užším konci, postupně naplníme a na širším konci opět uzavřeme nit ..
INGREDIENCE: 600g zadního hovězího masa, 6-7 lžic oleje, sůl, mletý pepř, 2 cibule, voda, 250 ml červeného vína, 1 petržel, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso nakrájíme na hranolky a na rozehřátém oleji osmahneme, osolíme a opepříme; potom přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme dosvětležluta, zalijeme horkou vodou a části červeného vína a dusíme. Během dušení podléváme maso podle potřeby vodou a i5erveným vínem. Nakonec uvaříme ve slané vodě petržel, scedíme, ..
Při rekonvalescenci - po různých nemocech se doporučujeme dávat med do mléka.Při zánětech - horních cest dýchacích, proti infekci je nejlepší horké mléko s medem nebo teplý čaje s medem a citrónem.Žaludeční vředy - vzniklé překyselením žaludku. Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu, na lačný žaludek jednu lžíci denně.Nespavost - před spaním si dát kávovou lžičku medu, večeřet nejpozději 17 hodin.Onemocnění jater a žlučníku - usnadňuje léčení ovocnými cukry, při zánětech žlučníku může ..
INGREDIENCE: 500g vařené rýže, 100g špenátu, 3 vejce, 1 lžíce bešamelu, 2 dl oleje, 50g strouhanky, 100g sýra, sůl, bílý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Vařenou rýži smícháme s nasekaným špenátem a bešamelem. Přidáme vejce, dochutíme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Vše dobře promícháme a necháme hodinu uležet. Sýr nakrájíme na malé hranolky, které rýžovou směsí důkladně obalíme. Krokety vnoříme do rozšlehaných vajec a poté v rozpáleném oleji usmažíme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA